• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

SCENIC 1.6 83 kW z 2004 roku wypadanie zapłonu

mechaniko26

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Nowy Sącz
Koledzy mam pytanie przy ww. samochodzie, który oczywiście przyjechał już na zamknięciu i przy diagnostyce komputerem wyskoczyło wypadanie zapłonu na 2 cylindrze a gość oczywiście nową cewkę miał przy sobie.
Wykręciłem cewkę włożyłem nową na swoje miejsce ale auto nadal chodziło nie równo a świeca nie wyglądała tak źle ma dobre spalanie także co może być przyczyną? Okablowanie czy wszystkie pozostałe cewki do wymiany?

Załączniki

• SCENIC 2004 1.6 83 kW.pdf
    241 KB · Wyświetleń: 9

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Analiza spalin by pomogła, może być wtryskiwacz do wymiany.

A

Anonymous123

Wypadało by zmierzyć ciśnienie. Jak nie bedzie zadnych rozbieżności to przewody, jak dobre to oscyloskop na cewki. W tych modelach siadaly stery. Objawialo sie to wypadaniem lub brakiem zaplonu na cylindrach 1 i4 oraz 2 i 3.

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
kontrola cienienia sprezania , do wymiany swieca , i teraz tak drugi cylinder to ten od koła zamachowego a nie od rozrzadu . moze ktos sie pomylił z liczeniem cylindrów ??

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Cylindry się liczy od rozrządu. Tam cewki działają szeregowo 1z4 i 2z3. Jak nawali ci 2 cewka to nie będzie iskry na 2i3. Wtryskiwacze padają. Posprawdzaj rezystancje.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Cewki padaja indywidualnie, nie razem. jedna padnieta nie powoduje wypadania na cylindrze drugim, Nie pisac BZDUR. Ster jest w stanie uwalic cewki, zle policzyles zapewne cylindry. To RENIA a RENIA pierwszy clinder liczy zawsze od SPRZEGLA.

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
hmm cylindry liczy sie od koła zamachowego a nie od rozrzadu 7 lat spedziłem w ASO Renault , wiec czasami wiem co pisze =D . Czesciej od wtrysków pada tez pompa paliwa ... ale tak naprawde podjedź do kogos kto ma Clipa. ...Clip prawde powie....

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
sprawdź co masz w zbiorniku może masz zasyfiony plywak,filtr paliwa..

A

Anonymous123

Panowie autor nie udziela sie od trzech tygodni. Chyba nie interesuje go wasza dyskusja...

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Jak kolega Mechanika wyżej napisał :) a jak już to iskrę można sprawdzić jeżeli jest to wtryski zamienić i zobaczyć czy wypadanie zapłonu pójdzie za wtryskiem.

mechaniko26

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Nowy Sącz
Okazały się cewki być winne tej awarii a przy okazji każda cewka była innej firmy wymieniana pewnie za każdym jedna sztuka jak padało zamiast cały komplet.

Dzięki :)

Do góry Bottom