• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik 4T w motocyklu za duże spalanie

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Witam mam motocykl z silnikiem Yamahy 125cm3 4T na gaźniku technicznie ok odpala za zimnym na przysłowiowy widok kluczyka na ciepłym troszeczkę gorzej tylko strasznie smakuje mu benzynka boje się ze od tego chlania na dobre się uzależni. Google podpowiadają na 100km 3L na trasie a on potrafi 5,5L łyknąć. Zrobiłem taki test przejechałem ok 2km i od razu po zgaszeniu wykręciłem świece zapłonową ona okopcona na czarno oraz mokra, a powinna mieć kolor brązowawy, z wydechu śmierdzący czarnawy dym się wydobywa. Gaźnik rozbierałem w mak czyszczony w myjce ultradźwiękowej obniżyłem poziom paliwa w komorze pływakowej podginając pływak i to nic nie dało mu dalej benzynka bardzo smakuje. Wymiana gaźnika na nowy - używany sprawny nie możliwa nigdzie takiego nie znalazłem jedynie na stronie yamahy jest schemat budowy gaźnika

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1596
A może warto by zmierzyć te dysze a nie wymieniać na pałę. jak wyglądają luzy na przepustnicy, ośce? filtr powietrza nie zapchany? jak wydech? może ustawić zapłon.

Do tego ustawić prawidłowy poziom paliwa i wyregulować gaźnik na maszynie. Prawdziwi mistrzowie, którzy potrafili wyregulować gaźnik i zapłon na słuch, dawno już przeszli na emeryturę

Lepiej jednak nie grzebać przy tym i nie zmieniać ustawień w ciemno, jeśli nie ma się o tym pojęcia, bo można tylko pogorszyć sprawę.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
315
Miasto
Rakszawa
I dlatego uważam, że pchanie się w gaźnik to głupota. Bierzesz silnik z wtryskiem i interesuje cię tylko stan paliwa w zbiorniku.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Krupski Młyn
Synchronizację gaźników lub przepustnic robisz jak masz kilka gaźników a to jest 125 więc ma jeden gaźnik a dysze nie trzeba mierzyć tylko na nich jest nabite średnica dyszy a spalanie sprawdzasz po kolorze świecy.I pytanie czy tam jest jeszcze gaźnik w oryginale czy już go ktoś zmieniał. Jak będę w domu to postaram się poszukać dysz, do Japończyków nigdy nie miałem kłopotów z znalezieniem części i może jeszcze coś u siebie znajdę w skrzynce z częściami do motorów. I napisz konkretnie jaki to jest model i rocznik bo to też jest istotne.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1596
Synchronizację gaźników lub przepustnic robisz jak masz kilka gaźników
a kto pisał o synchronizacji?

dysze nie trzeba mierzyć tylko na nich jest nabite średnica dyszy
Po 20 latach eksploatacji otwór może ulec rozbiciu. czyli używając fachowej nomenklatury może być rozbrandzlowany :)
więc nie ma co sugerować się oznaczeniami. trzeba zmierzyć faktyczną średnicę

1776269243510.png 1776269281676.png

szary1977

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Krupski Młyn
A ssanie działa prawidłowo może one szwankuje i przelewa ci paliwa bo jak widzę to tam jest elektryczna iglica tak że to do sprawdzenia

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Zużyty rozpylacz w gaźniku, ten w którym pracuje iglica, jest jajo i dlatego pewnie tyle pali. Jak nie zmienisz gaźnika to nie naprawisz. Gaźnikowce należy już złomować.
Pozdro :)

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Przyczynę dużego spalania znalazłem oraz zaproponował ja szary1977 mam rozwalony elektrozawór iglicowy ssania oraz był zawieszony w pozycji otwartej i na ssaniu cały czas był. teraz ssanie mam zamknięte i czarny dym zniknął oraz przestał kichać i poszczać marchewki po odjęciu gazu niestety zawór ssania na stronie yamahy nie jest już dostępny wiec czeka mnie wymiana gaźnika szczęścicie jakaś podróbka na AliExpress jest

Do góry Bottom