• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik 4 cylindrowy , problem z odpalaniem

MarekSkwicz

Początkujący
Punktów
0
Witam, nie wiem czy dobry dział - bardziej temat elektryki ale opiszę w czym problem...

Mój samochód ciężko odpala jak postoi parę godzin i nie ma znaczenia czy w zimne dni czy ciepłe. Oczywiście w temperaturach około 0 stopni jest jeszcze gorzej.

Mam nadzieje że to kwestia akumulatora....Mam Varte D47 60Ah i myślałem że 4 lata to niezbyt dużo dla baterii ale widocznie ze względu na krótkie dystanse trzeba będzie myśleć o nowej...

Nagrałem film z podłączonym miernikiem i dźwiekiem żebyście ocenili czy to faktycznie aku ??
Akurat na filmie samochód po 24 godzinnym staniu w garażu, więc na zewnątrz jest troche gorzej nawet 3 sekundy kręci..

Przy samym przekręceniu kluczyka/zapłonie wartość z 12,21 spada na 11,70 a przy rozruchu do nawet 9,99 V - jak widać na filmie.

MarekSkwicz

Początkujący
Punktów
0
Tak wiem że napięcie spada....tylko w dieslu rozumiem że wartości moga spaść tak znacznie ale w benzynie ?
Problem polega na tym że samochód ciężko odpala jakby rozrusznik miał problem z szybkim obrotem wału korbowego silnika. Chciałem potwierdzenia czy słaba moc rozruchowa akumulatora będzie skutkowała takim zachowaniem samochodu.....? Obecny brak czasu na podjechanie do warsztatu spowodował że piszę tutaj wśród specjalistów..

Masakra

SuperMechanior
Punktów
19
słabe krecnie rozrusznika moze miec wiele powodów np. slaby aku,masy kable ,uszkodzony rozrusznik itp.

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
To ,że spada to normalne ale u ciebie z kręceniem też szału nie ma . Spróbuj podłączyć kable do drugiego aku i zobaczysz czy jest różnica. Ale stawiałbym jednak na słaby akumulator. 4 lata to jednak trochę jest .Dużo też zależy od eksploatacji.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Witam.Byc moze to byc aku,mialem
Peugeota 607 kupilem nowy aku po 2 tyg nie chce krecic....co jest cos pobiera prad najezdzilem sie po elektrykach kasy wydalem a okazalo sie ze nowy aku byl wadliwy raz dzialal raz nie,bardzo mulowato krecil i mimo ze alternator ladowal go podczas jazdy to on i tak nienaladowywal sie na tyle zeby pozniej miec sile do odpalania.byc moze twoj powoli sie juz tez konczy i nie trzyma pradu.....sprobuj pojezdzic na innym aku....

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom