• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Altea

zaratrusztra1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milanów
Witam. Os tygodnia jestem posiadaczem seata altei 2.0 tdi BKD 2007 rok przebieg 210 tys z groszami. Jednak mam z nim problem. W bardzo szybkim tempie znika płyn chłodniczy. Po przejechaniu 50km zapala się kontrolka o jego małym stanie i rzeczywiście jest go za mało, ostatnio ubywa coraz szybciej i już po 30 km...Samochód na biało nie dymi, stan oleju jest idealnie w środku, szlamu nie ma ani pod korkiem oleju ani w zbiorniczku wyrównawczym... Wycieków żadnych widać nie było... Czy możliwe jest żeby to była pęknięta głowica czy może jakiś przewód?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Zdejmij dolną osłonę, podłóż karton, odpal i zagrzej do temperatury pracy. Przyjrzyj się też, czy chłodnica wody nie jest "tłusta". Jak nie będzie wycieku to może być pęknięta głowica.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
test ciśnieniowy
test na uszczelkę
i wszystko się wyjaśni
upload_2017-4-26_8-18-3.jpeg

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Jak najbardziej, ale jakby chłodnica była nieszczelna to by "na rano" kopcił jak wytwornica mgły.

zaratrusztra1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milanów
I dzisiaj nowy objaw zapala się komunikat check coolant nawet gdy płyn jest w idealnym środku. Skoro w oleju nie ma wody i odwrotnie, żadnego szlamu nie ma... To musi się lać żeby w 30km wywalilo 3l płynu... Dymic nie dymi... W sobotę jadę do mechanika...

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
dzisiaj wymieniaja mi pompe wody itd.. obiawy te same znikal.plyn w chlodnicy moze nie tak szybko jak u ciebie ale tez musialem dolewac i coraz czesciej i czesciej... w oleju nie bylo plynu chlodniczego pod korkiem oleju tez wszystko czysto..nie dymil oni nic. a siadla pompa wody.....moze u ciebie tez sie juz skonczyla...:))

zaratrusztra1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milanów
Też tak myślę bo jeszcze nie zmieniłem rozrządu od zakupu.. Przestraszylem się bo wszyscy piszą o peknietej glowicy.... Wyrok w sobotę... Zmienię rozrząd i pompę wody od razu

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
patrzac na km przejechane to juz by sie przydalo:))i ktos przy sprzedazy auta o tym dobrze wiedzial:))

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Najgorsze jest to, ze przy kupnie używanej głowicy i tak nie daje pewności ze będzie ok.

zaratrusztra1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milanów
Problem chyba sam się rozwiązał, po którymś dolaniu płynu przestał ubywać... Byłem u mechanika sprawdził wszystko i żadnych wycieków i przedmuchow nie ma :) wymieniłem olej bo samochód jeździł na longlife, zrobiłem około 300km i płynu nie ubyło nawet centymer:) jedno wiem że będę musiał zrobić plukanie układu bo jest brudny jak cholera.

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
Może ktoś grzebał coś przy układzie i po prostu się odpowietrzał stąd ubytki do sprawdzenia jeszcze dywaniki w okolicy nagrzewnicy wnętrza czy nie są mokre co sugerowało by uszkodzenie jeśli układ brudny to coś napewno było robione przy płynie g12 i g12+ nie powinno tak być

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Też mi to przychodzi na myśl. Kolor płynu taki rdzawy? Tylko ilość ubytku ktora opisał autor w pierwszym poście wskazuje na cos poważniejszego :wideyed:
Aczkolwiek miał tez problemy z czujnikiem stanu płynu, wiec może faktycznie woda i odpowietrzanie samoczynne.

zaratrusztra1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milanów
Też mi to przychodzi na myśl. Kolor płynu taki rdzawy? Tylko ilość ubytku ktora opisał autor w pierwszym poście wskazuje na cos poważniejszego :wideyed:
Aczkolwiek miał tez problemy z czujnikiem stanu płynu, wiec może faktycznie woda i odpowietrzanie samoczynne.

Dzisiaj zrobiłem 100km i problem dalej nie występuje:) autko się nie grzeje i fajnie chodzi:) tak kolor płynu taki rdzawy jest i czarny ale nie tłusty bo wybrałem go trochę strzykawka i sprawdziłem. Dywaniki suche. Wcześniej chyba była woda faktycznie bo pierwszy płyn w niej który widziałem był przeźroczysty niczym woda. Będę jeździł i zobaczymy co się będzie działo. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Do góry Bottom