• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

S-max spada pedał sprzegła

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Pany. Temat taki klyent przyjechał z usterka sprzegła w s-maxie 2007 2.5 st moze nie tyle sprzęgła a hydrauliki sprzęgła tak podejrzewam. Sprzęgło miał zmieniane 2 lata temu od tego czasu nie zrobił za duzo km i w pewnym momęcie po postoju przez noc wsiadł do auta a to pedał sprzęgła w podłodze. Poziom płynu ok. Więc pierwsza myśl pompka główna ale wymiana nie pomogła (ori) teraz zastanawiam sie czy moze odpowietrzyc tylko czy ciśnieniem czy podciśnieniem lepiej macie jakieś pomysły ? Dodam ze zaglądałem do skrzyni wziernikiem i nie ma śladów uszkodzenia wysprzęglika. Dodatkowo po odpowietrzaniu sprzęgło zaskakuje i bedzie działać ok doputy dopuki nie postoi przez noc a rano pedał w podłodze.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
trzeba podeprzeć pedał patykiem na noc...:D
oj obawiam się że wysprzęglik i to pomimo że nie ma wycieku...

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
lol sugerowałem to już klientowi ale jakoś dalej idzie w zaparte ze chce naprawic

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
I tu spostrzeżenia moje jako ze sprzęgło ma system opadowy kiedy pedał jest uniesiony to płyn ma swobodny przepływ do wysprzęglika gdyby nawet wysprzęglik puszczał to ubywało by płynu oraz nie zapowietrzał by sie a tu wyglada na to ze sie zapowietrza i moźe przez to ze odpowietrznik jest po za skrzynia, w przeciwieństwie do układów widełkowych gdzie jest na pompce, moze nadal jest w nim powietrze i właśnie zastanawiam sie która opcja odpowietrzania byla by lepsza ciśnienie czy vac

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
myślę że ciśnienie spróbuj, standardowo, ale ciekawe czy w samym wysprzęgliku nie przelewa się płyn w środku przed i za gumkę - a wycieku może nie być...
a pompa na pedale wymieniona?

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Tak pompka nowa ori bo to ją podejżewałem. Każda próba klasycznego odpowietrzabia kończy sie tym samym pedał w podłodze jutro spróbuje odpowietrzyć to pod ciśnieniem z tym że nie wiem czy nie przepchnie to jeszcze więcej powietrza do wysprzęglika sla tego z drugiej strony skłania mnie to do tego żeby raczej ssać

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jak będziesz odpowietrzał pod ciśnieniem to weź wężyk i strzykawę i zaciągnij...

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
I to marku tez mnie zaczynało trapić. Cała zrobiona z plastiku

DaR3k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
20
Miasto
Jarosław
Rozepnij rurkę i sprawdź czy robi ciśnienie nawet trzymając palcem i niech ktoś naciśnie pedał sprzęgła.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Robi ciśnienie bo jak odpowietrze to zaczyna łapac ale jak postał przez noc to spadał. Zrobiłem wczoraj test odpowietrzenie ciśnieniem i vac do tego na noc zostawiłem pedał do połowy wciśnięty i nie spaďł twardy od dodtknięcia. Ciekawa sprawa teraz zostawię go na kilka godzin tak jak zwykle i zobaczę co się stanie

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
przewod elastyczny albo rurka
ta pomiedzy wysprzeglikiem pedala a wysprzegikiem w skrzyni..

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Update.
Odpowietrzyłem go jeszcze raz zaczynając od podciśnienia zeby wyssać powietrze z wysprzęglika a potem przelałem 500ml pod ciśnieniem narazie jest ok. Wyglada na to że te układy cięźko sie odpowietrza a stara pompka mogła napompowac tam powietrza które ni jak nie chciało wyjść tradycyjną metoda

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
miejmy nadzieję że będzie ok.
a to prawda że ciężko idą, ja od razu jadę ciśnieniem i podciśnieniem, a nie raz też trzeba parę razy i we dwie osoby...

Do góry Bottom