• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd hałasuje? Czy to jednak pompa wtryskowa?

WMF

Bywalec
Punktów
0
Witam. Gdzie dowiem się więcej niż wśród fachowców. Silnik 2.0 TDI CR 140 km.
Pracuje równo, pali na dotyk, wkręca się, nie dymi, dynamiczny. Jedyne ale to delikatny szelest szurania jakby paska (drobiazg, zdaniem jednego z mechaników to dźwięk ,,napisów na pasku'' - hmm)
Większy problem to ten dźwięk grzechotki

Jak słychać ma charakter raczej ,,rotacyjny'' słowem, coś się chyba gdzieś kręci. Koło pasowe - ponoć sprawdzone. Pasek klinowy i jego rolka też. To nie one.

Dźwięk wydostaje się jakby z okolic pompy wtryskowej, lub spod niej, czyli z rozrządu.

Wariant pompy sprawdziłem dzisiaj. U speca wykręciliśmy zawór za pompą. Obawiałem się opiłków, a było laboratoryjnie czysto. Łącząc to z brakiem objawów fiksacji pompy, na chwilę porzucam ten kierunek poszukiwań.

Kolejny typ to rozrząd. Przebieg auta to 130.000. Zalecenie ASO - wymiana na 210.000. Wiadomo, że to wariant dla optymistów:)

Czy ktoś z Was spotkał się z takim dźwiękiem w silniku? Będę bardzo wdzięczny za pomoc - poradę.

A

autozibi

Pasek wieloklinowy zdejmowałeś ? Piszesz , że był sprawdzany ale w jaki sposób ? Zdejmij go i teraz odpal silnik .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Zaufałem mechanikom, którzy mieli to sprawdzić. Ci sami od ,,tarcia napisów na pasku''. Jutro podjadę do innego warsztatu i zdejmiemy pasek wielorowkowy. Obstawiasz, że to bzyczenie jest stamtąd? Rolka - napinacz - sprzęgło alternatora?

A

autozibi

Zaufałem mechanikom, którzy mieli to sprawdzić. Ci sami od ,,tarcia napisów na pasku''. Jutro podjadę do innego warsztatu i zdejmiemy pasek wielokabinowy. Obstawiasz, że to bzyczenie jest stamtąd?
Na razie na nic nie obstawiam . Po prostu pasek wieloklinowy jest najłatwiej ,najszybciej zdjąć i założyć .
Zdejmując go nie masz napędu układu ładowania , wspomagania i klimy . Więc warto to sprawdzić .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Ok - tak tylko pytam i tak zrobi to mechanik - mam nadzieję, że będzie wiedział kiedy i jak:) Ale tak przy okazji- na Twoje ucho - dźwięk (to bzzzzzzzz) wydaje jakaś rolka? Nie przesądzam jaka, ale to chyba jest odgłos toczenia? Czy mi się tylko tak wydaje?

A

autozibi

Ok - tak tylko pytam i tak zrobi to mechanik - mam nadzieję, że będzie wiedział kiedy i jak:) Ale tak przy okazji- na Twoje ucho - dźwięk (to bzzzzzzzz) wydaje jakaś rolka? Nie przesądzam jaka, ale to chyba jest odgłos toczenia? Czy mi się tylko tak wydaje?

Wiesz mi nie chcę kogoś wprowadzać w błąd . Zdejmij najpierw ten pasek i wtedy będziemy myśleć na forum .
Może ktoś inny jeszcze się wypowie .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Ok. To postaram się zrobić jutro. Na czwartek chciałem się umawiać na rozrząd, ale nie wiem czy nie pochopnie. Może to nie tam boli moje TDI:)

A

autozibi

Ok. To postaram się zrobić jutro. Na czwartek chciałem się umawiać na rozrząd, ale nie wiem czy nie pochopnie. Może to nie tam boli moje TDI:)

Sprawdź to co już ci napisałem . Jeżeli po zdjęciu wielorowka będzie nadal ten dźwięk to trzeba zajrzeć do rozrządu .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Tak zrobię. Ale takie dźwięki z pompy wtryskowej to chyba można stanowczo wykluczyć co?
Nie pisałem wcześniej - komp nie wykazuje żadnych błędów, ani obecnie ani nic z pamięci.
Nie chcę na siłę się tu uspokajać, liczę, że może ktoś mający styczność z układami wtryskowymi da znać, czy ten zakres ,,akustyczny'' może być właściwy dla zmęczonej pompy wtryskowej CR.

Ostatnia edycja:

WMF

Bywalec
Punktów
0
Pytam, bo zakładając, że faktycznie po zdjęciu wielorowka dźwięk nadal będzie, to nie mam żadnej (poza demontażem pompy + diagnostyka) możliwości weryfikacji i trochę w ciemno będę zmieniał rozrząd. Dlatego drążę temat dźwięków z pompy.
Choć z drugiej strony 130.000 to chyba mimo wszystko rozsądny czas na nowy rozrząd, nawet jeśli producent mówi 210.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Pytam, bo zakładając, że faktycznie po zdjęciu wielorowka dźwięk nadal będzie, to nie mam żadnej (poza demontażem pompy + diagnostyka) możliwości weryfikacji i trochę w ciemno będę zmieniał rozrząd. Dlatego drążę temat dźwięków z pompy.
Choć z drugiej strony 130.000 to chyba mimo wszystko rozsądny czas na nowy rozrząd, nawet jeśli producent mówi 210.
W C-MAX Ford daje też 2-stówy z hakiem a padaczka już po 160 .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Witam. Wielorowek zdjęty zgodnie z zaleceniami, dźwięk grzechotki niestety pozostał

Przy okazji do wymiany zakwalifikowana rolka paska wielorowkowego, była cała wyjechana. A więc to ,,nie napisy tarły'':) Radość mała, bo problem pierdzenia wciąż aktualny jak słychać.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Na wtorek umówiłem się na demontaż pompy i jej sprawdzenie. Przy okazji wymiana rozrządu za jednym zamachem. Po wymianie rolki wielorowka wciąż słychać tarcie z rozrządu. Więc tutaj jest ewidentna potrzeba wymiany,a przy okazji dowiem się co boli pompę.

Do góry Bottom