• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Leon 1.9 tdi 110 km brak mocy

Punktów
0
Miasto
Inowarocław
Witam. Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Seata Leona 1.9tdi 110km z 2001 roku.
Od jakiegoś czasu w zakresie prędkości 100-130 km/h lub obrotów pomiędzy 2100 do 2800 na czwartym i piątym biegu jest wyraźny spadek mocy (mam wrażenie, że jakby cały czas była tak zwana turbo dziura, ale jeśli puszczę gaz i znowu dodam i jeśli prędkość dojdzie do 130 km/h jest już wszystko w porządku - przyspiesza normalnie).
Nie byłem jeszcze u żadnego mechanika.
Proszę o jakąkolwiek pomoc co to może być, czy to coś poważnego, co wiąże się z dużymi kosztami naprawy?
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam.

P

PogotowieSamochodoweUK

A czy byl pod wagiem? NIe to dawaj na vaga niech sprawdza bledy i zrobia logi statyczne i dynamiczne. Wtedy sie dowiesz co jak dziala i jaka ma wydajnosc. Bez logow to mozna wymienic conajmniej 6 rzeczy w tym silniku a i tak moze sie okazac ze to nie to tylko np jakis wezyk podcisnienia.

LOGI DYNAMICZNE a pozniej bedziem gdybac;)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Zobacz czy przewody od turba do intercoolera nie są dziurawe i za chłodnicą też powietrza też.

magick6

Bywalec
Punktów
4
Miasto
kwidzyn
sprawdz geometrie na turbince lubi się zapiekać i troche blokować,a to powinno tzw rzęsą chodzić

P

PogotowieSamochodoweUK

Kolego swiszczenie nie ma nic do rzeczy, w zaleznosci od turbiny, jedna gwizda jak w scanii a innych nie slychac jak w transicie.

Ja np mam teraz niestandardowa BV50 w swoim TDI nowke sztuke moze ma jakies 6tys km najechane od kad ja zalozylem i gwizda jak bys w jakis wiatraszek dmuchal z calej sily.

Do góry Bottom