• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Scenic II F4R traci moc

Czacza

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Żory
www.tech-mobil.pl
Mam sobie Scenica II 2,0 16V F4R, z sekwencją STAG. Mam tez pracę 50km od domu z dojazdem autostradą, więc Scenic większość życia spędza jadąc 130km/h na tempomacie.

Jakies 3 tygodnie temu w aucie pojawił się następujący objaw: Jadę sobie na tym tempomacie, nagle czuję spadek mocy. Auto zwalnia, czasem do 125, czasem do 80, po czym nagle się odtyka, rozpędza do prędkości zadanej i działa. Czasem przez 1km, czasem przez 2 dni.

2 tygodnie temu przyjechałem na lawecie, silnik zmarł. Urwany zawór ssący na drugim cylindrze zrobił mi w silniku sałatkę. Kupiony silnik używka, przełożony. Dostał nowy rozrząd, nowe świece, jakieś uszczelnienia. Standard. Wracałem nim dziś do domu i jest dokładnie identyczny objaw. Na benzynie i gazie, z włączoną i wyłączoną klimą. Jak go zmuli, to na luzie o tak się wykręca bez problemu. Przy jeździe w trybie miejskim problem nie występuje, tylko przy jednostajnej jeździe autostradowej.

Koło zmiennych faz zostało, bo ma raptem 10kkm nalatane. W sterowniku brak błedów, nie bardzo mam jak podejrzeć parametry, bo usterka występuje losowo.

Macie panowie jakieś pomysły? Może to jakaś typowa usterka, tylko ja o tym nie wiem?

Do góry Bottom