• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

schemat rozrządu eclipse 2.0 DOHC 420a

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Cześć,

szukam schematu rozrządu do silnika z chryslera neona (ponoć) o oznaczeniu 420a, który siedzi w Eclipse z 95r 107kW na hydraulicznym napinaczu.
Ew. proszę o odzew osób które to robiły.
Napiąłem pasek i napinacz na zdrowy rozum, ale mam wrażenie, że ten napinacz w ogóle nie jest w stanie "pracy" po odblokowaniu tłoczyska wypychającego rolkę...

W sumie, to szukam bardziej opisu, aniżeli samego schematu.
Najchętniej po polsku, ale nie jest to warunkiem koniecznym ;)

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Hej, ja miałem.hyundaia z takim silnikiem. Masz dwa paski (z balancerem) czy jeden?
Ja miałem problem z kupieniem napinacza hydraulicznego, nowy kosztował krocie i mało co działał, miałem wrażenie że wysuwa się 3 km i koniec ale po odpaleniu nie było problemu, przejchapem 80 tys. W między czasie padła mi pompa wody, z którą też miałem kłopot, dwa razy zmieniałem.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Dwa paski z balancerem, to silnik Mitsubishi, a w tym eclipsie co przyprowadzili siedzi silnik Chryslera 420a, czyli na jednym pasku.
I o ten napinacz mi właśnie chodzi, bo ma regulację jakby na fasolkach. Otwory na śruby są meeega duże i można go sobie suwać up & down.
I teraz jak dziada wezmę maks. w górę, żeby docisnął rolkę napinacza, to zabezpieczenie tłoczyska napinacza wychodzi luźniutko a sam napinacz sprawa wrażenie, jakby stał w miejscu, kręcąc wałem korbowym...
Powinienem dać napinacz niżej ? Ile niżej ? Jak to poprawnie wyregulować, żeby nie było kichy ?

Na tych filmikach niestety nie widać, jak gość napina napinacz...

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
942
Nie widzę takiego silnika w neonie. Jest 420H

Załączniki

• Pasek zębaty _ Autodata.pdf
    142,4 KB · Wyświetleń: 2

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Temat opanowany, dziękuję wam za poświęcony czas !

Napinacz tak naprawdę napina się ręcznie na tych fasolkach, dopychając go w górę do rolki napinacza. Samo tłoczysko napinacza hydraulicznego nie napina, tylko tłumi drgania.
Ważne, żeby po prawej stronie, czyli po stronie pompy wody pasek był napięty, a resztę dopina się napinaczem na tzw. czuja, z doświadczenia.
Co więcej, u mnie jakieś giganty wcześniej założyły koło wału korbowego na odwrót :D I co tam, że jest napisane jak byk "FRONT" ... Tylko, że to koło zdjąć z wału, to jest przefukane... Dorobiłem ściągacz i gwintowałem otwory w kole...
Nic to, klient zapłaci ;)

W razie problemów, dzwonić póki pamiętam jak to szło ! :D
mała pomoc:
https://www.2gnt.com/index.php?d=Timing_Belt_Replacement

auto.klinika, w sumie, to te rozrządy w 420a i 420h różnią się tylko ilością wałków rozrządu. Metodyka zakładania taka sama ;)

Temat off

Do góry Bottom