• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochody przyszłości.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Gry sa obce,i niewiem z czym to sie je.Komputer uzywam tylko do celow zawodowych wiec sie nie wypowiem heh.
Wiem ze w motoryzacji tez goscie przeskakuja tematy,ale juz naprawde sa takie zabezpieczenia ze naprawde ciezko przeskoczyc.I bedzie coraz trudniej,a m.in bedzie placenie haraczy zeby moc wykonac prosta diagnoze.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Już są wyrzucasz kotwicę
chyba spadochron :D

Gry sa obce,i niewiem z czym to sie je.Komputer uzywam tylko do celow zawodowych wiec sie nie wypowiem heh.
Wiem ze w motoryzacji tez goscie przeskakuja tematy,ale juz naprawde sa takie zabezpieczenia ze naprawde ciezko przeskoczyc.I bedzie coraz trudniej,a m.in bedzie placenie haraczy zeby moc wykonac prosta diagnoze.
Chyba nie jesteś moim ziomkiem :D bo prawdziwy Polak potrafi ...

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Łada od początku była doskonała to po co ją poprawiać ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Panowie nie obawiajcie się, jest dla nas nadzieja na przyszłość, Tesla, Audi Etron, Lexus, Toyota i wszystkie inne są poza naszym zasięgiem ale tutaj mam dla was instrukcję przeróbki samochodu z napędu spalinowego na elektryczny :)
Oto Nissan Sentra 91'

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Panowie nie obawiajcie się, jest dla nas nadzieja na przyszłość, Tesla, Audi Etron, Lexus, Toyota i wszystkie inne są poza naszym zasięgiem ale tutaj mam dla was instrukcję przeróbki samochodu z napędu spalinowego na elektryczny :)
Oto Nissan Sentra 91'
Gość pomysłowy ...i nas to chyba też czeka ... Posiadaczy silników spalinowych:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Gość pomysłowy ...i nas to chyba też czeka ... Posiadaczy silników spalinowych:)
W sumie to lepsze niż przeróbka roweru na elektryczny bo masz dach nad głową a jakby jeszcze dołożyć rekuperację energii elektrycznej z hamulców i z hamowania silnikiem to masz perpetuum mobile przynajmniej na miasto

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Perpetuum mobile nie istnieje. Był kiedyś taki odcinek Kiepskich. Działało niby samo, ale później okazało się że w maszynie siedzi zamknięty Boczek i ją napędza. :D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Chyba nawet to oglądałem...ale to jeszcze czajka tam nie występował? To nie były pierwsze odcinki kiepskich? Nie chcę siać tu niedomysłow czy propagandy. Ale...czy pierwszych odcinków nie reżyserował Ślesicki?? ( Ten od 13-tego posterunku?)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Perpetuum mobile nie istnieje. Był kiedyś taki odcinek Kiepskich. Działało niby samo, ale później okazało się że w maszynie siedzi zamknięty Boczek i ją napędza. :D
Jasne że suma zysków i strat energii elektrycznej wyjdzie na minus jakkolwiek byś tego nie zmontował :) ale w porównaniu z tym co obecnie producenci sprzedają ludziom pod nazwą ekologicznych samochodów to ten nissan to dla mnie jest perpetuum mobile ;)

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Syrenka ev

Załączniki

• F69FDE5E-AFBE-4F59-BB55-C60C2C792CCC.jpeg
    F69FDE5E-AFBE-4F59-BB55-C60C2C792CCC.jpeg
    3,1 MB · Wyświetleń: 11
  • A3C5B0B2-9AFB-48C4-8F49-0C56071CD247.jpeg
    A3C5B0B2-9AFB-48C4-8F49-0C56071CD247.jpeg
    4,8 MB · Wyświetleń: 9

eservicebook

Początkujący
Punktów
1
www.e-servicebook.pl
A co sądzicie o takim ;):
Od razu napiszę, że to się rozpędza do 70km więc nie jest zawalidrogą i nawet z bezpieczeństwem nie jest tak źle.
W każdym razie wg mnie elektryki zwłaszcza takie małe są fajne ale na lokalne dojazdy. A na dłuższe nie ma i długo nie będzie sensowniejszej opcji niż spalinowe. Chyba, że pojawią się jakieś nowego typu akumulatory - lżejsze, mniejsze a o większej wydajności. Większe nadzieję wiążę z napędem wodorowym, tylko tutaj niestety jeszcze dłużej trzeba będzie czekać na popularyzację takiego rozwiązania i sensowne ceny dla przeciętnego odbiorcy.
W każdym razie w kontekście zajęcia dla tradycyjnych warsztatów bym się nie martwił, wręcz przeciwnie jak wejdzie faktycznie ten zakaz rejestracji nowych spalinowych od 2035 to ludzie będą dbać o swoje spalinowe autka żeby jak najdłużej służyły ;)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Wracając do.pytania. auta/pojazdy przyszłości przy tych cenach energii będą wyglądały jak mój rower z komunii. Serio od maja mój Voyager stoi niejezdony. Dylam na rowerze. Średni w tygodniu robię 70/100 km

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
A co sądzicie o takim ;):
Od razu napiszę, że to się rozpędza do 70km więc nie jest zawalidrogą i nawet z bezpieczeństwem nie jest tak źle.
W każdym razie wg mnie elektryki zwłaszcza takie małe są fajne ale na lokalne dojazdy. A na dłuższe nie ma i długo nie będzie sensowniejszej opcji niż spalinowe. Chyba, że pojawią się jakieś nowego typu akumulatory - lżejsze, mniejsze a o większej wydajności. Większe nadzieję wiążę z napędem wodorowym, tylko tutaj niestety jeszcze dłużej trzeba będzie czekać na popularyzację takiego rozwiązania i sensowne ceny dla przeciętnego odbiorcy.
W każdym razie w kontekście zajęcia dla tradycyjnych warsztatów bym się nie martwił, wręcz przeciwnie jak wejdzie faktycznie ten zakaz rejestracji nowych spalinowych od 2035 to ludzie będą dbać o swoje spalinowe autka żeby jak najdłużej służyły ;)
Jak dla mnie bajer, dach nad głową jest, tanie jeżdżenie

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Większe nadzieję wiążę z napędem wodorowym, tylko tutaj niestety jeszcze dłużej trzeba będzie czekać na popularyzację takiego rozwiązania i sensowne ceny dla przeciętnego odbiorcy.
Z wodorem jest jeszcze większy problem niż z elektrykami jak chodzi o przechowywanie.
Jak ci u góry będą chcieli to spalinowe znikną w rok, wystarczy że dowalą podatki i zakazy wjazdu wszędzie, wtedy to najwyżej hobbyści zostaną, reszta wyzłomuje.

Co do konwersji, to temat stary jak świat, jakoś 10 lat temu coś tam czytałem na forum ev(forum arbiter) było dość sporo konstrukcji, widziałem też nie jednego kaszla albo poloneza przerobionego gdzieś pod koniec lat 90 jako praca inżynierska

eservicebook

Początkujący
Punktów
1
www.e-servicebook.pl
Z wodorem jest jeszcze większy problem niż z elektrykami jak chodzi o przechowywanie.
Póki co tak, ale technologia się rozwija, jest już np coś takiego jak "pasta wodorowa":

Jak ci u góry będą chcieli to spalinowe znikną w rok, wystarczy że dowalą podatki i zakazy wjazdu wszędzie, wtedy to najwyżej hobbyści zostaną, reszta wyzłomuje.

Niby tak, ale z kolei Ci na dole to wyborcy tych na górze ;) Kto by nie był u władzy to raczej się nie odważy na taki krok w kraju, gdzie większość jeździ tym czym jeździ...;)

Do góry Bottom