• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Saab 9-3 1.9TiD 16V brak ciśnienia paliwa

Oplarz

Nowy
Punktów
2
Witam otrzymalem do naprawy po kimś Saaba 9-3 1.9 TiD czyli fiatowskiego jtdm
Auto nie odpala
Po podpięciu interfejsu brak ciśnienia paliwa zadanego przez sterownik na zapłonie 0bar przy rozruchu około 70bar kiedy zadane jest ponad 200
Rzeczy które zostały już zrobione
Wymienione wtryskiwacze
Wymieniona pompa CR razem z zaworem svc
Wymieniona pompa paliwa w zbiorniku
Wymieniona listwa z czujnikiem ciśnienia
Wymienione przelewy
Wymieniony czujnik wałka
Ustawiony rozrząd
Efekt jest taki że gdy zapodam mu samostart auto odpali chodzi ładnie wkręci się kilka razy na obroty później go dusi i gaśnie
Rzeczy które budzą mój niepokój to czujnik wałka rozrządu odrazu na zapłonie pokazuje 250 obrotów bez kręcenia rozrusznikiem
Oraz ciągle otwierający się zawór bezpieczeństwa w pompie w zbiorniku z tego co właściciel mówił raz wyrzuciło błąd p0001 i nic więcej ma ktoś jakieś pomysły? Rozsychronizowany wałek? Czy raczej coś elektrycznego? Będę wdzięczny za wszelkie porady

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Czy te wszystkie rzeczy były wymienione przez Ciebie?

Farseer

Bywalec
Punktów
26
Miasto
Pruszków
Dokładnie tak jak napisali przedmówcy.

Po pierwsze, przekonałem się, że to, że ktoś wcześniej powiedział, że wymienił jakieś elementy, to Ty NIGDY nie ufaj. Tyle razy się na to walnąłem.

Sprawdź, ale to na prawdę Ci radzę, sprawdź dokładnie WSZYSTKO co zostało "wymienione".

Zbiornik w baku otwórz i zajrzyj co to za pompa tam wsadzona. Sprawdź po numerach, może to o innym przepływie? Czy paliwo w ogóle dochodzi do filtra po przekręceniu kluczyka?

Sprawdź czujnik na listwie, to na pewno o tych samych numerach co w tych silnikach?

Ja pierdziele, ile razy się kopnąłem, że klient niby wymienił czujnik jakiś np wałka, po godzinach sprawdzam a to był kurna firmy NTY czy innym śmieciu... po zamówieniu Bosch czy ori działało jak należy.

Wtryski regenerowane, ok, a czy się je koduje? Sprawdź to. Wałek na pompie paliwa się obraca?

A jak kręcisz rozruchem to w ogóle wychodzi paliwo z przewodów paliwowych przy wtryskach? Wiem, że niby pokazuje na kompie, że brak ciśnienia, ale sprawdź. Może diagnostyka nie działa?

A czy trzymając go na tym samostarcie/plaku samochód chodzi dopóki nie przestaniesz dawać tym plakiem?

Jak już nie masz pomysłu to według mnie wyjmuj pompę i wyślij gdzieś na sprawdzenie, kto wie czy pompa źle została zregebnerowana?

A tak szczerze to kup manometr do ciśnienia paliwa na CR. Wtedy zobaczysz czy czujniki nie okłamują.

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Właśnie czy to wszystko wymieniłeś Ty? Jeśli nie to ja bym dał inne wtryskiwacze. Z tymi regenracjami różnie bywa. Nie ma pozwolenia na start bo ma za niskie ciśnienie paliwa, obroty wału przy kręceniu jakie widzi?

Do góry Bottom