• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

silne dymienie przy wypalaniu dpf

kalulu

Początkujący
Punktów
0
mam problem ze skoda superb 2014 silnik cffb 140 koni. auto nie ma błędów jeżdzi fajnie problem zaczyna się wraz ze startem wypalania dpf zaczyna intensywnie dymić na jasno niebieski i siwy kolor. po tym jak sie skończy wypalać nie dymi , czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem?

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Oprocz sadzy pelno w nim oleju. Oddaj do czyszczenia, tylko nie na powietrze, sama chemie ani na ultradzwieki. Plukanie na obecna chwile to najlepsza metoda. Nastepnie, silnik do diagnozy co leje i gdzie leje ze masz olej w wydechu. Mala ilosc zawsze sie tam znajdzie u ciebie domyslam sie ze jest wiecej niz malo. W budzetowych warunkach goraca myjka cisnieniowa zalatwia sprawe na chwile, znam takich ktorzy sie do tego przyzwyczaili.

kalulu

Początkujący
Punktów
0
to co napisałeś ma sens. ale zastanawia mnie dlaczego przy tzw wypalaniu serwisowym na postoju nie dymi ,tylko w czasie wypalania podczas jazdy. jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia " korekty na wtryskiwaczach 1 wtryskiwacz 0,12 2 0.15 3 -0.21 4 -0, 24. IDE00433 Partikelfilter: Ölaschevolumen 0.11 l Filtr cząstek: objętość popiołu olejowego 0,11 l
IDE00434 Partikelfilter: Rußmasse berechnet 8,20 g Filtr cząstek stałych: masa sadzy obliczona na 8,2 g
IDE00435 Partikelfilter: Rußmasse gemessen (-2,30 g )Filtr cząstek stałych: masa sadzy wyniosła( -2,30 g)
IDE00436 Partikelfilter: Kilometer seit letzter Regeneration 197km 071 m ostatnia regeneracj. " co myślisz kolego o tych wartosciach ?

kalulu

Początkujący
Punktów
0
ledwo sie poci olejem sprawdziłem.

poza tym dpf wypala sie co ok. 750km. czytałem na forum to w wielu wypadkach forumowiczom wypala sie co 350- 500 km.

mareasb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podbeskidzie
W temacie dymienia przy wypalaniu DPF - wstawiłem polski zamiennik DPF do 1.3 multijeta grande punto 2011 - zrobiłem głowice, wymieniłem wtryski - teraz narodził się problem z dymieniem tylko przy wypalaniu - raczej biało siwy dym - olej nowy, różnica ciśnień normalna, oleju nie ubywa i nie przybywa - egr czyszczony sprawny - silnik pracuje normalnie i pali w normie - robiłem adaptacje w mulltiecuscanie po wymianie. Wygląda że daje za dużo paliwa na dopalanie i je wyrzuca - moze temperatura za niska bo średnia z programu wychodzi 450 zamiast 600 ? Paliwo teraz zmieniam ale wątpię żeby to wina ON - wypala co 400 - poza wypalaniem nie widać dymu nawet przy gazowaniu. Chyba że na dużej dawce wtrysk puszcza za dużo paliwa... jak myślicie?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
Ale na tym polega wypalanie: spala się to co jest na flitrze. I ma dymić;) na starym nie dymiło, bo pewnie nic nie zatrzymywał i nie było co spalić.
No chyba, że naprawde zostawiasz ze sobą zasłonę dymną.

mareasb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podbeskidzie
Właśnie dymi zbyt mocno - to nie jest normalne - ewidentnie coś działa nie tak
Ta temperatura jest za niska.. coś ją obniża - może bypass na chłodnicy egr się nie otwiera podczas wypalania / jest tam gruszka podciśnieniowa - może system podczas dopalania dpf bierze tyle paliwa żeby osiągnąć temperaturę a ta się nie podnosi bo egr chłodzi dolot przez niesprawny bypass i wali paliwo w wydech
Może też przepływomierz na dopalaniu się wiesza i sonda wariuje... Łada niwa to była maszyna nie to co ta pseudoekologiczna padaka
no chyba że paliwo na stacji noname było takie kiepskie, że silnik nie ma jak dobić do 600 stopni.. tyle że jeździ dość żwawo i płynnie
a może czujnik temperatury na DPF oszukuje
lub ostatecznie budowa tego zamiennika (wkład katalizatora +filtr dpf w jednej puszce) nie pozwala na to aby takie temperatury osiągnąć bo drożność większa od fabrycznego i ciśnienie za małe żeby 600 osiągnąć

mareasb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podbeskidzie
Miałem nadzieję to naprawić bez kastracji... ale wiedza i pomysły się wyczerpują

20240502_203201.jpg
Ten EGR i regulator ciśnienia mogą być otwarte na wyłączonym silniku? Może EGR się otwiera na regeneracji i zacina - teraz temperatura była 570 na wypalaniu w drodze... ale ściana dymu niesamowita i to z 20 minut.. jakby się silnik rozbiegał tyle że biało szaro jak z EGRa
20240502_204441.jpg
Test EGRa nie rusza - inne normalnie przechodzą łącznie z bypasem chłodnicy EGR... tylko czemu nie dymi poza regeneracją ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Masz za duża przepustowości filtra dpf . Paliwo które tam trafią nie wypala się ( stąd dymienie )
Daj parametr pod czas jazdy 3-4 bieg różnicy ciśnień na wydechu .

mareasb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podbeskidzie
Przejechałem wedle życzenia 3ka 4ka spokojnie 60-70 - różnica cisnien 7-17 mbar przy redukcji do 2ki i bucie na dwójce skacze do 54 mbar - to świeżo po dzisiejszej regeneracji

Znowu na zgaszonym egr 11% przepustnica 7% - nie powinno być pozamykane?

mareasb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podbeskidzie
JMJ1065 zamiennik - strach pytać ile za oryginał

Dodam że ściana dymu podczas regeneracji była masakryczna... bez przesadyzmu

Nie miałem jak nagrać... ale uwierzcie że to nie jest normalne

ten EGR mnie zastanawia - jednak czyszczony był 20 tyś km temu jak pokazał błąd - od tego czasu nie pokazuje błędów ale czy to wystarczy żeby uznać go za sprawny... nie wiem - podczas jazdy pokazuje pracę, normalnie dymu brak, nie szarpie, błędów nie wyrzuca - czy jest sens tam zaglądać? w tym 1.3 mjtd euro 5 ten EGR to niezbyt fajna zabawa .
Nie pamiętam na 100% ale wydaje mi się że dawniej w testach EGR w MESie (może inna wersja) słyszałem pracę EGR a teraz nie potrafi przeprowadzić procedury i test niewykonany - może to znak że jednak warto to rozebrać

Coś tam poczysciłem ale nie było dramatu, grzybek troche ciezko chodzil i skokowo - tyle że predzej by to bledami sypalo - a tych brak 20240502_234021.jpg

Wypada załatwić przepływomierz i sondę, na podmianę... tylko dlaczego problem jest tylko przy regeneracji...

W razie kolejnych niepowodzeń dajcie - proszę- namiar na kogoś z okolic Bielska- -Białej do pozbycia się tej całej ekologii

mareasb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podbeskidzie
Stopiony był wklad i poszedł do utylizacji

może w tym zamienniku kat jest zatkany... w puszce jest wyżej - wtedy różnica ciśnień dpf będzie dobra ale co z tego jak wyżej może jest problem - jak goniłem go wczoraj to miał opór przed pokonaniem 110 a jak załapał to szedł - pod górkę tracił siły na 5tce a raczej nie było takiej stromizny żeby tego nie przejechał - może jakimś manometrem w gniazdo lambdy się wbić i zobaczyć czy nie za wysokie

https://youtube.com/shorts/aHUgMYZDc1o?feature=shared poobserwowalem po czyszczeniu... zawiesza się na wolnych /jak w filmiku /na 9% - po przegazowaniu rusza i po kilku minutach bez gazu zatrzymuje się na 9% ponownie. Podobnie po odpuszczeniu gazu w trakcie jazdy też się zatrzymuje - pytanie czy twórca tak chciał? Kiedy nie pracuje to wdać że wymagana dawka powietrza z oczekiwaną się rozjeżdża- kiedy pracuje idą idealnie. Teoria jest taka że podczas wypalania egr powoduje ten stan zadymienia - czy prawdziwa to się okaże jak podmienię EGRa - może ktoś ma wiedzę czy tak powinno to działać jak na filmie? Wydaje mi się że to by nie miało sensu żeby zatrzymywać jego prace w trakcie działania układu

dzisiaj wypalałem statycznie po tym czyszczeniu EGRa i poszło bez śladu dymu - lekki dymek na samym początku na 10 sek - potem bezobjawowo
https://youtube.com/shorts/lirknMbDeIg?si=wE8XkPzJJiPM1v-M
zostawie ten zawor do obserwacji - może pomogło

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom