• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd hałasuje? Czy to jednak pompa wtryskowa?

WMF

Bywalec
Punktów
0
Witam. Gdzie dowiem się więcej niż wśród fachowców. Silnik 2.0 TDI CR 140 km.
Pracuje równo, pali na dotyk, wkręca się, nie dymi, dynamiczny. Jedyne ale to delikatny szelest szurania jakby paska (drobiazg, zdaniem jednego z mechaników to dźwięk ,,napisów na pasku'' - hmm)
Większy problem to ten dźwięk grzechotki

Jak słychać ma charakter raczej ,,rotacyjny'' słowem, coś się chyba gdzieś kręci. Koło pasowe - ponoć sprawdzone. Pasek klinowy i jego rolka też. To nie one.

Dźwięk wydostaje się jakby z okolic pompy wtryskowej, lub spod niej, czyli z rozrządu.

Wariant pompy sprawdziłem dzisiaj. U speca wykręciliśmy zawór za pompą. Obawiałem się opiłków, a było laboratoryjnie czysto. Łącząc to z brakiem objawów fiksacji pompy, na chwilę porzucam ten kierunek poszukiwań.

Kolejny typ to rozrząd. Przebieg auta to 130.000. Zalecenie ASO - wymiana na 210.000. Wiadomo, że to wariant dla optymistów:)

Czy ktoś z Was spotkał się z takim dźwiękiem w silniku? Będę bardzo wdzięczny za pomoc - poradę.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pompa ktora tak by grala juz raczej nie pozwolila by na uruchomienie silnika a jesli juz to zawor zme, ten ktory wyciagales bylby w syfie:) Sam pisales ze chodzi jak zegarek. ja obstawiam pompe wody, moze jej lopaki tak graja o blok:)

WMF

Bywalec
Punktów
0
Podjadę jutro w dwa miejsca, jak będą mieli moce przerobowe to poproszę o rozbiórkę rozrządu. Ale sami widzicie jak duża jest rozbieżność interpretacji. Sam miałem do tej pory wrażenie, że to rozrząd. Dzisiaj po wymianie rolki wielorowka pozostał wyraźny szum paska rozrządu. Plus przy hamowaniu silnikiem takie ciche metaliczne tarcie.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Hm, moze zle przeczytalem ale zdaje sie ze miales to zbadac zdejmujac pasek osprzetu/lub juz to zrobiles. Z racji ze ide spac bo moge cos pomylic. Dopiero przesluchalem to terkotanie. Zdejmij pasek, mi sie wydaje ze masz cos w wentylatorze chlodnicy po prostu. Jest wyrazne oposnienie w narastaniu tego dziweku w stosunku do predkosci silnika, jak dla mnie to poslizg visco.
Zdejmij pasek , to niewiele kosztuje, bedziesz przynamniej mial pewnosc:)

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
Kiedyś po dłuugim poszukiwaniu podobnego hałasu przyczyna okazała się z drugiej strony-koło 2-masowe powodowało rezonans. Sprawdź jeszcze i to tym bardziej że masz jakiś hałas przy hamowaniu silnikiem.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Pasek osprzętu był zdjęty, a pierdzenie nadal występowało.
Dwumas sprawdzałem jedynie na półsprzęgle i jest absolutna cisza. Poza tym dźwięk pierdzenia jest ewidentnie z samej pompy wtryskowej lub jest przez nią przenoszony z rozrządu.
Sam rozrząd szumi wyraźnie.
Auto od 0,5h stoi w warsztacie, zakładam komplet Conti +pompę Hepu z wymianą płynu. Po południu będzie jasne, czy typ ,,rozrząd'' był winowajcą pierdzenia. Jeśli brzęczyk ucichnie, będzie super. Jeśli nie - zapytam we wtorek pompiarza z jakimi kosztami wiąże się wymontowanie pompy i jej test. Są warsztaty, które sprawdzenie wykonują za free, albo za grosze. Liczą za naprawę - zakup pompy. Ale nie wiem jak jest u mnie.

Ostatnia edycja:

WMF

Bywalec
Punktów
0
Dzwonili właśnie z warsztatu, że jeszcze godzinka roboty, ale już mam info, że pompa była w stanie wskazującym. Czyli Wasz trop Panowie był 100 procent słuszny. Poprosiłem o zostawienie starego rozrządu, chętnie go przejrzę. Dam znać jak auto gada po całej robocie. Dodam, że żonie w Fabii II 1,6 CR ori pompa pociekła przy 99.000 km. Rozleciała się.

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Bez demontażu można też określić z dużym przybliżeniem.
Potrzebne narzędzia to stetoskop , super czuły mikrofon kierunkowy i laserowy miernik
temperatury. Nowoczesny warsztat musi być w takie narzędzia wyposażony.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Gorsza wiadomość - świergoli z okolic pompy nadal:(

Film już po, starałem się pokazać to z maksymalnie bliska, dla mnie źródłem dźwięku jest ewidentnie pompa wysokiego ciśnienia. Jedyny objaw jaki zauważyłem dziś to momentami lekkie skoki obrotów. Na ciepłym po trasie nagle pod 1000 i po chwili zjeżdżają po 750-800. To dosłownie moment. Poza tym równa praca silnika.

Rozrząd natomiast - po wymianie cisza. Żadnych szurań. Duża rolka się już haczyła mocno, pompa natomiast, wg mechanika, podciekała. Sam pasek jak nowy (Dayco)

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Hm, moze zle przeczytalem ale zdaje sie ze miales to zbadac zdejmujac pasek osprzetu/lub juz to zrobiles. Z racji ze ide spac bo moge cos pomylic. Dopiero przesluchalem to terkotanie. Zdejmij pasek, mi sie wydaje ze masz cos w wentylatorze chlodnicy po prostu. Jest wyrazne oposnienie w narastaniu tego dziweku w stosunku do predkosci silnika, jak dla mnie to poslizg visco.
Zdejmij pasek , to niewiele kosztuje, bedziesz przynamniej mial pewnosc:)

A gdzie tu ma być wiskoza ? :p:p przecież ten silnik jest zamontowany poprzecznie do kierunku jazdy .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
No, nie przygladalem sie ze to nie pasek a "szkoda", moj blad. W kazdym razie, 2.0tdi PD i pierwsze 2.0tdi CR to ogolnie dyskoteka i kupa zlomu. Znane sa liczne przypadki zatarc, pekniec glowich czy zuzycia oleju silnikowego pol na pol z napedowym. O terkoczacej pompe CR slysze pierwszy raz. Poszukaj Ty lepiej tego terkotania w napedzie walkow wywazajacych.
Albo inaczej, szarpnij sobie etke, albo podaj kod silnika/numer vin i trzeba sprawdzic co Ty masz na dole:) Mozliwe ze masz "szkoda" z nieszczesliwym silnikiem:) I bedzie terkotal do czasu naprawy napedu pompy/walkow wywazajacych.
Tyle teorii:)

WMF

Bywalec
Punktów
0
Po konsultacjach w kilkoma pompiarzami w Polsce zostawiam to tak jak jest i cieszę się jazdą. Samochód śmiga jak malowany więc nie będę szukał na siłę dziury w całym. A jak się w końcu wysra, to przynajmniej będę wiedział co.

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To moze lepiej obadac chociaz ten naped pompy:) Lub sprawdz po kodzie silnika czy przypadkiem nie cierpi na usterki ukladu smarowania.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Na razie kończę poszukiwania, pojeżdżę i pobadam. Aha - przy hamowaniu silnikiem, głównie na 2 biegu, czasem na 1 przy przedziale 2300 obrotów w dół słuchać metaliczne, dość ciche drżenie - tarcie bardziej. Głównie na dwójce (staram się dużo hamować silnikiem w czasie jazdy, a w mieście dwójka często wbita jest), na żadnym z wyższych biegów. Preludium dwumasy jak sądzę? Choć, żadnych innych objawów nie ma. Np. przy sprzęgle wciskanym na jałowym cisza jak makiem zasiał. Żadnego trzęsienia, szarpania. Kapryśne mam to auto jak panna na wydaniu. Ale dynamikę ma fajną przynajmniej:)

Ostatnia edycja:

WMF

Bywalec
Punktów
0
Pierdzi nadal. W poniedziałek planuję podmieć zawór sterujący na pompie. Mechanik twierdzi, że można go przełożyć z innej pompy bosha niż moja, bo sam zawór jest ponoć taki sam. W tej kwestii muszę zdać się na niego. Ma go dokładnie wyczyścić, bo pompa, z której go zdejmie została wywalona z powodu opiłkowania.
Po odsłuchu stetoskopem wygląda na to, że hałas wyłazi właśnie z zaworu. Koszt nowego to około 400 złotych. Jeśli po podmianie zaworu będzie spokój to kupuję nowy, wsadzam i się cieszę. Jeśli nie to jestem nadal w czarnej d..... Bo nie wywalę w ciemno 1500 złotych na nową pompę.

Do góry Bottom