• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd hałasuje? Czy to jednak pompa wtryskowa?

WMF

Bywalec
Punktów
0
Witam. Gdzie dowiem się więcej niż wśród fachowców. Silnik 2.0 TDI CR 140 km.
Pracuje równo, pali na dotyk, wkręca się, nie dymi, dynamiczny. Jedyne ale to delikatny szelest szurania jakby paska (drobiazg, zdaniem jednego z mechaników to dźwięk ,,napisów na pasku'' - hmm)
Większy problem to ten dźwięk grzechotki

Jak słychać ma charakter raczej ,,rotacyjny'' słowem, coś się chyba gdzieś kręci. Koło pasowe - ponoć sprawdzone. Pasek klinowy i jego rolka też. To nie one.

Dźwięk wydostaje się jakby z okolic pompy wtryskowej, lub spod niej, czyli z rozrządu.

Wariant pompy sprawdziłem dzisiaj. U speca wykręciliśmy zawór za pompą. Obawiałem się opiłków, a było laboratoryjnie czysto. Łącząc to z brakiem objawów fiksacji pompy, na chwilę porzucam ten kierunek poszukiwań.

Kolejny typ to rozrząd. Przebieg auta to 130.000. Zalecenie ASO - wymiana na 210.000. Wiadomo, że to wariant dla optymistów:)

Czy ktoś z Was spotkał się z takim dźwiękiem w silniku? Będę bardzo wdzięczny za pomoc - poradę.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Masz 100 procent racji z pompą. Dzisiaj 10 osób niezależnie potwierdziło mi, że CR-y tak mają i już. Może nie wszystkie, ale to nie jest żadna zapowiedź padu pompy. TTTM. A to tarcie mówisz, że przy kole zamachowym. To jest naprawdę dość ciche, i tylko zakres 2200>2000 wyłącznie przy hamowaniu silnikiem na 1,2 i 3.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Dwumasy bym nie typował raczej, bo brak innych objawów - trzesiawki, głośnego gaszenia, szumu na półsprzegle i stuków. Tylko to ciche tarcie. Dwumas by chyba charczał w niskim zakresie, kiedy ma największe obciążenia, a nie 2000-2200 obrotów - wyłącznie ten zakres jest słyszalny i tylko na redukcji. Przy wznoszących obrotach cisza.

A

autozibi

Może to głupie co napiszę ale cóż .
Czy ten motor posiada wałki wyrównoważające ?? Może to po ich stronie wina leży ?

WMF

Bywalec
Punktów
0
Ostatnia edycja:

WMF

Bywalec
Punktów
0
No i niestety jazda....Rano po odpaleniu drżenie pedału gazu przez około minutę, potem się uspokoiło. Podjechałem pod dom, auto na wsteczny i nagle dźwięk jakby metalowy cienki pręt upadł na beton. Przypominało to dźwięk anteny od cb wywróconej na betonowy podjazd. Tyle, że spod maski....

Silnik nadal pracował, żadnych kontolek, a pod autem jak odjechałem, krople oleju. Odwiozłem natychmiast do mechanika ulicę dalej. Stoi i czeka na diagnozę. K....wa mać!

WMF

Bywalec
Punktów
0
alarm odwołany. Hałas spowodowała sprężyna, którą mechanik źle umocował zmieniając amortyzator, przeskoczyła i narobiła hałasu. Krople oleju na podjeździe nie pochodziły z mojego samochodu. Wjechałem niedaleko wcześniej w kałużę przy szrocie i osłonę od spodu oblepiło błoto z olejem. To kapało, nie coś z silnika. Martwi nie jednak lekkie drżenie pedełu gazu po porannym odpaleniu. Trwa około 2 minut i mija.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zawor zme ktory masz w pompie faktycznie moze "brzeczec" ale to oglos nieslyszalny przy wlaczonym silniku.
Zakladanie zaworu ktory ma opilki to strzal w stope. Nie jestes w stanie wyczyscic tego zaworu w zaden sposob.
Za to mozesz zafundowac sobie ubicie calego ukladu CR. Skoro dzwiek pochodzi z pompy moze ona faktycznie sie przyciera, masz 3 tlokowa pompe promienowa boscha, niewykluczone ze ona wlasnie halasuje. Uwazam ze najbezpieczniej jednak bylo by poswiecic klikaset zeta na demontaz i sprawdzenie pompy.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Niestety odgłos z pompy jest słyszalny w kabinie głównie na zimnym silniku. Jak jednak widać, podobne odgłosy wydają pompy w wielu CR-ach. Część z nich, jak audi, ma lepsze wygłuszania i tam pomp nie słychać wewnątrz, a ludzie jeżdżą z tym odgłosem po 2 lata i nic. Sprawdzanie na zasadzie podmianki na zawór z zabrudzonej pompy - nawet wyczyszczony to faktycznie chyba loteria.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Martwi mnie nowy objaw. Auto po nocy po odpaleniu, jak pisałem już, trzęsie pedałem gazu + wyczuwalne jest rwanie silnika. Trwa to 2-3 minuty, może której. Potem wszystko jest ok. Każde kolejne odpalenie w ciągu dnia, ok. Tyko po długim staniu ma drżenie pedału gazu i lekkie rwanie, dławienie. W tym czasie głośno, bardzo głośno terkocze spod maski. Potem cichnie i znikają objawy.

Ostatnia edycja:

WMF

Bywalec
Punktów
0
Tego nie sprawdzałem. Świece mogą dawać taki objaw? Szarpanie to wiem, ale te skoki na pedale gazu? Czy gdyby któraś nie grzała to nie powinno wywalić błędu? Skan sprzed 2 minut, nie ma nic.

Ostatnia edycja:

WMF

Bywalec
Punktów
0
No właśnie. Te objawy poranne są wyraźnie połączone. Trzęsie pedałem (czuć to pod stopą), lekko jakby rwało (dodany gaz i jakby opóźnienie w reakcji) i mocne stuki. Trwa to wszystko minutę. Potem spokój cały dzień. Aż do kolejnego ranka.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
wiesz co? obczaj sobie po kodzie silnika czy Ty masz te walki, objawy moga wygladac jak konczacy sie naped walkow ywazajacych/pompy oleju. moge sie mylic bo nie wiem czy skody maja te walki czy niet:D

WMF

Bywalec
Punktów
0
Poprzeczne silniki nie maja. Tylko wzdłużne. Tak samo nie ma problemu z palcem pompy oleju, z czym jest problem w wzdłużnym np A6 2.0TDI. Wałki odpadają.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
motyw z pompa jest dziwny, moze Ty lepiej pyknij pompe na sztuke na wymiane, dostaniesz sprawna za 300-400, jak zacznie sypac opilkami to zniszczy wtryski i zanieczysci uklad.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Za 400 nie kupię pewnej pompy. Za 500 są na Allegro, ale nie mam żadnej gwarancji, że one są czyste.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Wysłałem Ci kod. Wałków w tym motorze nie ma. Ja się zastanawiam, czy to nie któryś z wtrysków. Oddam auto do sprawdzenie wtryskiwaczy i pompy, bo inaczej to wróżenie z fusów.

Do góry Bottom