• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd 3,0 TDI CDUC rozrząd i uszczelnienie.

p38

Gaduła
Punktów
14
Witam Kolegów, jako że będę robił rozrząd w tym silniku pierwszy raz potrzebuję porady co kupić? Jakiego producenta? Jakich zestawów śrub(najlepiej stalowych) i uszczelek potrzebuję bo nie mam ETKA? Wiem że Febi jedzie na Ivis ale jak ze ślizgami? Czy wymieniać także koła zębate 249kKm.
Wolę zasięgnąć rady praktyków bo silnikiem trzeba wyjechać aby uszczelnić przód(jakie tu śruby stalowe zastosować?) Chcę także poprawić górną miskę olejową(jakie i ile śrub stalowych?) Co sądzicie o uszczelniaczu MASA USZCZELNIAJACA 75ML ELRING 461.682 czy nadaje się do uszczelniania miski olejowej górnej? Góra na Vce zrobiłem uszczelnienie .Może ktoś ma sprawdzone komplety- zestawy to proszę o udostępnienie linka aby nie wyglądało to na reklamy.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
80
Temat tego rozrządu, jest omówiony na wszystkie możliwe strony w internecie więc wystarczy poczytać, obejrzeć, nikt nic nowego już nie "wymyśli".
Cześci, to temat rzeka i każdy napisze co innego i co innego będzie chwalił, bo tak naprawdę, to palców u rąk i nóg jest za dużo aby policzyć osoby, które zrobiły na wymienionym rozrządzie kolejne 250tyś.km albo i więcej i wymieniały znów i mogłyby pokazać, jak rozrząd danej firmy wygląda po przejechaniu konkretnych kilometrów. Nie mówiąc o tym, że jednym dzwonił przy 100tyś.km od nowego, a innym przy 300tyś.km nie chciał. To jest zbieg wielu czynników.
Ja mogę napisać, że zestaw SWAG + koła oryginał, bo mam "sprawdzone", a inny napisze, że Febi itp.
A jak zamierzasz kupować na A... czy innych tego typu "wylęgarniach podróbek" i w dodatku gdzie taniej, a nie u oficjalnych przedstawicieli, to opinie o firmach możesz sobie do kieszeni schować.
To samo z masami uszczelniającymi. Jedni na zwykły silikon złożą i nie cieknie, a inny na dedykowane masy i leci.
Bo oprócz samej masy, to jeszcze liczy się przygotowanie i samo wykonanie.
Tak, jak z rozrządem i innymi.
Koła zębate musisz każdorazowo ocenić, jeśli nie umiesz, to wymieniasz dla świętego spokoju. Tu nie ma, że jak ma taki przebieg to nie trzeba, a jak taki to trzeba.
To samo z uszczelkami, śrubami czy innymi, rozbierasz silnik, weryfikujesz części i kupujesz. Tu się nic na zapas nie kupuje. Tu masz wszystko dostępne.
Idziesz do hurtowni podajesz VIN i co potrzebujesz i Ci dobiorą, a jak przez internet, to tak samo.
I to powinieneś wiedzieć i nie ma znaczenia, że tego konkretnego silnika nie robiłeś, bo jak robiłeś inne, to powinieneś takie rzeczy wiedzieć.
To nie jest silnik z jakimś ukrytymi wadami czy niespodziankami, przy rozrządzie, jeśli o to Ci chodzi.

Ostatnia edycja:
  • Lubię to!
Punktów: p38

p38

Gaduła
Punktów
14
Kolego tolus24 :) jakże pomocna i rzeczowa odpowiedź... dzięki za radę.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
80
A po co miałem Cię okłamywać :).
Był okres, że nie było tygodnia, żebym takiego rozrządu nie robił i jak czytam, niektóre "porady", na które gdzieś przy okazji trafię, albo jak ktoś chce, żebym mu rozrząd wymienił i "poucza mnie", jak mam to mu zrobić, bo on na necie sprawdził, to wolałem Ci tego oszczędzić.
Nie uzyskasz jednej konkretnej odpowiedzi na swoje pytanie, a wystarczy, że otrzymasz dwie różne i już będziesz miał dylemat.
Jak robiłeś wcześniej rozrządy, to żadne porady nie są Ci potrzebne do tego silnika, poza "schematem" np. z Autodaty, a jak nie robiłeś w ogóle, to wszelkie porady i każda inna, jakie uzyskasz, tylko zrobią Ci mętlik w głowie, bo żeby wiedzieć, która "porada" jest właściwa, trzeba mieć wiedzę, w danym temacie, żeby to ocenić i w tym drugim przypadku, najlepiej sobie poszukać na YouTube jakiś filmik z wymiany i trzymać się "jednej wersji".
Dla mnie, jak ktoś się pyta czy trzeba wymienić koła zębate bo przebieg jest ..., oznacza, że nie ma doświadczenia.
I nie piszę tego, jako złośliwość, bo ja też wielu rzeczy nie wiem ale ja wtedy trochę inaczej podchodzę do tematu.

Do góry Bottom