• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozszerzenie usług

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Witam, obecnie prowadzę Wulkanizację, Serwis Klimatyzacji, diagnostyka komputerowa, wymiana klocków i tarcz. Mam raczej szybkie robótki i zdarzają się często przestoje po pół dnia i zastanawiam się czy nie dołożyć jeszcze wymian części zawieszenia bo w całą mechanikę nie chcę wchodzić... jak myślicie... dojdzie jakaś spora część klientów na wahacze itp. ?? Robię narazie sam więc też nie wiem czy podołam z tym wszystkim... Doradźcie...

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Co rozumiesz przez serwis klimatyzacji i diagnostykę komputerową ? Robisz samo nabicie klimy, odczyt i kasowani błędów itp.? Czy zagłębiasz się dalej w tematy?

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Sprostuję, słowo serwis dopisałem tu , u siebie tego nie mam, tylko nabijam klimę, odgrzybiam, sprawdzam szczelność azotem lub dokładam barwnik, diagnostyka komputerowa czyli wyszukuję błędy i pokazuję je klientowi, kasuję czyli podstawa. Chodzi czy robota przy zawieszeniu jest warta dołożenia czy nie.. ale bez amortyzatorów, proszę o podpowiedzi jeżeli tak to czy też bawić się w przeguby , łożyska czy tylko el. zawieszenia

Ostatnia edycja:

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Jak robisz hamulce to zawieszenia też powinieneś z robić, nawet z amorami.
Ja bym na twoim miejscu robił cała obsługę i wymiany bez tematu silnika jeśli z tym nie chcesz się z tym bawić. Ogólnie jak masz jakieś pojęcie to ogarniesz. Ja staram się robić wszystko żeby klient wiedział że mu ogarnę wszystko. Jak jest jakiś temat gruby z elektryki i niemiec ogarnąć to mam zaprzyjaźnione dwa warsztaty typowo elektomechaniczne które zawsze pomogą.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
Ja rozumie ze można mieć przestój podczas śnieżycy albo urwania chmury . Ale jeśli masz regularne przestoje to znaczy ze robisz nie tak . Jak robię sama diagnostykę / diagnostykę komputerowa i mam przestoje tylko podczas złej/bardzo zlej pogody . Dwa pamiętaj ze powiększając wachlarz usług powiększasz wachlarz wytwarzanych odpadów a to w za nie długo będzie zabierać dużo czasu na papierologie .

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Mam pytanie do was , czy u was też jest teraz przestój ?

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Wręcz przeciwnie, w tym tygodniu młyn jak choy...

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
100
Miasto
Piaski
[Jak robię sama diagnostykę / diagnostykę komputerowa i mam przestoje tylko podczas złej/bardzo zlej pogody./QUOTE]
Skąd macie takich klientów co tylko na kompa przyjeżdżają ?? Moich klientów ( 90 procent to stali) interesuje naprawa samochodu/ rozwiązanie problemu a nie czytanie błędów . Na podłączenie to małolaty co się forów naczytały czasem zaglądają. Jak mi nie podpadnie na wejściu to mu wytłumaczę, że szkoda jego kasy na podłączenie bo nic to mu nie da. Ostatnio wpada mistrz Vectrą C , zeznaje , że układ dolotowy sprawdził w każdą stronę, turbo zregenerował, podciśnienia , wężyki zaworki, itp. Teraz tylko trzeba błędy skasować i auto przestanie przechodzić w awaryjny. Po podłączeniu zero błędów związanych z powietrzem. Błąd ciśnienia paliwa. Mina klienta bezcenna :). Najbardziej zawiedzeni są Ci , u których nie ma błędów w sterowniku a auto nie śmiga. "panie masz pan kiepski komp, za co mam płacić"
Dlatego prawie w ogóle nie zawracam sobie głowy samymi podłączeniami.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Mam co robić , ale bez rewelacji grudzień i styczeń był bardzo dobry.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Nam Pan mówi na praktykach, ze trzeba szanować robotę i siebie. A przede wszystkim klienta. Ale że na wszystkim się znać nie można we współczesnych samochodach.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Nam Pan mówi na praktykach, ze trzeba szanować robotę i siebie. A przede wszystkim klienta. Ale że na wszystkim się znać nie można we współczesnych samochodach.
Botek, zdecyduj się co ty piszesz i o czym, w innym temacie raz piszesz, że "Pan na praktykach" mówi, żeby nie brać tzw spoconych silników na warsztat ( więc klienta odsyłacie i macie go w dupie) a tu teraz piszesz, żeby szanować robotę a przede wszystkim klienta. Jesteś młodym człowiekiem, więc dam ci radę, miej swoje zdanie i ucz się na swoich błędach a nie bo " tak Pan powiedział" Troszkę to nie rozsądne i pogmatwane co tutaj piszesz i w innym temacie.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
No tak nam mówi, ze trzeba być mechanikiem dyplomatą. Szanować klienta dyplomatycznie to tak go odesłać do konkurencji albo na szrot żeby się jeszcze cieszył na podróż.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
No tak nam mówi, ze trzeba być mechanikiem dyplomatą. Szanować klienta dyplomatycznie to tak go odesłać do konkurencji albo na szrot żeby się jeszcze cieszył na podróż.
Na przyszłość pisz to co ty czujesz i myślisz a nie to co ktoś powiedział:) Z reguły biorę do naprawy (chociaż próbuję) i dopiero daje informacje klientowi, a nie przyjeżdża klient i od razu z beki ( wypad) No cóż takie moje zdanie i odczucia mam.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Nam mówią żeby znać swoje miejsce w szeregu. Jak forum mechaników to mogę napisać co nasz mechanik nam mówi a ja jestem uczniem to mogę tu dostać po uszach na forum.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Nam mówią żeby znać swoje miejsce w szeregu. Jak forum mechaników to mogę napisać co nasz mechanik nam mówi a ja jestem uczniem to mogę tu dostać po uszach na forum.
Skoro tak ci mówią to się tego trzymaj :) , obyś nie był popychadłem w przyszłości i miał swoje zdanie, z mojej strony wszystko, nie jestem nauczycielem ani twoim Ojcem, ja ci tylko mogę podpowiedzieć.

Do góry Bottom