• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seicento 1.1 - Wskaźnik poziomu paliwa.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Hej,
Mam problem w Seicento 1.1 ze wskaźnikiem poziomu paliwa, jest on dość dziwny :)...

Gdy wyciągnę pompę paliwa z koszem itp, ze zbiornika i poruszam pływakiem to wskaźnik na desce rozdzielczej w ogóle nie reaguję (na zapłonie / uruchomionym silniku), natomiast gdy wyłączę zapłon i przykładowo pływak ustawię w pozycji 0 (pusty zbiornik) i włączę zapłon - wskaźnik pokazuję (późniejsza zmiana pozycji pływaka nie działa)..

I teraz się zastanawiam, dlaczego wskaźnik na desce pobiera tak jakby tylko w momencie przekręcenia zapłonu pozycję z pływaka, a później już ona się nie zmienia.. i tak każdym razem, w każdej pozycji pływaka próbowałem i zawsze po przekręceniu kluczyka pokazuje się ta pierwsze wartość, natomiast później się już nie aktualizuję...

Gdy podłączam multimetr do pływaka to zmienia on wartość gdy nim ruszam, wiec myślę, że on działa..

W czym może być problem ?

Pozdrawiam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
tak to działa ze ma opóźnienie po to żeby jak sie paliwo telepie nie latał jak żyd po pustym sklepie

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Tak, wiem o tym bardzo dobrze, ale przykładowo ustawiłem pływak w pozycji Full Zbiornik, odpaliłem samochód zmieniłem pozycję pływaka na Minimum i trzymam tak 1min/5min i wskaźnik na desce nie zmienia położenia.., ale wystarczy, że drugą ręką (trzymają jednocześnie pływam na minimum) sobie wyłączę zapłon i ponownie odpalę to wtedy wskaźnik na desce zmienia się na Minimum, i gdy znowu chcę zmienić wartość to chociażbym trzymał z godzinę to i tak się nie zmieni...

Pozdrawiam..

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A to nie wiem bo to auto az tak elektronicznie nie jest rozbudowane

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
skoro zmienia się opór po ręcznej regulacji, to być może część w zegarze ma znaczenie zobacz jak wygląda płyta w zegarze , może coś widać na płycie,a i instalacja w tym SC ma swoje lata,z drugiej strony koszty zestawu pompy używki są niskie. Choć obstawił bym zestaw w zbiorniku,

Do góry Bottom