• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Słaby hamulec tył (różnica w rozkładzie siły)

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
Panowie, nie znalazłem odpowiedzi na moją bolączkę..mianowicie słaby hamulec jednego z tylnych kół w samochodzie Fiat Stilo 2006 1.9 mjtd (150KM). Na przeglądzie różnica między dwoma tylnymi kołami wynosiła około 40%, słabiej hamuje tylne lewe koło, podczas jazdy tego nie czuję, przy dłuższym hamowaniu jednak lekko ściąga w prawo.

Co może być najprawdopodobniej powodem jeżeli..płyn hamulcowy wymieniłem miesiąc temu (układ odpowietrzony), tarcze (TRW) i klocki (TEXTAR) mają 3 lata (50 tys. km), przy czym tarcze zużyte są w znikomym stopniu (grubość ok. 9.6 mm), klocki zużyte w około 30%. Podczas wymiany klocków i tarcz (3 lata wstecz) mechanik rozebrał także zaciski i wymienił uszczelnienia. Obecnie zaciski pracują swobodnie (sworznie nasmarowane)...zatem jedyne, co mi przychodzi do głowy, to:

1. Mimo stosunkowo niedawnej wymiany uszczelnień uległy one uszkodzeniu (choć jednak płynu nie ubywa).
2. W układzie jednego z kół panuje mniejsze ciśnienie podczas hamowania (winna pompa hamulcowa lub coś innego)?
3. Tarcza i klocki w jednym z kół nie współpracują prawidłowo (uległy uszkodzeniu)...wzrokiem tego za bardzo nie widać..chociaż rzeczywiście tarcza po lewej stronie jest jakby mniej gładka (ma lekkie bruzdy).
4. Inne pomysły?

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
3 lata to jednak trochę czasu, więc myślę że trzeba wszystko jeszcze raz rozebrać i dokładnie sprawdzić. Przez taki okres czasu mógł np. skorodowac tloczek w zacisku.

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
3 lata to jednak trochę czasu, więc myślę że trzeba wszystko jeszcze raz rozebrać i dokładnie sprawdzić. Przez taki okres czasu mógł np. skorodowac tloczek w zacisku.

Dziękuję za sugestię, tak zrobię. Wiele osób wskazuje także, na błędne działanie samoregulatora luzu (współdziałającego z tłoczkiem hamulcowym) jako winnego słabej siły hamowania..ale jak mniemam, to dotyczy tylko siły hamowania hamulca ręcznego, zatem mechanizm samoregulacji nie powinien mieć wpływu na hamulec zasadniczy (nożny)?

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Nie wiem jak jest we Fiacie Stilo ale w grupie VW podobne objawy powodowały stare mocno już wypracowane wężyki dochodzące do zacisków.Z upływem lat przekrój wewnętrzny stosunkowo się zmniejszał.

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Jeśli ktoś wymieniał uszczelnienia w zacisku na nowe i zrobił to niedbale, to możliwe że są jakieś problemy z regulatorem. Jeżeli będzie on zacięty w jakiś sposób, może blokować tłok. Jeśli kolega widział taki zacisk rozebrany na części pierwsze na pewno będzie wiedział o co chodzi.

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
Panowie, zatem sprawa wygląda tak - wczoraj został rozebrany zacisk, wymieniono uszczelnienia oraz tłoczek - stary miał bardzo delikatne 2-3 wżery (właściwie ślady) , według mnie bez wpływu na działanie układu. Jednak miałem w zanadrzu już nowy tłoczek, więc mechanik go założył. Niestety koło nadal słabiej hamuje. Nawiązując do wypowiedzi Kloit777 - wszystkie wężyki elastyczne zmieniłem profilaktycznie pół roku temu.

Mechanik zwrócił uwagę na lewą tarczę (czyli od strony słabiej hamującej), ma ona takie ślady (plamki) niedające się za bardzo wyczyścić, sugerował czy aby tarcza (dla przypomnienia TRW) nie ma jakiejś wady fabrycznej (?)

Teraz jedyne co mi przychodzi do głowy to: coś faktycznie jest z tarczą i układ słabiej hamuje..nie wiem czy to bardzo prawdopodobne..? Inny według mojego skromnego zdania to może lekkie niedomaganie którejś sekcji pompy hamulcowej...jak sądzicie? Jednak jeżeli to wina sekcji pompy hamulcowej, to czy wówczas słabiej hamować nie powinny dwa koła (po przekątnej)?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom