• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat leon 1.6 AKL nierówna praca silnika, błąd, falujące obroty

spectrigh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wadowice
Siema wszystkim ostatnio mam taki problem. Miesiąc temu podpinąłem vaga pod Leona 1.6AKL z 2000 roku pod komputer odnośnie falujących obratów i złym zapalaniu na zimnym silniku. Błąd był czujnika halla. Wymieniałem wtedy czujnik halla (na rozrzadzie), wymieniłem wtedy też termostat no i świece zapłonowe. Wszystko było ok dostałem telefon 2-3 dni temu że auto potrafi zgasnąć podczas jazdy. Pojechałem z kompute =rem no i podpiąłem delphaja i błąd wyświetlił się:
00668 - Zasilanie (30) - Obwód przerwany - nieciagly
Wszystko ok,podpiąłem VCDS (HEXCAN V2) i nie mogłem się połączyć(nie wykrywa interfejsu) no więc podpiąłem z powrotem delphi i wyskoczył taki komunikat ;
-BŁĄD NUMER 65535 - System OK (jeśli usterka ciągle istanieje, sprawdz moduł sterujący i odpowiednie przewody).
Nie wiem co teraz zrobić jak dodam gazu i odpuszcze widać ze silnik spadnie troche na za niskie obroty i ma cięzko powstac. Zauwazłem też ze jak odkręce korek od dolewania oleju troche mi go "wyrzuca" do góry. I w danych rzeczywistych nie moge odczytać zadnych parametrów jak myślicie od czego zacząc?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Ile oleju bierze to cudo? Na 100 oczywiście....

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Na prostowniku podepnij vcds. Delfinem to ty nie zwojujesz.

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Demontaz kolektorów , wymiana wszystkich uszczelek . Czyszczenie przepustnicy ... jak jestes pierwszym włascicielem i ma on 140 tyś km , to ja jestem synem Ulricha Von Jungingena .......

spectrigh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wadowice
Nie moje auto, tylko sąsiadki mają je 5 lat tyle wiem ;) przebieg taki według licznika, a jak jest w rzeczywistości to wszyscy wiemy

spectrigh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wadowice
swiece wymieniałem raczej z czujnikiem HALLA ;-) próbuje zainstalowacVCDS :) bo bez tego chyba nic a nic

spectrigh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wadowice
VCDS już działa niestety nie ma żadnych błędów. Ale znalazłem to, powiedzcie mi czy na tym zdjęciu z tą pomarańczową membraną(na odmie) ona ma być zamknięta jak silnik zamknięty?bo wygląda że cały czas jest otwarta może w tym jest problem zamówiłem cały nowy przewód i uszczelkę zobaczę czy to może być tym.

https://zapodaj.net/10f6712708881.jpg.html
https://zapodaj.net/4e0a5086b8b86.jpg.html
https://zapodaj.net/dbf292c816209.jpg.html

DK1993

Bywalec
Punktów
8
Do tych świec było zdjąć kolektor i wymienić uszczelki. Ogarnalbys za jednym zamachem dwie rzeczy

spectrigh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wadowice
Dzieki za podpowiedz. Ale do wymiany swiec nie trzeba ruszac kolektora, to żadna robota "przy okazji"

Do góry Bottom