• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd Audi a7 3.0

ggg2p32

Początkujący
Punktów
0
Witam. mam dwa pytania, jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość

Silnik 3.0 TFSI benzyna 310 km

1. Zleciłem mechanikowi zajrzenie do silnika bo mam wrażenie że słysze bardzo delikatne dzwonienie i mechanik oznajmił: '' napinacze do połowy, na ten moment rozrządu robić nie trzeba'' czy to prawda? czy raczej wypadałoby go zrobić?

2. Próbowałem odkręcić korek zbiornika płynu chłodzącego na rozgrzanym silniku ( wiem ze nie jest to mądre) i płyn zamiast ''pryskać '' górą przez wlew, to wylewał się dołem, czy to oznaka dziurawego zbiornika czy normalna sprawa?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Pytanie było retoryczne. Twoja odpowiedź sugeruje że masz dziurę w dolnej części układu chłodzenia, ja nie widzę takiej możliwości
stąd moje pytanie..

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jeżeli o to chodzi nie mogę odpowiedzieć bo nie wiem na jakim poziomie technicznym jest warsztat sprawdzający Twój silnik.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
482
Miasto
Józefów
Witam. mam dwa pytania, jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość

Silnik 3.0 TFSI benzyna 310 km

1. Zleciłem mechanikowi zajrzenie do silnika bo mam wrażenie że słysze bardzo delikatne dzwonienie i mechanik oznajmił: '' napinacze do połowy, na ten moment rozrządu robić nie trzeba'' czy to prawda? czy raczej wypadałoby go zrobić?

2. Próbowałem odkręcić korek zbiornika płynu chłodzącego na rozgrzanym silniku ( wiem ze nie jest to mądre) i płyn zamiast ''pryskać '' górą przez wlew, to wylewał się dołem, czy to oznaka dziurawego zbiornika czy normalna sprawa?
1 To że dzwoni to znaczy że "jeszcze" pracuje, powinieneś się cieszyć bo nie znasz dnia ani godziny kiedy nastanie cisza.
Kompetentna osoba powinna się wypowiedzieć co dzwoni
2 Skoro jesteś laikiem to powinieneś zajrzeć do instrukcji obsługi i odnaleźć dział z tym jak i w jakich warunkach sprawdzać poziom płynu chłodniczego...
Dołem tzn po odkręceniu korka leje mocnym ciśnieniem z pod spodu zbiornika
Bo układ chłodzenia w Twoim samochodzie jest ciśnieniowy.
??? jak masz zgrywać kozaka to nie odpisuj wcale xd
Trochę szacunku do starszych bym poprosił.
Stąd pytanie czy na rozgrzanym silniku naturalne jst ze pły nie wybija do góry tylko ma jakiekowliek ''ujście'' z innej strony
Konstrukcja zbiornika jest taka żebyś se łap nie poparzył płynem o temp 110*C
To w jaki sposób mam dolać płynu skoro po odkreceniu korka wylewa go w dużych ilosciach innym miejscem
Wróć do Pkt 2 mojej wypowiedzi czyli instrukcji obsługi

Do góry Bottom