Witam wszystkich serdecznie , kupiłem w lutym 2013r auto Golf 4 1.9 tdi ALH 215tys , wszystko było ok palił jak marzenie, jak auto prosto z salonu , na DOTYK , ZAWSZE i w każdej temperaturze.Po kupnie zmieniłem rozrząd oleje,płyny filtry (oprócz filtra paliwa tak jakoś po prostu wyszło) wszystko co było trzeba i tak jeździłem spokojnie aż do września 2013r mianowicie , zaczął trochę dłużej kręcić , pomyślałem o filtrze paliwa i natychmiast go wymieniłem na filtr MANN, bezskutecznie .wymienię teraz co jeszcze wymieniłem i ile mechaników widziało już to auto . 4 świece żarowe BERU , zaworek w filtrze paliwa BOSH , nowy oryginalny czujnik temperatury VW , akumulator , na 5ciu różnych komputerach nie ma ŻADNYCH BŁĘDÓW DIAGNOSTYCZNYCH , zmieniona mapa startowa (słynna bolączka ALH) , ciśnienie sprężania 30,30,28,28 , wtryski zdiagnozowane na BARDZO DOBRE , nie kopci ,nie bierze oleju NIC , kąt wtrysku przestawiany był wielokrotnie na 52 , 54 , 70 (52 jest obecnie ) też nic , po 15 godzinnym postoju zdejmowałem wtyczkę z czujnika temperatury (widzi -40 większa dawka) 3,4 obroty wałem odpala .co pojadę do mechanika to myślą że przestawią kat wtrysku i będzie ok (ale nie jest a kasę biorą ) TERAZ PRZY OPALANIU NP PO NOCY KRĘCE GO 2,3 razy po 5 sekund i dopiero załapuję, bliżej zera stopni trochę krócej jak jest około 10 stopni to dłużej (dosłownie jak by kręcił na pusto) po niedzieli jadę do bardzo dobrego ELEKTROMECHANIKA że się tak wyrażę ze starą szkołą może on coś znajdzie (przetarty przewód ,zbyt słabą rezystancję jakiegoś czujnika) choć straciłem już nadzieję , ZOSTAŁO MI W ZASADZIE SPRAWDZIĆ rozrusznik ale kręci jak wściekły , dwumas który też nie pokazuję zużycia(jeden mechanik powiedział że podczas kręcenia dwumas może zmniejszać prędkość obrotowa rozrusznika i że niby zmienił dwumas w 3 podobnych autach z podobnym przypadkiem na zwykłe sprzęgło i auta te zaczęły palić jak marzenie) . Sprawdzić mapę czy ten ktoś zrobił ją dobrze ??? i druciarstwo czyli oszukanie układem 5cio sekundowym że auto zawsze będzie grzało świece na 5 sekund nawet przy 30stopniach na dwożu ale czy to pomoże????????? jestem bezsilny i załamany bo kupiłem ten samochód dla narzeczonej i jak to wszyscy mówili GOLF 4 1.9 TDI 90KM STARA PROSTA POMPA WTRYSKI MECHANICZNE NAJMNIEJ AWARYJNY NAJBARDZIEJ ŻYWOTNY I NAPRAWI GO KAŻDY MECHANIK i okazuję się że w Olsztynie nikt nie potrafi znaleźć przyczyny a nic nie dzieje się bez przyczyny , może nie trafiłem na dobrego mechanika ale podobno byłem u najlepszych , z góry dziękuję wszystkim za przeczytanie tego postu i za wszelką pomoc POZDRAWIAM WSZYSTKICH ,MARCIN.