• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Saab 9-3 1.8T + LPG, brak ciśnienia sprężania.

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Witam. Auto i problem jak w temacie. Na zimnym pracuje nie równo. Błędy to wypadanie zapłonu na 4 cylindrze. Gdy się nagrzeje, pracuje w miarę równo, brak wypadania zapłonów. Po pomiarze ciśnienia sprężania na zimnym 1 cylinder 9.5bar, 2 cylinder 4bar, 3 cylinder 9bar, 4 cylinder 2bar. Próba olejowa zrobiona tylko na 2 i 4 cylindrze, na drugim ciśnienie wzrosło do 5bar, na 4 nie wzrosło w ogóle. Teraz nasuwa się pytanie, wypalone zawory? Prowadnice się zacinają? Nie chcę klienta w koszty ładować, więc wolę zapytać "starych wyjadaczy". Zapomniałem, pokrywa zaworów ściągnięta, krzywki ok. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Jak dla mnie motor do kapitalki, nawet jeśli tylko zawory to i tak jak zrobisz górę to dołem będzie olej brał. Przy takich tematach już mnie życie nauczyło żeby nie żałować klienta, albo dobrze albo niech sztuka gdzie indziej, w sumie grosze zarobisz a jak wyjdzie niespodzianka to plujesz sobie w brodę.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Ściągaj górę nie ma co na cuda liczyć. Z bata ch*** nie ukrecisz :)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Przed targaniem czapki z grubsza wyceń, zapytaj czy klient jest gotowy na taką kwotę, ja zawsze mówię, że może wyjść np. 5-6 tyś i jak będzie dobrze to coś zostanie. Jak klient się oburza to olej robotę, szkoda nerwów.

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Klient spoko, zawsze wraca i jest zadowolony. Uświadomiłem go, co może wyjść. W takim razie ściągam głowicę. Do wymiany jest też sprzęgło. Lepiej wyjąć silnik razem ze skrzynią? Bo nie chce sanek ruszać, a zawsze to robota przyjemniejsza.

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Głowica zdjęta. Wlana nafta w komory ssące i wydechowe. Z zaworów ssących jak i z wydechowych, nafta od razu się pokazuje, po paru minutach już kapie. Co najlepsze, na 4 cylindrze, gdzie nie było kompresji, z jednego zaworu wydechowego nie cieknie. Pierścienie zapieczone?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
Głowica zdjęta. Wlana nafta w komory ssące i wydechowe. Z zaworów ssących jak i z wydechowych, nafta od razu się pokazuje, po paru minutach już kapie. Co najlepsze, na 4 cylindrze, gdzie nie było kompresji, z jednego zaworu wydechowego nie cieknie. Pierścienie zapieczone?

z jednego zaworu wydechowego nie cieknie

chlopie , chcesz sie za to brac a nie mozesz stwierdzic co nie halo ?

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Dzielę się informacją co jest nie tak. Niektórzy rozwiązują problem i się nie odzywają. Głowica do roboty i dół silnika.

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Zanim się ściąga głowicę, robi się test za pomocą : cylinder leak tester...

I wtedy wiadomo, czy to pierścienie, zawory i co dalej robić z tym fantem...

Do góry Bottom