• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Ibiza - świst przy dodawaniu gazu

krzysiekkowal121212

Początkujący
Punktów
0
Cześć,

Kwestia dotyczy Seata Ibizy IV 1.0 MPI. Podczas przyśpieszania/wciskania gazu słychać taki jakby świst pod maską. Bez wbitego biegu nic takiego nie ma miejsca, nawet jak się dogazuje do 5k obrotów. W trasie na 5 biegu przy obrotak 3-3,5k też tak jakby ten świst zanika nawet jak się przyciśnie więcej gazu. Mam wrażenie że to występuje tylko na biegach 3 i 4. Przy puszczeniu gazu albo wciśnięciu sprzęgła świst ustaje. Testowałem to bez odpalonego radia i bez włączonej klimy. Podrzucam link do filmiku gdzie starałem się ten świst zza kierownicy nagrać. Nie wydaje mi się ten dzwięk normalny. Czy to może być jakaś poważniejsza usterka? Do mechanika mam kolejkę, a nie wiem czy mogę spokojnie jeździć do tej pory samochodem.

Z góry dzięki za sugestie.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Bez słuchania podpowiem, że w tych silnikach skrzynia lubiła sobie tak pogwizdywać lekko właśnie. No i generalnie tak to jeździ i klepie kilometry.

krzysiekkowal121212

Początkujący
Punktów
0
Bez słuchania podpowiem, że w tych silnikach skrzynia lubiła sobie tak pogwizdywać lekko właśnie. No i generalnie tak to jeździ i klepie kilometry.
Czyli mówisz, że nawet wizyta u mechanika nie jest szczególnie konieczna? Uspokoiłeś mnie trochę. Bo samochód niedawno kupiłem i już myślałem, że się natknąłem na felerny jakiś.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Sprawdzenie poziomu oleju skrzyni biegów w nowo zakupionym samochodzie, to jak wymiana filtrów...standard.
Ja zawsze olej wymieniam.
Chu. wie co tam paproki wlały.

Szczególnie jak samochód ma 100tys/km i drugie tyle skręcone.

krzysiekkowal121212

Początkujący
Punktów
0
Poszperałem trochę, znalazłem inne filmy, w których ludzie ten sam dzwięk w tych samych sytuacjach nagrywają. Wychodzi na to, że to faktycznie coś w skrzyni biegów. Łożyska? Olej? Samemu olej mi ciężko sprawdzić, bo nie mam kanału żeby się pod podwozie wepchać. Wyczytałem, że jeśli to łożyska, to niewymienione mogą popsuć całą skrzynię biegów po pewnym czasie, to prawda? Auto mam krótko... ma 50k przebiegu od nowości... Czyli jednak się nabiłem na felerny egzemplarz? Inni piszą, że kilka lat z takim wyciem jeżdżą... sam nie wiem co o tym myśleć.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Jeździć, obserwować. Czasami, jak wyjątkowo długo będziesz męczył ASO, to olej ci w skrzyni zmienią najwyżej. Na początku bywały przypadki, że nawet całą skrzynię zmieniali, ale przestali, jak odkryli, że nic to nie daje i dalej tak wyje. Niektórym przestawało po wymianie łożyska oporowego sprzęgła, ale wracało za jakiś czas. Daj se radio głośniej i tyle.

jakubb19

Początkujący
Punktów
1
Myślę, że to powód nieszczelności w układzie dolotowym. Chociaż warto wziąć pod uwagę też uszkodzony intercooler czy nieszczelne uszczelki kolektora ssącego - niedawno naprawiałem. Sprawdź każdą z tych opcji.

krzysiekkowal121212

Początkujący
Punktów
0
Na razie jeżdżę, ale przy najbliższej wizycie w warsztacie wspomnę o wszystkich pomysłach mechanikowi. Generalnie to zauważyłem też, że gdy samochód stoi w miejscu i nie ma wrzuconego biegu, to coś tak jakby delikatnie stuka i też lekko jakby popiskuje ale tylko przy puszczonym sprzęgle. Po naciśnięciu sprzęgła jest nagle cisza. Jeśli np. "na luzie" samochód się toczy przy puszczonym sprzęgle, to dźwięków też nie ma, ale jak już się dotoczy i zatrzyma to dźwięki się pojawiają. Skoro bieg nie jest wbity, to pewnie nie skrzynia biegów, a w tym przypadku coś ze sprzęgłem...? Pytanie czy to może być też powód problemu z pierwszego posta...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Niestety skrzynia. Wymień olej. O ile tam jeszcze jest.

krzysiekkowal121212

Początkujący
Punktów
0
No to jednak jak najszybciej umawiam się do tego mechanika, niestety terminy długie, a w domu nie mam warunków żeby samemu chociażby z takim olejem sobie poradzić.

krzysiekkowal121212

Początkujący
Punktów
0
A jaki olej byście mi polecili? @heniek1000 ? Ten oryginalny VW jest dość drogi w porównaniu do innych. Opłaca się w niego iść? Jest jakaś różnica? Da się gdzieś sprawdzić jaka jest pojemność skrzyni biegów, tzn. ile tego oleju tam wejdzie? Na karcie znamionowej nie mam niestety oznaczenia skrzyni biegów napisanej.

Do góry Bottom