• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik do smarta

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
kuzyn zajechał smarta mamuśki i pewnie czekać mine bedzie wymiana silnika :)
w ogłoszeniach widziałem kilka sztuk, ale w cenie ponad połowy wartości sprawnego auta, a to chyba lekka przesada.
Może ktoś ma takowy silnik, lub ma jakieś dojście?
Auto to zwykły smart 2-osobowy z 99 roku, 0,6 pojemności benzynka, moc oryginalna 61kW. VIN auta to TCC01MC01XH038632

A

autozibi

kuzyn zajechał smarta mamuśki i pewnie czekać mine bedzie wymiana silnika :)
w ogłoszeniach widziałem kilka sztuk, ale w cenie ponad połowy wartości sprawnego auta, a to chyba lekka przesada.
Może ktoś ma takowy silnik, lub ma jakieś dojście?
Auto to zwykły smart 2-osobowy z 99 roku, 0,6 pojemności benzynka, moc oryginalna 61kW. VIN auta to TCC01MC01XH038632

Nie rozumiem .... :p :D
To co ty myślisz , że skoro masz smarta to my mamy ci oddać ten silnik za darmo .
Jak się ma wynalazki to i za wynalazki trzeba płacić .
Tańsza opcja to zakasać rękawy i naprawić sobie silnik samemu :p:p

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
no bez przesady, nikt nie mówi, że chcę za darmo, ale za jakąś rozsądną cenę, a nie za praktycznie wartość samochodu.
Inna sprawa, że dość mało ogłoszeń z częściami, więc ogólnie szukam :)

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
A jaka twoim zdaniem jest rozsądna cena??:)Tak z ciekawość wszedłem na typowo znany portal aukcyjny i jest kilka silników od 1000 w góre więc myślę że jak na takie nie typowe auto to nie ma dużej tragedi co do cen,a też jakiejś okazji nie ma co kupować bo z tym nigdy nie wiadomo jak się trafi z drugiej strony to lepiej zaryzykować i kupić jakąś używke bo co do remontu to koszt raczej będzie spory.Pozdrawiam;)

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
za pewny mozesz zaplacic nawet 4ke :), poszukaj na necie sa goscie z Legnicy ktorzy naprawiaja te silniki

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jak silnik jeszcze zyje i jedyne co mu jest to bierze duzo oleju to lepiej go zrob:) to sie dobrze robi, wrecz ksiazkowo;p Jak sam nie potrafisz to podrzuc komus z forum. Z nowym turbo wychodzi ok 2-2,5k.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Powinien pasować:

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
dyziek - to jest chyba najlepszy pomysł :)

Jeszce tego silnika nie widziałęm, ale podobno jeżdził zupełnie bez oleju, więc obawaim się, ze naprawa może w ogóle nie być możliwa...

Jak na auto warte powiedzmy ok 5 tys. PLN to 1000 za silnik wydaje i się nie wygórowaną ceną. i przede wszystkim do zaakceptowania przez kuzyna :) w końcu to on wykłada kasę

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
kup silnik co bral olej, one po 100tys biora olej jak wciekle, pierscienie, panewki i uszczelki masz za grosze:)

w minsku maz jest facet co rozbiera tylko smarty, jak znajde nr to napisze.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
z remontem silnika bym sobie raczej poradził bez większego problemu.
Problemem jest raczej budżęt - w okolicach 1000 jak sie da zmiescic to pedzie robione, jak wyjdzie drozej to juz nie wiem...

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
cóż.. gdyby to była UPG to pewnie za 1000 zrobiłoby sie porządny remont silnika. Tak niestety trzeba szukać innego i mam nadzieję, ze znajdzie się w tych pieniądzach działający, sprawny silnik.

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
czemu nie rozbierzesz silnika i nie dokonasz diagnozy wzrokowej albo chociaż pomiarów poszczególnych części

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Na razie samego silnik anie widziałem. Z relacji Kuzyna wyglądało to tak, ze silnik zaczal mocno kopcić na biało, wiec muysle, nie tak zle, uszczelka pod glowica, ale pozniej mi powiedzial,z e podjechal do mechanika a ten stwierdzil zero oleju...
Wiec to kopcenie raczej nie bylo biale :)
Z brakiem oleju troche jezdzil, wiec nie sadze, zeby ten silnik sie jeszce do czegos nadawal...

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
oleju moze nie było bo go wypalił poprzez upg albo zmieszał się z woda w chłodnicy. zrzucić miche i zobaczyć panewy potem głowice zobaczyć gładzie tulei cylindrowych i jak będzie wszystko ok to nowe upg i bydzie jeździł

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
moze faktycznie sciagne auto do siebie i zdemontuje silnik, zeby go dobrze obejrzec.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Bardziej urwana turbina i olej wylany do goracego tlumika, bedzie "chmurka" bialego dymu, olej moglo tez wyssac przez pierscienie, prawie kazdy smart przy ok 100tys km pije olej jak zły:)

Do góry Bottom