• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd Seat Ibiza

Kamil1996

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bytom
Witam!
Posiadam seata ibize z roku 2003 1.2 12v 64 koniki. Mam pytania w tym seacie jest łańcuch rozrządu, który podobno jest dość nieudolnie zrobiony tzn slizgi sa zbyt krótkie. Autko ma na liczniku 167 tyś km ( podobno). Nie wiem czy kiedykolwiek ktoś coś robił przy tym. Moje pytanie czy lepiej dla własnego spokoju wymienić na nowy łańcuch z nowymi dłuższych slizgami. Autko nie daje żadnych sygnałów, ale podobno to może nastąpić nagle przy odpaleniu lub gaszeniu silnika. Co o tym sądzicie? Czy lepiej nie ruszać jak nic się nie dzieje?
Pozdrawiam.

Kamil1996

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bytom
Gdybym znał dokładniejsza historię tego autka.

Miałem dokładnie taką samą Ibizę z tym silnikiem i powiem że jak masz zamiar jeszcze długo użytkować to auto to lepiej zmienić.
Chciałbym koło 3 lata jeździć tym autkiem. Głównie dojazd uczelnia, miasto,czasami dłuższe podróże

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Witam!
Posiadam seata ibize z roku 2003 1.2 12v 64 koniki. Mam pytania w tym seacie jest łańcuch rozrządu, który podobno jest dość nieudolnie zrobiony tzn slizgi sa zbyt krótkie. Autko ma na liczniku 167 tyś km ( podobno). Nie wiem czy kiedykolwiek ktoś coś robił przy tym. Moje pytanie czy lepiej dla własnego spokoju wymienić na nowy łańcuch z nowymi dłuższych slizgami. Autko nie daje żadnych sygnałów, ale podobno to może nastąpić nagle przy odpaleniu lub gaszeniu silnika. Co o tym sądzicie? Czy lepiej nie ruszać jak nic się nie dzieje?
Pozdrawiam.

Po pierwsze to skąd wiesz czy poprzedni właściciel nie zrobił innowacji ?
Po drugie jeżeli chcesz zmienić ślizgi na dłuższe to wystarczy jeden chyba,że drugi jest podjechany to obydwa.Jeżeli już będziesz tak daleko to nie oszczędzaj i zmień przy okazji napinacz (kup dobrej firmy) bo po części on też ma winę w przeskakiwaniu tego rozrządu ;)

Kamil1996

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bytom
Chodziło o wymianę kompletu oczywiście, bo bez sensu zmieniać jedną część. Czy koszty takie małe hmm około 500 zł komplet rozrządu oraz około 300 zl robocizny.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Do mnie jak ktoś zaczyna wydziwiać, że po co rolka, po co pompa itp. to wogóle się nie biorę za taką robotę.
Rozrząd zmień i masz spokój. Ja trafiłem na taką 3 letnia fabie. Miała 24tyś przebiegu i łańcuch przeleciał.

Kamil1996

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bytom
Po pierwsze to skąd wiesz czy poprzedni właściciel nie zrobił innowacji ?
Po drugie jeżeli chcesz zmienić ślizgi na dłuższe to wystarczy jeden chyba,że drugi jest podjechany to obydwa.Jeżeli już będziesz tak daleko to nie oszczędzaj i zmień przy okazji napinacz (kup dobrej firmy) bo po części on też ma winę w przeskakiwaniu tego rozrządu ;)
Tego akurat nie wiem czy poprzedni właściciel cos zmieniał, auto z Niemiec więc mogło dziać się wszystko. Czy jest możliwości zobaczenia czy rozrząd został wymieniony? Tylko z tego co się orientuję to przy wymianie łańcuszka trzeba pół auta rozbierać.

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Tego akurat nie wiem czy poprzedni właściciel cos zmieniał, auto z Niemiec więc mogło dziać się wszystko. Czy jest możliwości zobaczenia czy rozrząd został wymieniony? Tylko z tego co się orientuję to przy wymianie łańcuszka trzeba pół auta rozbierać.

Połowę może nie ale trochę się namęczysz :D Pokrywa ma dość dużo śrub a niektóre nawet mało widoczne są :p ale tragedii nie ma.

..... Ja trafiłem na taką 3 letnia fabie. Miała 24tyś przebiegu i łańcuch przeleciał.
Miałem bardzo podobną sytuację :) wymieniłem ślizg bo wszystko wskazywało,że to jest przyczyną ale po 1 dniu auto wróciło z przeskoczonym rozrządem :eek: na szczęście niekolizyjnie :).Sprawcą okazał się napinacz:p:D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
No ja miałem do czynienia z takim :)

Załączniki

• upload_2017-5-26_8-46-40.png
    upload_2017-5-26_8-46-40.png