• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rura marki skv- czy jest warta założenia

Ololeksy

Początkujący
Punktów
0
Witam, w rodzinnym oplu przegniła rura wody (magistrala wody) i mechanik stwierdził iż cieknie i zbliża się jej wymiana. Szukając używanych większość jest przerdzewiała lub w niedalekiej przyszłości będzie miała ten sam problem co u mnie. Szukając nowych po allegro trafiłem na oryginał ceni się ok 500 a nawet 600zł. Pojawia się także zamiennik marki skv. Czy ktoś miał styczność z tą marką i montował ich części? A może jest ktoś kto osobiście miał styczność z magistralą tej firmy? Cena oscyluje ok 200-250zł więc jest o połowę tańsza niż oryginał. Opłacalne jest kupno zamiennika? Cena oryginału powala i zadaje sobie pytanie czy warto
Edycja: dodam, że auto to vectra c 1.9 diesel

Norek4

Początkujący
Punktów
2
Zależy jak długo chcesz trzymać auto ;) Używanej na pewno bym nie kupił, tak jak napisałeś zaraz przerdzewieje i będziesz szukał kolejnej. Wątpię żeby magistrala skv dużo różniła się od oryginału bo to w sumie przewód chłodnicy i co może mu się stać. Skoro różnica cenowa jest duża to ja bym się nie zastanawiał i brał przewód skv

Poza tym ktoś już poruszał ten temat, spróbuj złapać kontakt może Ci podpowie https://forum-mechanika.pl/threads/magistrala-wodna-skv-montaż-opinie.55940/

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
czy jest warta założenia?
pewnie że miał i pewnie że tak.
z cenami ori to niech się pier....lą. przeciez to powinno kosztować max 100zł.

pytanie gdzie i dlaczego cieknie? co by się nie okazało że za duże ciśnienie w układzie i zacznie się pitolenie że rura nie or.

Ololeksy

Początkujący
Punktów
0
czy jest warta założenia?
pewnie że miał i pewnie że tak.
z cenami ori to niech się pier....lą. przeciez to powinno kosztować max 100zł.

pytanie gdzie i dlaczego cieknie? co by się nie okazało że za duże ciśnienie w układzie i zacznie się pitolenie że rura nie or.
Rura przerdzewiała za turbosprężarką, pewnie od temperatury czyli z tego co czytałem to standard w tych silnikach. Odratować jej się nie da a cena używanej jest większa od zamiennika skv.. Dlatego poważnie myślę żeby kupić przewód skv. Jak na moje to powinna wytrzymać dłużej niz używana co pewnie i tak przerdzewieje

Zależy jak długo chcesz trzymać auto ;) Używanej na pewno bym nie kupił, tak jak napisałeś zaraz przerdzewieje i będziesz szukał kolejnej. Wątpię żeby magistrala skv dużo różniła się od oryginału bo to w sumie przewód chłodnicy i co może mu się stać. Skoro różnica cenowa jest duża to ja bym się nie zastanawiał i brał przewód skv

Poza tym ktoś już poruszał ten temat, spróbuj złapać kontakt może Ci podpowie https://forum-mechanika.pl/threads/magistrala-wodna-skv-montaż-opinie.55940/
Właśnie może się stać, przeważnie rdzewieją przy turbosprężarce gdzie jest wysoka temperatura i po prostu materiał nie wytrzymuje, dlatego szukam opini o skv czy to będzie to dobry zamiennik. Ale chyba lepszy będzie zamiennik niż używany oryginał

arsinus

Początkujący
Punktów
0
No faktycznie różnica w cenie kolosalna : https://allegro.pl/oferta/magistrala-rura-wodna-vectra-astra-zafira-1-9cdti-8904511789 230 zł za skv vs 500 za oe więc coś tu nie gra. Skoro przewód skv jest połowe tańszy od oplowskiego to ładnie opel kroi klientów. Szukając w internecie to opinie większość opli z tym silnikiem ma problemy z magistralą. Patrząc na opinie z linki o przewodzie ciężko powiedzieć czy spoko, wątpię że trzeba ją naginać do montażu jak napisali.
Ogólnie ja bym kupił nowy przewód skv nawet jeśli to zamiennik i miał spokój na dłużej, bo używana długo nie pociągnie

Ololeksy

Początkujący
Punktów
0
Dokładnie na taki przewód jak podczepiłeś z allegro patrzyłem. Myślę, że spasowaniem nie będzie się różniło niczym od oryginału a jeśli chodzi o trwałość materiału to wydaje mi się że przewód skv wytrzyma podobnie jak oe. Czy byłaby duża róznica trwałości materiału? Nawet jeśli wytrzyma krócej to za te pieniądze myślę, ze warto by ją kupić i zamontować. Liczyłem, zę ktoś tutaj miał styczność z taką rurą i ją montował i podzieli się swoja opinia jak pasowalo

Do góry Bottom