• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozwalony amortyzator, problem

Velius

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam,

Dzisiaj podczas jazdy moim Mercedesem W210 zauważyłem, że coś mi stuka z przodu koło prawego koła.
W drodze do zdiagnozowania problemu u mechanika okazało się, że pękł amortyzator. Jakoś dojechałem do mechanika ostrożnie. Powiedział, że przyczyną było zgnite górne mocowanie amortyzatora. (W załączniku zdjęcia). I teraz mam pytanie, czy da się to jakoś kupić? Czy trzeba dorabiać, bo mechanik nie wie, czy czasem ta część nie jest elementem karoserii i z wymianą nie będzie problemu.

Zapraszam do dyskusji.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Z tego co ja widze na tych zdjęciach i tyle ile w210 widziałem to mi sie wydaje, ze Ci pękła sprezyna(a raczej gniazdo sie zerwało):D, a nie amortyzator czy jego mocowanie....
Standardowy problem w tych e-klasach....Kupujesz nowy kielich/gniazdo (nie rzezbić, bo to kosztuje cos ok. stówki, wiec nie warto), potem jedziesz do warsztatu, tam ładnie spawają, wkładają sprezyne i jest cacy:)
Sprawdz sobie przy okazji drtugą strone.....:)

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Gniazdo sprężyny jest na zgrzewach mocowane do karoserii zgrzewy odwiercić, i wspawać nowe gniazdo. Ja zawsze wzmacniam te gniazda opaską do czoła i dwoma trójkątami o góry gniazdo aby mogło się o te trójkąty z płaskownika opierać. I ważne aby dobrze zabezpieczyć i zwrócić uwagę czy jest do czego spawać jeśłi. Blacha karoserii do której mocowane jest gniazdo jest zgnita należy ją wyciąć doklepać i wspawac zdrową.

Do góry Bottom