• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd hałasuje? Czy to jednak pompa wtryskowa?

WMF

Bywalec
Punktów
0
Witam. Gdzie dowiem się więcej niż wśród fachowców. Silnik 2.0 TDI CR 140 km.
Pracuje równo, pali na dotyk, wkręca się, nie dymi, dynamiczny. Jedyne ale to delikatny szelest szurania jakby paska (drobiazg, zdaniem jednego z mechaników to dźwięk ,,napisów na pasku'' - hmm)
Większy problem to ten dźwięk grzechotki

Jak słychać ma charakter raczej ,,rotacyjny'' słowem, coś się chyba gdzieś kręci. Koło pasowe - ponoć sprawdzone. Pasek klinowy i jego rolka też. To nie one.

Dźwięk wydostaje się jakby z okolic pompy wtryskowej, lub spod niej, czyli z rozrządu.

Wariant pompy sprawdziłem dzisiaj. U speca wykręciliśmy zawór za pompą. Obawiałem się opiłków, a było laboratoryjnie czysto. Łącząc to z brakiem objawów fiksacji pompy, na chwilę porzucam ten kierunek poszukiwań.

Kolejny typ to rozrząd. Przebieg auta to 130.000. Zalecenie ASO - wymiana na 210.000. Wiadomo, że to wariant dla optymistów:)

Czy ktoś z Was spotkał się z takim dźwiękiem w silniku? Będę bardzo wdzięczny za pomoc - poradę.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wtrysk mozna odpiac do odpalenia, bedzie troche telepac motorem ale wtrysk ktory nie pracuje nie bedzie stukac. Jesli faktycznie wtrysk Ci sie przycina to jest to mniej wiecej odglos jak panewka czy zawor o tlok. Taki raczej ostry metaliczny dzwiek, masz dwa wtryski na obrot walu wiec jak stuka jeden to masz jeden wtrysk na dwa obroty, dosyc latwo to osluchac.

WMF

Bywalec
Punktów
0
I taki dźwięk słyszę rano, po nocnym staniu. Metaliczne, głośniejsze od tego co wytwarza pompa. Stuk jest głośny około 1- 2 minut. Potem albo cichnie całkiem, albo znacznie i już nie drażni. Czy padający wtrysk może się wiązać z drganiami na pedale gazu i takim skokowym przyspieszaniem przez tą minutę,dwie?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
padniety wtrysk wyjdize na korekcjach dawni wtrysku na diagnozie. W sumie najtaniej szarpnac wtryski i na stol, za sprawdzenie 4 zaplacisz ok 300 zeta z montazem. Ja place 30/sztuka. Ale sam demontuje.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Zanim pojadę do pompiarza jutro od rana sprawdzę świece. Ten stuk przez 30 sekund pchnie mi walniętą świecą żarową, albo i dwiema. Fakt, że ustaje po chwili jest dość specyficzny.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Świece ok. Jutro zamawiam pompę z gwarancją i chyba dam na stół profilaktycznie wtryski. Wciąż mnie jednak nurtuje to cisze szuranie przy redukowaniu między 2200-2000 obrotów, wyłącznie na biegu. 1-3, bo dalej nie słuchać tego.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Świece ok. Jutro zamawiam pompę z gwarancją i chyba dam na stół profilaktycznie wtryski. Wciąż mnie jednak nurtuje to cisze szuranie przy redukowaniu między 2200-2000 obrotów, wyłącznie na biegu. 1-3, bo dalej nie słuchać tego.
Co do wtrysków to nie trzeba nawet zestawu do przelewów z Allegro , wystarczy rozpiąć przelewy i powrót dać do szklanych naczyń. Jak stuka od wtrysku , to leje jak z cebra i w jednym czy dwu naczyniach będzie dużo więcej paliwa , jeśli dawki przelewów będą optycznie mniej więcej równe to nie wtryski . Nie zapomnij zaślepić rureczki do której paliwo z przelewów powraca .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Dzięki za fajną podpowiedź. Jutro od rana jadę do pompiarza na ostateczny odsłuch i umówienie wymiany (jak się uda to jeszcze ten tydzień). Poproszę go o taki test, ja osobiście stawiam na 95 procent na pompę, ale wtryski sprawdzić warto. Za jednym zamachem. Liczę na to, że podmienimy pompę zanim moja obecna zacznie poza pierdzeniem, również śmiecić.

Czy po zmianie pompy należy ustawiać na nowo jakieś parametry? Kąty wtrysku etc?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dzięki za fajną podpowiedź. Jutro od rana jadę do pompiarza na ostateczny odsłuch i umówienie wymiany (jak się uda to jeszcze ten tydzień). Poproszę go o taki test, ja osobiście stawiam na 95 procent na pompę, ale wtryski sprawdzić warto. Za jednym zamachem. Liczę na to, że podmienimy pompę zanim moja obecna zacznie poza pierdzeniem, również śmiecić.
Stary coś mi to śmierdzi ,ale nie pompą , miałem gościa z VW TOURAN w automacie , szukał dziury w całym po mojej diagnozie
trzy tygodnie aż jak zdjąłem osłonę pod silnikową , to sprężyny z dwumasy leżały na wierzchu , po wytarciu dziury w obudowie
skrzyni .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Dwumasa nie pierdzi wraz z obrotami silnika. Nie cichnie też z regularnością po 30 sekundach i nie wydaje takich odgłosów

to jest cicha wersja, po rozruchu rano jest to 3x głośniejsze przez te 30 sekund.
Dwumas musi dawać znać przy półsprzęgle. Coś musi być słyszalne, u mnie jest cisza.
Czy dwumas w tym silniku da się jakoś ,podejrzeć'' bez wielkiej rozbiórki?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dwumasa nie pierdzi wraz z obrotami silnika. Nie cichnie też z regularnością po 30 sekundach i nie wydaje takich odgłosów

to jest cicha wersja, po rozruchu rano jest to 3x głośniejsze przez te 30 sekund.
Dwumas musi dawać znać przy półsprzęgle. Coś musi być słyszalne, u mnie jest cisza.
Czy dwumas w tym silniki da się jakoś ,podejrzeć'' bez wielkiej rozbiórki?
Racja , pierwszy raz słyszę coś takiego . Weź długi min na 60-70 cm drewniany trzonek , bo nie masz super stetoskopu a na jedno
auto to droga impreza . Z jednej strony zrób z dłoni trąbkę , trzonek z trąbką do ucha ,druga strona do pompy . Drugie ucho
zatkaj dłonią ,niech ktoś auto zapali i słuchaj , potem powtórka w innych miejscach i zlokalizujesz skąd dzwięk najgłośniejszy .
Trzonek tłumi pogłos , jak mikrofon owinięty szalikiem przed wiatrem . W starych czasach miałem stetoskop lekarski od
kumpla lekarza , ale trzonek był pewniejszy , bo bez pogłosu .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Sprawdzanie już stetoskopem i trzonkiem:) Najgłośniej z pompy, konkretnie z zaworu na pompie. Ale ten dźwięk to nie rzadkość. Sam słyszałem dwa CR-y z tym samym silnikiem, tak brzęczące. Dostałem też kilka filmów od właścicieli z Polski, to samo (audi, touran). Na wolnych obrotach jest ok. Jak auto idzie wyżej, zaczyna się - pompa zaczyna działać i pierdzi.

Tyle, że u mnie w ostatnich dniach rano jest dodatkowo duuużo głośniej przez moment. wolę nie czekać aż pompa padnie, albo zasyfi mi układ.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Pompa zamówiona, w piątek montaż. A co do szurania przy obrotach 2200-2000. Jak auto jest ciepłe w trasie, nastaje błoga cisza.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Montażem zajmie się pompiarz więc dane mi nie są potrzebne. Oby to była pompa, bo szlag mnie trafi jak po zmianie dalej będzie mi coś pierdzieć z rana....

Do góry Bottom