• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

SAAB 9-5 2.0t Problem z przekaźnikiem pompy paliwa

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Witajcie.

Mam problem.

Auto nie odpala, nie zwiera przekaźnika pompy paliwa.

Po zapłonie na fioletowo czerwonym przewodzie pojawia się + , zielony ze sterownika powinien załączyć - jak dobrze rozumiem, a tak się nie dzieje. gdzie szukać problemu ? jak przycisnę przekaźnik to pompa startuje i auto odpala. :/

temat opisany po czesci tutaj
https://forum-mechanika.pl/threads/rozrząd-saab-9-5-b205-2-0t.40015/#post-430315

Aktualizacja. Ecu nie steruje masą przekaznika. Czy ecu do naprawy czy uszkodzenie jakiegos czujnika moze to powodowac

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
A tam pompa nie startuje po otrzymaniu sygnału z czujnika położenia wału.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Ale jak zewre przekaznik to pompa startuje i silnik uruchamia sie. Fakt obroty ma 2.500-3000 obr i powoli spadają. Ale cczujnik dziala. Bledow brak

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Cenimy twój wstyd,i branża się rozumie między swymi,najlepszy się za..ie w akcji

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Pozostal mi jeden problem z tym cudem inżynierii lotniczej. Po odpaleniu odpaleni, silnik wkreca sie na 2500-3000 obrotow i spada do 1000. Dolot szczelny, pryskalem go breakcleanerem i nie zmienialo to jego pracy. Jak ja robilem glowice to klient w tym casie rozkrecal przepustnice celem sprawdzenia jakis typowych uszkodzen. Okazalo sie ze uszkodzen brak i zostala skrecona. Moze jest jakas kalibracja potrzebna. Sterownik nie wyswietla błędów.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Nie, jutro zawias dokoncze i sie brykne. Cos podejrzewasz ?

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
I chyba problem zostal rozwiazany ( przynajmniej na postoju bo ze wzgledu na rozebrany zawias, nie moge sie przejechac) . Otóż przy grzebaniu przy przepustnicy, zostala wprowadzona w tryb serwisowy "limp home" . 3 minuty ze śrubokretem i brak wyokich obrotów po odpaleniu :)
Caly weekend nie spalem przez to gowno.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
I chyba problem zostal rozwiazany ( przynajmniej na postoju bo ze wzgledu na rozebrany zawias, nie moge sie przejechac) . Otóż przy grzebaniu przy przepustnicy, zostala wprowadzona w tryb serwisowy "limp home" . 3 minuty ze śrubokretem i brak wyokich obrotów po odpaleniu :)
Caly weekend nie spalem przez to gowno.

Dopiero zobaczyłem ten temat. Miałeś max przy tym obroty 2.5 tys lub 3. Miałem dosłownie identyczne auto z tym samym przypadkiem:/

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
W moim przypadku po odpalaniu odpalani, silnik od razu wkrecal sie na 2500-3000 obr i powoli schodzil do 1000. Uszkodzenie przepustnicy objawia sie w rozny sposob z tego co wyczytalem. Czasem nie trzyma wolnych obrotow, gasnie, swieci check itp.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Żeby zakończyć rozważania na temat saaba.

Auto jezdzi, skręca i hamuje :) wszystko git. Temat rozwiązany. Pozdrawiam :)

Do góry Bottom