• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

seat cordoba vario 1.6 alm spalanie oleju proba olejowa i pomiar kompresji

lewy850

Nowy
Punktów
0
Witam w samochodzie od niewiem kiedy wystepuje problem spalania oleju nie wiem ile na ile bo za krotko go mam .
Samochod ma przebieg 272000 i od poczatku jest zagazowany robiłem pomiar kompresji i probe olejowa i oto wyniki
1 cylinder 12 barów po podaniu 5ml oleju 14 barów
2 cylinder 14 barów po podaniu oleju 5ml 15 barów
3 cylinder 14 barów po podaniu oleju 5ml 15 barow
4 cylinder 12 barów po podaniu oleju 5ml 14 barów

Silnik chodzi dobrze i wedlug mnie nie jest jakis zamulony ladnie przyspiesza i chcialem zrobic najpierw same gumki na zaworach bez sciagania głowicy i jak by pomogło to jezdził bym dalej a jak nie to rozbiórka i ogledziny pytanie mam co do tych wyników czy sa dobre czy słabe na tyle ze same gumki nic nie dadza.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Witam.Jakie ilości oleju łyka ci silnik ? Jeżeli są to duże ilości a zewnętrznych wycieków nie ma to prawdopodobnie będą do wymiany nie tylko uszczelniacze jak i pierścienie olejowe na tłokach.Można próbować wymienić same uszczelniacze ale w większości przypadków to nie wiele pomaga.Wszystko zależy jakie są twoje plany na dalszą eksploatacje tego auta?Jeśli zamierzasz jeszcze nim trochę pośmigać to zrób porządnie remont (pierścienie ,uszczelniacze,zawory itd...) to jeszcze długo ci posłuży... Z takim remontem wiążą się oczywiście koszta części + robocizna ,chyba że zrobisz to we własnym zakresie.Można też wymienić silnik na jakąś używkę ale nie polecam tego bo można trafić na jeszcze gorszy.Robiłem ostatnio remont Vectry 1.6 16v .Po naprawie silniczek chodzi jak nowy i od wymiany do wymiany dolane było około 200-300 ml. oleju.Tak że wszystko zależy od ciebie jakie masz dalsze plany co do tego wozu.Chyba że nie są to duże ilości a budżet nie pozwala na taki remont to jeździć i dolewać... ;)
Na ten temat wiele już było pisane... temat rzeka ... :D
Pozdrawiam ...

lewy850

Nowy
Punktów
0
Robic bede wszystko sam teraz mam zamiar zrobic rozrzad i wymienie gumki i uszczelniacze na wale i walku rozrzadu bo leja zobacze co bedzie i zbiore troche kasy na remont bo chcial bym tym samochodem troche pojezdzic , co do pierscieni to sa jakies opinie bo jak patrzalem w inter cars to olejowe sa z trzech elementów a lepsze sa niby dwu czesciowe chyba ze 1.6 ALM ma przewidziane ze olejowy jest trzy czesciowy.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Nie polecam tych pierścieni olejowych trzy częściowych.Do tych silników bardzo dobrze się sprawują te dwu częściowe.Mogę ci polecić pierścienie z (PRIMA) jet to Polska firma bodajże z Lodzi.Jakość do ceny bardzo dobra.Ja je zakładam i jestem bardzo zadowolony nigdy nie było z nimi problemu...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Robic bede wszystko sam teraz mam zamiar zrobic rozrzad i wymienie gumki i uszczelniacze na wale i walku rozrzadu bo leja zobacze co bedzie i zbiore troche kasy na remont bo chcial bym tym samochodem troche pojezdzic , co do pierscieni to sa jakies opinie bo jak patrzalem w inter cars to olejowe sa z trzech elementów a lepsze sa niby dwu czesciowe chyba ze 1.6 ALM ma przewidziane ze olejowy jest trzy czesciowy.
Kolego ten silnik ma 1o-13 bar kompresję w/g WOW daty więc te wzrosty ciśnienia nie są aż tak wołające do nieba . Zrób płukanie i zobacz co to da . Często leję w takim przypadku po czasie jeszcze LEECK WEEG i to załatwia sprawę uszczelniaczy zaworów .

lewy850

Nowy
Punktów
0
Specu mówiąc o płukance chodzi o zalanie cylindrów naftą jeśli tak to jak zleje olej i zostawie odkrecony korek spustu to ta nafta zleci przez spust? i co to ten LEECK WEEG. Ogólnie czekam tylko do konca miesiąca na wypłate i bede robił jak zrobie to dam znac jakie sa efekty.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Specu mówiąc o płukance chodzi o zalanie cylindrów naftą jeśli tak to jak zleje olej i zostawie odkrecony korek spustu to ta nafta zleci przez spust? i co to ten LEECK WEEG. Ogólnie czekam tylko do konca miesiąca na wypłate i bede robił jak zrobie to dam znac jakie sa efekty.
Do płukania silnika jest dodatek do oleju , który wlewasz do silnika na goącym silniku . Potem ca 10 min silnik pracuje i spust oleju . Następnie nowy filtr i olej . Podana tu 10 minut procedura , to typowa dla tych specyfików ,ale patrz jak kupisz co zaleca producent . LEECK to środek który stosuje się kiedy przy wymianie rozrządu czy innych , jakiś oszczędniś nie wymienił uszczelniaczy i leci olej . Zmiękcza różne uszczelniacze w silniku także na trzonkach zaworów które to z biegiem czasu twardnieją . Możesz też pewnie na Allegro dokupić dozownik , to taka plastikowa buteleczka z zaworkiem , do której lejesz środek ochronny do zaworów dla silników chodzących na gaz .

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
z reguły to już problem w gładziach i tłokach więc chcąc zrobić na tip top , to spore koszty dlatego nie bardzo się to opłaca ,

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Tu też pomogą środki tz. ceramizer poprawi i przedłuży żywotność , dziś takie sprawy załatwia się poprzez odpowiednio dobrane specyfiki omija lub bardzo opóźnia kosztowne remonty .

hypiak

Początkujący
Punktów
0
W tym samochodzie oryginalnie montowane są pierścienie olejowe 3 częściowe , a komplet wszystkich to około 200zł. Jeśli po wymianie pierścieni okaże się że coś się tłucze na wolnych obrotach , delikatne stuki , a zrobione jest wszystko dobrze to sworznie tłokowe wyrobione gdyż nowe pierścienie zwiększą Ci kompresje to sworznie odczują opór i wyjdzie cały luz z nich.

Do góry Bottom