• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

seat cordoba 2003 - kontrolka ładowania

THOM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UE
Seat Cordoba 2003 1,4 BBZ
Problem tkwi w nie zawsze zapalającej się kontrolce ładowania. Gdy rano albo po kilkugodzinnej przerwie odpalam auto kontrolka ładowania zapala się, po odpaleniu gaśnie. Natomiast jak silnik popracuje to ponowne odpalenie auta nie zapala się kontrolka ładowania. Ładowanie poprawne jest przez cały czas. wacha się 13,9-14,4
Akumulator roczny sprawny. Wymieniony regulator napięcia. Efekt ten sam.
Podmieniłaem cały alternator , bez zmian. Kontrolka sprawna po podaniu masy na niebieski kabel zapala się. Napięca na alternatorze i akumulatorze te sam ( różnica do 0,2 V).
Nie mam pojęcia jaki jeszcze powód może być niezapalającej się kontrolki. Najdziwniejsze jest to że nie za każdym razem się zapala, ale ładowanie jest.
Może ktoś ma pomysł albo spotkał się z takim przypadkiem, to proszę o podpowiedzi.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Utleniony kabelek od wzbudzenia alternatora

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Kostka przy Altku.
Chociaż mam podobny problem z Golfem IV. Przyjechał na brak ładowania. Zregenerowany w specjalistycznym warsztacie, dodatkowo wymieniona kostka na Altku. Po odpaleniu kontrolka się lekko rzaży. Kable sprawdzone. Wszystkie połączenia OK. Ładowanie 14,2 V od razu po odpaleniu. Czyli wzbudzenie OK. Poprzednia kostka była połamana dlatego musiała być wymieniona na nową. Kostka nad rozrusznikiem wycięta przewody zlutowane nie przeze mnie. Już mi się kończą pomysły.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Ładowanie na komputerze ? , licznik ?

THOM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UE
samspec ma chyba racje ja sprawdziłem już chyba wszystko, przewody i kostkę przy alternatorze, zostaje tylko licznik może rzeczywiści jakieś zimne luty?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Podepnij na altku na wzbudzenie swoją kontrolke i zobacz jak bedzie ładował a ori przewód oczywiscie odłącz.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
tam chyba nie kontrolka wzbudza go (??)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
tam chyba nie kontrolka wzbudza go
No ,no , ale jest drugi szkopuł.
sprawdziłem już chyba wszystko, przewody i kostkę przy alternatorze, zostaje tylko licznik może rzeczywiści jakieś zimne luty?
Polutuj od nowa wszystkie diody, znaczy nalutuj łącza, orginał są zda się zgrzewane. Wątpię aby dioda raz zdychała to znów oki.

THOM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UE
Koledzy wrócę znów do tematu. Nie było czasu i dopiero dziś jeszcze raz cordoba na warsztat.
Jeszcze raz wszystkie kable i wtyczki do przeglądu. Wyczyszczone styki, sprawdzone kable i wtyczki.
Licznik sprawdzony, poprawione luty gniazd w płytce licznika.
Ładowanie 14,4V, pod obciążenie do 13,9V.
I dalej kontrolka ładowania nieprzewidywalna. A mimo to ładowanie OK.
Nie mam pomysłu już na to auto. Nadal po kilku odpaleniach potrafi kontrolka ładowania si,ę nie zapalać, ale po odpaleniu OK ładowanie jest. Zdarza się że po jeździe auto zgaszone, następnie kluczyk w stacyjce włączony a kontrola nie świeci, po odpaleniu ładowanie OK.
Naprawdę nie rozumiem
Ładowanie jest za każdym razem czy kontrola przed odpaleniem się świeci czy nie.po odpaleniu zawsze gaśnie tu jest w porządku.
Jeżeli ktoś spotkał się z tym problemem to chętnie posłucham rozwiązania, jeżeli nie to Admin niech zamyka temat nie ma co bić piany.

THOM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UE
Samspec mostek sprawdzony nawet podmieniony na inny cały komplet alternator mostek regulator.

Do góry Bottom