• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrzad Opel movano 2.5 cdti, renault master 2.5 2004

luksw

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich, zastanawiam się nad wymiana rozrządu w movano, problem jest taki że jestem zagranicą i niestety mam dostęp tylko do podstawowych narzedzi.
Moje pytanie więc brzmi:
Czy jest możliwość wymienienia paska bez ściągania kola pasowego? ( rozkręcenie napinacz wystarczy?)
Obawiam się że z moimi narzędziami i szczęściem nie będę w stanie zrzucić tego kola a jednak dobrze by było chociaż sam pasek zmienić.
Z góry dzięki za odpowiedź:)

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
Tak koła nie musisz ściągać jest taka metoda przeciagania - łączysz stary asek z nowym krecisz wałem i przechodzi , tylko kup pasek do przrciagania , ja zawsze tak robię jak nie wymieniam rolek. Pzdr.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Nie ma opcji. Nawet przyrzad na wałki jest pottzebny bo wałek wydechowych będzie prezyl. Do blokowania wału wystarczy śrubokręt/ otwór przy filtrze oleju śruba zaslepiony.

Tak koła nie musisz ściągać jest taka metoda przeciagania - łączysz stary asek z nowym krecisz wałem i przechodzi , tylko kup pasek do przrciagania , ja zawsze tak robię jak nie wymieniam rolek. Pzdr.
Nowy pasek stare rolki wymienili dwa matolki
Wyciagali przeciagaly aż zawory się spotkały.☺

Ostatnia edycja:

luksw

Początkujący
Punktów
0
dzięki za odpowiedz:) myślę nad samym paskiem tylko dlatego żeby drogę powrotną do kraju mieć spokojną ale wiadomo że lepiej zrobić wszystko
Chociaż nie ukrywam że ceny jakie wołają mechanicy tutaj są jakieś chore..
a znaleźć kogoś godnego zaufania kolejne wyzwanie

Powiedzcie mi jeszcze czy jest to silnik kolozyjny czy bez? ( tonący brzytwy się chwyta)

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Koło pasowe tam ściągniesz bez problemu. Bez zdrmontowania będziesz miał kiepski dostęp do montażu jak i poprawnego naciągu paska. Ogólnie pasek nie idzie do samego wału. Wałków rozrządu bez blokad nie ogarniesz. Instrukcja demontażu i montażu w rękę, blokady i powodzenia.

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Widzialem kiedyś film jak facet przeciął po długości pasek na pół. Potem odciął zewnetrzna polowke calkiem. Napchnal nowy pasek na te pol i odcial druga polowke tego starego. Mozliwe to?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Kiedyś w ducato pękł pasek wielorowkowy. Bus pełen budowlańców. Stwierdzili, że sami założą nowy. Stało się to obok serwisu. Poszli i kupili nowy za ponad 200zl. 2 godziny wisiałem na tel i okazało się na koniec, że na nowym pasku ząbki są w drugą stronę hehe.

• Lubię to!
Punktów: Wjs

luksw

Początkujący
Punktów
0
boję się jedynie tego że rozbiore wszystko a potem zostanie mi to koło do odkrecenia które znając życie jest na kleju i nie odkrecane kilka lat więc bez jakiegoś pneumatyka będę w D.. ie

stąd moje kombinacje, a pytam o kolizyjnosc bo w razie zerwania starego chce wiedzieć czy silnik będzie na śmietnik czy po prostu się zatrzyma

dzięki za pomocne odpowiedzi koledzy:)

Do góry Bottom