• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

silnik 2.0 AQY powód nadtopionej świecy na drugim cylindrze

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Cześć.
Czy tylko niesprawne zawory (zawór) mogą być przyczyną takiego uszkodzenia świecy:

Głowica poszła do remontu (niesprawne-wyklekotane prowadnice, wymiana uszczelniaczy).
Po wyjęciu wyglądała tak:

Auto na podtlenku LPG-objawy, przestał równo palić na drugi cylinder, brak mocy, wypadanie zapłonów na nr 2. Wymiana świec nic nie zmieniła.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
To łatwo przecież sprawdzić, pierwszy tłok w ZZ w suwie sprężania i dmuchnąć kompresorem przez świecę. Będzie syczało aż niemiło...
Tylko słuchać gdzie i wiadomo...

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Wyjąłem tłoki i dla porównania pokazuję pierścienie uszczelniające najbliższe denka tłoka-widoczne jakieś dziwne wżery, uszkodzenia na pierścieniu z pierwszego tłoka (kolejny jest z czwartego tłoka)/

Nie wiem co o tym sądzić? Gładzie bez uszkodzeń, tłoki także.

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
szklanki (kompensatory zaworów ) wypompowane prawidłowo ?, ja miałem podobnie z passatem - RUTYNKA mnie powaliła :cool:. Ile wlałeś oliwy na próbę olejową ?

Szybki jesteś, aż miło ;)

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Za remont głowicy fachowiec daje głowę, że wszystko na tip top-oddawałem ją ze zdjętym wałkiem i dopiero po przykręceniu do bloku wrzucałem szklanki +wałek.

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Był odpalany czy od razu głowica zdjęta?
Był odpalany po remoncie głowicy, a szklanki...i tu może tkwi problem, tyle że wszystkie jednakowo były traktowane a tylko nr 1 nie śmiga-denko tłoka czyste po czyszczeniu a pozostałe już zdążyły się osmalić. Dodatkowo w dolocie w pierwszym kanale ślady oleju, w pozostałych było sucho. Jutro sprawdzę te szklanki.

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Dobiorę się do kompresora u sąsiada, to sprawdzę po Nowym Roku.

Dodam, że po założeniu wałka rozrządu do odpalenia minęło więcej niż 12h, więc dociskające krzywki powinny wypompować olej...chociaż niekoniecznie-każda szklanka powinna być dociśnięta co najmniej 30 minut...Pierwsze odpalenie też nie było łatwe-męczyłem się dosyć długo, bo nie chciał zagadać.

Ostatnia edycja:

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Nie przeginajcie, ok. Nie jestem zawodowym mechanikiem i nie mam pod ręką kompresora, kanału, podnośnika i z tego względu pewnych rzeczy nie jestem w stanie zdiagnozować najszybszym-najprostszym sposobem. Doceniam zainteresowanie i rady, ale jak wyżej.
dla mnie jest któryś uchylony

to inaczej, ustaw wałek na pierwszym dwie krzywki w górze i spróbuj obkręcic szklanki po wałkiem

Sprawdziłem zawory i drugi od rozrządu czyli zawór ssący pierwszego cylindra nie domyka się. Poza tym, wszystkie szklanki oprócz tej nad tym zaworem łatwo obracają się gdy krzywka jest skierowana do góry, natomiast tej nie mogę poruszyć.

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
można było zalac tłoki przed montażem całości nie wierze że tak sie posypało nawet bez pierscieni z olejem wiecej nabije. a głowica była cała robiona? fachowcy też mogli cos zrypac.

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Jak już pisałem głowica była cała robiona-nowe prowadnice, uszczelniacze, zawory uratowane i dotarte z gniazdami. Zanim założyłem głowicę (jeszcze bez wałka i szklanek) wszystko ładnie było pozamykane i miałem też zapewnienie że głowica sprawdzona na szczelność (nawet na zdjęciu po remoncie widać, choć niedokładnie, że zawór ssący zamknięty-teraz paznokieć i więcej można upchnąć).
Wobec tego rozumiem, że szklanki do wymiany czy okaże się po zdjęciu wałka?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom