• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód 5-7 tyś

Dooominika

Nowy
Punktów
0
Witam,
Przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu. Służył mi będzie głównie do dojazdów na uczelnię ~25 km. Szukam czegoś mało awaryjnego w przedziale cenowym 5-7tyś. Najlepiej z instalacją LPG. Jakich modeli szukać? Co polecicie? Na co zwracać uwagę przy oględzinach?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Jakich modeli szukać? Co polecicie? Na co zwracać uwagę przy oględzinach?
...może Panda II z silnikiem 1.1...albo Corsa C z silnikiem 1.2,,, a nawet Golf II 1.6 TD z bardzo trwałym i ekonomicznym silnikiem itd.itd. Zależy jaki masz gust ,,,ulubioną markę .Przy zakupie auta zwracasz uwagę na Wszystko !! ...dobrą opcją jest skorzystanie ze stacji diagnostycznej aby tam dokładniej sprawdzić auto w szczególności zawieszenie ..układ kierowniczy ,,stan przewodów hamulcowych ,,wydechu .Niektóre stacje mają mierniki grubości lakieru ,,czasami taki miernik też jest mile widziany .Tak po krotce w kilku zdaniach

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Witam,
Przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu. Służył mi będzie głównie do dojazdów na uczelnię ~25 km. Szukam czegoś mało awaryjnego w przedziale cenowym 5-7tyś. Najlepiej z instalacją LPG. Jakich modeli szukać? Co polecicie? Na co zwracać uwagę przy oględzinach?
Za takie pieniądze szukaj czegoś z dobrą blacharką, nieskorodowanego bo inaczej utoniesz w wydatkach, oczywiście mechanicznie jak najprostszy i w najlepszym stanie. Yaris, Corsa , Panda

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Peugeot/citroen wiem, że od 2001 roku były w pełnym ocynku i nie rdzewieją. A na zakup zabierz ze sobą mechanika. Weźmie 200/300 zł ale to ułamek tego co może Cię czekać jak kupisz klekota

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Kup cokolwiek co jest w 100% sprawę i nie ma ognisk korozji - koszty napraw strucla przekroczą wartość jego . Szukaj pośród nie popularnych modeli - mniejsza szansa na wpakowanie się w minę . Poleciłbym ci 206 1.4 8v ale ceny sa z kosmosu .

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Każdy bity samochód rdzewieje . Mam paru klientów którzy maja 206 lalunie nie bite i grama rdzy . A jeśli nawet cos się pojawia to nie gnije jak passat b6 czy b7 .

Do góry Bottom