• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód nie odpala i upalony bezpiecznik

XyZ123

Początkujący
Punktów
0
Witam mam dziwną przypadłość otoż posiadam renault trafic 1,9dci pare dni wymienialem rozrusznik i bylo ok. Dzisiaj samochod odpalil bez probemu póżniej gdy chcialem odpalić upalilo mi bezpiecznik który znajduje sie przy przekaźnikach. Po paru godzinach walki samochód odpalił kilka razy ale nie miał mocy tak jak by turbo się nie załączało i chociaż samochod stal kilka godzin to zauwazylem ze po włączeniu zapłonu pokazuje podwyższoną temperature płynu, teraz jak chcialem odpalic to znowu zaczeło upalac bezpiecznik

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Trzeba ustalić od czego jest ten bezpiecznik i ... usunąć zwarcie. Na odległość nie da się tego zrobić, musisz sam to ogarnąć lub odstawić auto komuś, kto to ogarnie.

XyZ123

Początkujący
Punktów
0
Gdy upali bezpiecznik stacyjka nie reaguje tzn po przekrecniu stacyjki nawet zapłon się nie włączy bezpiecznik 60A. Szukałem opisu tych bezpieczników ale nie mogę znaleźć
chyba że może rozrusznik robi zwarcię

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
218
Miasto
Gorzów Wlkp
Jak mnie pamięć nie myli, to ten plus główny do rozrusznika jest odpowiednio wyprofilowany, I prawidłowo założony na rozrusznik idzie na milimetry od kolektora wydechowego, a jak go źle przykręcisz, to będzie dotykać kolektora.

XyZ123

Początkujący
Punktów
0

Gorzowiak masz racje jest zakrzywiony ale gdyby to on robil zwarcie to by przewód by się grzał cały czas ale pali mi bezpiecznik dopiero gdy chce odpalic samochód.​

jak chce go odpalic to przygasają wszystkie światła i za 3 razem upala​

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
218
Miasto
Gorzów Wlkp
To być może przewód sygnałowy gdzieś się przetarł lub jest przyciśnięty. Szukaj, co tu debatować.

XyZ123

Początkujący
Punktów
0
ma ktoś może opis tych przekaźników i bezpieczników które są w komorze silnika
Renault Trafic 2006r 1,9dci

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
Jest piéc roznych skrzynek w AD.Zdjecie wstaw jak wyglada twoja.

XyZ123

Początkujący
Punktów
0

nickel dodam ze przewód od stacyjki (czerwony) tez sie grzeje gdy probowalem odpalic​

XyZ123

Początkujący
Punktów
0
Ok to zwarcie ogarnięte samochód odpala Ale
Turbo raz złapie I po chwili wyłącza się, kręci tylko do 3 tys I temperatura raz jak odpale to nie pokazuje w ogóle albo pokazuje że jest ponad 90 stopni

Do góry Bottom