• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód do 13 tyś

Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
Witam, jestem nowy na forum i prosze o rade dotyczącą kupna samochodu. Mój budżet to mniej więcej 12 tyś zł. Myślałem głownie. o samochodach 3 drzwiowych. Zalży mi na ładnej bryle samochodu, małej awarnyjności i w miare niskim spalaniu przy optymalnych osiągach i tanich częsciach Podobają mi się takie modele jak :

Mercedes C klasa
Fiat Grande Punto
Opel Astra H
Audi A4 (5 drzwi)
Ford focus mk2

Oczywiście prosze o inne propozycję.
Aktualnie jeżdzę oplem corsą C lecz to auto jest dla mnie troche za małe i brzydkie.

Nie wiem czy warto kupić auto starsze wyzszej klasy czy nowsze niższej. Jaki wybrac silnik bezyna, dieslel, czy bezyna z gazem. Które silniki są awaryjne ktore nie. Bardzo prosze o rade dotycząca zakupu.

Pozdrawiam

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Z tego co podałeś to brałbym grande punto lub fokusa. Reszta to skarbonka, a na rynku 90% to same ulepy z przebiegiem 500tys. Kup w benzynie tańsze w eksploatacji.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Weź a klase. Bramy warsztatów będą zamykali Ci przed nosem

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Weź a klase. Bramy warsztatów będą zamykali Ci przed nosem
Nie wiem jaką masz politykę prowadzenia firmy. Ale A klasa to piękny temat. Klient kupuje auto za 10k i 5k zostawia na pierwszym serwisie... Tacy klienci to złoto... po 3 latach użytkowania zapłacił ci o połowę wiecej niż kosztował go samochód :D

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Najlepsza bryka do robienia kasy bo nikt tego nie chcę brać,nie wiem dla czego.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Bo silnik leży, bo miejsca mało, bo upchnięte... Passaty B5 to by każdy robił... A jak trzeba pomyśleć i wymyśleć sobie patenty, albo chcąc nie chcąc wycenić uczciwie swoją i przedstawić ją klietowi, to lepiej wysłać do kogoś ogarniętego bo przecież my na to miejsce z 15 passatów opierniczymy... Wszystko jest do zrobienia - kwestia chęci i portfela klienta...

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Na szczęście jest dobrze upchane i jest mało miejsca i przez to mało chętnych.wyciągać motor do rozrusznika paranoja.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Życie... Robota zrobiona, paragon/FV wystawione i następny...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Bo ja wiem przykład ta sama kasa, wymiana wtryskiwaczy
Bmw e70 4 szt. 5 godz z kodowaniem i tel do klienta
A klasa 2 szt 1,5 dnia tel do klienta co tak długo i czemu tak drogo

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Z a klasa mam jeszcze jedno niemile doświadczenie. Maż szwagierki czyli szwagier, przyjechał do mnie cos tam sobie robić w mietku. Wchodzę i oczom nie wierze, myje sobie silnik, wody w H.. Na ścianie wisiał galleciak i cos tam jeszcze zalane wszystko wodą

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Z a klasa mam jeszcze jedno niemile doświadczenie. Maż szwagierki czyli szwagier, przyjechał do mnie cos tam sobie robić w mietku. Wchodzę i oczom nie wierze, myje sobie silnik, wody w H.. Na ścianie wisiał galleciak i cos tam jeszcze zalane wszystko wodą
Bartek, a powiedziałeś na wejściu " szwagier, a co ty kur_a robisz?"

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Trochę dziwne typu C klasa i Audi A4 a za chwilę Grande Punto?
Ja bym poszedł w kompakty, teraz w zależności od przebiegów rocznych - benzyna lub diesel ale Pb jest zawsze tańszą, lepszą opcją.
Jak małe przebiegi to coś nowszego właśnie Focus mk2 albo Astra H albo Corolla
A4 będzie mieć spory przebieg i generacja raczej B5 nadal a to już wiekowe auto rodem z lat 90. C klasa podobnie.
Grande Punto to praktycznie ten sam segment co Corsa, to nie wiem czy warto, z resztą tez duże nie będzie.
Grande Punto, Polo czy Corsa to jeden pies.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Swoje mu powiedzialem. Obraził sie i pojechał. Obracam sie a tam narzędzia jak pozbierał tak Pie..oł na kupe. A wracając do tematu Lanos w pełnym ocynku z silnikiem opla 8v

Alko-maty

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Co do Audi to B6 też kupisz z początków produkcji, pytanie tylko czy warto przepłacać za znaczek i potem dopłacać np do wymiany zawieszenia. Proponuje Vectre C gdzie zmieścisz się w podanym budżecie i nie przepłacisz.

matiotw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Otwock
a seat ibiza 2 po lifcie? za 10 kupisz naprawde w dobrym stanie i na oplaty zostanie:) albo octavia ? tanie czesci i wiekszosc mechanikow zna je na wylot oraz dostep do czesci duzy, a za reszte kasy mozesz ja doinwestowac wizualnie lub moze jakis chip tuning:p

Do góry Bottom