• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Ibiza 6J - problem z klimatyzacją !!!

Jagódka

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Witam wszystkich bardzo serdecznie !!

Mam problem z którym nie bardzo umiem sobie poradzić. Otóż po 23 latach użytkowania samochodu VW Golf III musiałam zmienić samochód bo mój staruszek skorodował i w ubiegłym roku kupiłam Ibizę Reference z silnikiem 1,4 MPI 16 V.
Na wiosnę musiałam wymienić chłodnice klimatyzacyjna bo wypadła w niej dziura i pomimo aktualnie sprawnego systemu klima włącza się jak sama chce tzn. czasem za pierwszym przyciśnięciem klawisza ( klimatyzacja jest manualna a nie climatronic ) a czasem za trzecim lub czwartym albo wcale.
Sprawdziłam bezpieczniki , czujniki (chyba wszystkie ) i dalej jest to samo. Wiatraki się włączają , nawiew działa !
Czy może mi ktoś zasugerować jaka jest przyczyna ? Samochód jest praktycznie nowy ( 2014 ) , bezwypadkowy ale nie był serwisowany więc gwarancji już nie mam ( taki kupiłam ) .

Będę wdzięczna za wszystkie porady i sugestie !

Pozdrawiam - Jagódka

Jagódka

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Witam wszystkich bardzo serdecznie !!

Mam problem z którym nie bardzo umiem sobie poradzić. Otóż po 23 latach użytkowania samochodu VW Golf III musiałam zmienić samochód bo mój staruszek skorodował i w ubiegłym roku kupiłam Ibizę Reference z silnikiem 1,4 MPI 16 V.
Na wiosnę musiałam wymienić chłodnice klimatyzacyjna bo wypadła w niej dziura i pomimo aktualnie sprawnego systemu klima włącza się jak sama chce tzn. czasem za pierwszym przyciśnięciem klawisza ( klimatyzacja jest manualna a nie climatronic ) a czasem za trzecim lub czwartym albo wcale.
Sprawdziłam bezpieczniki , czujniki (chyba wszystkie ) i dalej jest to samo. Wiatraki się włączają , nawiew działa !
Czy może mi ktoś zasugerować jaka jest przyczyna ? Samochód jest praktycznie nowy ( 2014 ) , bezwypadkowy ale nie był serwisowany więc gwarancji już nie mam ( taki kupiłam ) .

Będę wdzięczna za wszystkie porady i sugestie !

Pozdrawiam - Jagódka
Udać się do warsztatu który obsługuje i serwisuje układy klimatyzacji
Dziękuje za wskazówkę ale to już załatwiłam !!! Byłam w najlepszym serwisie klimatyzacji !! Wszystko sprawdzone !! Klima nabita i sprawdzona ! To nie ten kierunek ! Może to jakaś inna przyczyna ? Może ma tu znaczenie temperatura zewnętrzna ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Właściciel sam sobie próbuje naprawić fure, a że ch...ja się zna to pisze bajki o tym u kogo to on nie był:shifty::meh: Internet przyjmie wszystko...:rolleyes:

Jagódka

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
To dlaczego jeszcze nie naprawił? Cudów nie ma.
Wymienił chłodnice i zrobił cały przegląd systemu łącznie z odgrzybianiem i napełnieniem . Sprawdził również dokładnie sprężarkę i nie stwierdził uszkodzeń chociaż jak kupiłam samochód w zimie to praktycznie pół roku jeździłam bez włączonej klimy i czynnik mógł uciec przez uszkodzoną chłodnicę tylko nie wiem kiedy . Mogła uszkodzić się sprężarka bo tak podobno się dzieje przy pustym układzie ale to też zostało sprawdzone przy montażu nowej chłodnicy. Dziwne jest ,że sprężarka najczęściej nie włącza się za pierwszym razem ,chociaż jak się załączy to pracuje bardzo cicho . Ciekawe jest ,że jak samochód stoi dłuższy czas na zewnątrz przy bardzo wysokich temperaturach to klima załącza się za pierwszym razem .

Do góry Bottom