• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód do 5 TYŚ Benzyna+Gaz - Niemiec/Francuz?

vatras

Początkujący
Punktów
0
Witam

Chciałbym zakupić samochód, do 5 tyś benzyna/gaz.

Jako, że aktualnie posiadam C Xsara 1.4 B/Gaz pierwszą generację, to zastanawiam się nad kupnem Xsary II wersji VTS 130 konnej w gazie.
Dlaczego francuz, bo są tanie części.

Czekam na Wasze inne propozycje oraz dajcie znać co myślicie o tej VTS.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja mam audi a4 b5 1.6 z gazem sekwencja, ma nakulane prawie 400 000 km i chodzi jak brzytew, zawieszenie wielowahaczowe nie jest wcale takie słabe a jeżdżę 2000 km w miesiącu po różnych drogach, nadwozie w ocynku, jak do tej pory były tylko pordzewiałe przednie błotniki, tanich części multum, komfort jest, trochę mało miejsca z tyłu, w bagażniku przewieziesz dwóch ludzi :D, ogólnie dbam o auto, wymieniam wszystko na czas, dzięki temu unikam poważnych awarii, nawet wersja kombi mi się podoba, zresztą jako jedyne kombi.

vatras

Początkujący
Punktów
0
Myślę , że kupie tylko sęk w tym że bardzo mało ich jest.

A te audi a4 b5 myślisz ze do 5 tyś jest szansa na coś ciekawego ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Myślę , że kupie tylko sęk w tym że bardzo mało ich jest.

A te audi a4 b5 myślisz ze do 5 tyś jest szansa na coś ciekawego ?
szansa zawsze jest, ja np jesli w przyszlym roku bede migrował to bede chcial za moje 5 tysi, nawet juz mam chetnego :) tylko trzeba pojezdzic i obejrzec z kims kto sie zna, tak jak zresztą każde inne auto, trzeba obejrzec osłuchać ...

vatras

Początkujący
Punktów
0
W jakich silnikach najlepiej przebierać ?
Są jakieś, których lepiej unikac?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
zależy czego oczekujesz, 1.6 benzyna jest trwały ale nie poszalejesz, o 1.9 tdi niech inni sie wypowiedzą ale od siebie dodam że jesli trafisz na zadbany egzemplarz to bedzie on dynamiczny i ekonomiczny ale zaniedbany to same koszta, na szczescie starsze dizle nie mają pompowtrysków ani wtrysku CR. Dużo jest ofert z silnikiem v6, ja ich za dużo na warsztacie nie widziałem, także sie nie wypowiem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Co do Francuzów czesci sa tanie tylko trzeba wiedzieć gdzie , V6 jest nie do zabicia chyba że ktoś ma talent jednego takiego znałem ze ruszał 1 -4 żeby mało palił .. zalatwił dwa motorki w Xantii .

Ostatnia edycja:

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Francuska to jest tylko dobra milosc,kup jakiegos niemca lub japonca,niesugruj sie ze czesci tanie,bo wydasz na nie i tak wicej niz na samochod,francuskie auta sa dobre tylko na "wage" o ile karoseria z plastiku nie jest :p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja jeżdze Citroenami od 1992 roku gdzie kupielem pierwszego BX i do dziś jeżdze citroenami . To legendy że niemieckie czy japonskie kiedys tak ale nie od 2000 roku

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
rozwalają mnie tacy co tak mówią o francuzach bo myślą że poza ceną zakupu i ceną części czymś się różnią, jeżdżę jednymi i drugimi mam w domu lagunę i a4 i niemców za bardzo nie polecam , ale jeżeli ktoś koniecznie chce .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie a Francuskie rozwiązania sa czasem nowatroskie i sensowniej to jest zrobione , a grupa vag z ich kodowanie itp zabawa a w lexii wpisujesz DAM i masz juz wyposazenie auta

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Mowa jest o starych niemcach do 5 000 zł koledzy :)

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Ja twierdze że jesli chodzi o auta do 2000r to czy niemieckie czy francuzy czy japonce to wszystkie te auta są solidnie i dobrze zrobione trzeba tylko upolować model zadbany bo wiadomo 20 letnie auto jeśli było nieszanowane przez wcześniejszych właścicieli to będzie się sypało i wtedy będzie gadane "kupiłem francuza i się okazało że francuzki piesek" więc bardziej się stanem auta niż tym z jakiej stajni wyjechało. Jak widzę każdy z nas ma jakieś upatrzone marki ja jezdze bmw i nie narzekam całkiem fajne auta, ojciec jeździ francuzami również problemów nie ma chwali sobie.

Konor

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Polska południowa
Znajomy planuje sobie kupić Clio II 1.2 LPG, cena również do 5 tys. Ma ktoś? Polecacie?

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
z clio mniej problemow niz z citroenami i innym z grupy PSA,w clio to immo co leci ale to nieproblem usuniesz i z glowy :p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dlaczego twierdzisz ze z PSA są klopoty ? Mamy dwa C5 jeden kombi 2,2 l kombi kolegi i moj 3V6 , owszem ostanio sworzen wymieniałem bo stukał a rzeczywiscie w clio czasem padają immo

Do góry Bottom