• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik EW10J4 - elektroniczne usunięcie zaworu EGR i pompy dodatkowego powietrza!

Pio307

Początkujący
Punktów
2
Jak w temacie - czy ktoś z Was cos takiego robił i jakie ma z tą operacją doświadczenia?
Wiem, ze modele z tym silnikiem sprzedawane w Polsce w latach 2004 - 2008 nie miały tego elektroniczno-mechanicznego ekotrrorystycznego urządzenia... Poproszę o konkretne i poważne odpowiedzi...
BTW: jak widać na załączniku producent przewiduje uszczelkę(2) i zaślepkę(17) pod zawór EGR, zaś nasi rodzimi mechanicy wymyślili dodatkowo zaślepkę pompy powietrza wtórnego... (dostępną na znanym portalu handlowym alledrogo)

Załączniki

• EGR i pompa powietrza wtórnego.jpg
    EGR i pompa powietrza wtórnego.jpg
    104,8 KB · Wyświetleń: 43

Pio307

Początkujący
Punktów
2
Hmm... parę dni minęło...czy to na pewno jest forum mechaników? Czy tylko odsyłacz do rejestrowania się i czytania reklam...których i tak nie czytam!

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Coś się dzieje z pompą albo EGR czy te wyrzucenie to bardziej "bo chcę"?
Jeśli na jakiś rynek wychodziły wersje bez tego to zaślepiasz i wgrywasz soft z wersji okrojonej. Ale tego i tak sam nie ogarniesz, podjedź z tym tematem do jakiegoś okolicznego tuningowca to wyceni usługę.

Pio307

Początkujący
Punktów
2
Właśnie się dzieje i to z pompą powietrza wtórnego...reszta czyli usuniecie EGR jest konsekwencją działania. Mam zamiar wywalić jeszcze drugą sondę...ale tego zamiaru nie jestem pewien w 100 % czy warto...
Temat u tunera ogarnięty, cena przystępna, zaślepienie sam zrobię, mam już potrzebne do tego zaślepki. Chcę tylko potwierdzenia czy to dobra droga i czy po wyczyszczeniu w ECU, nie będzie większych niż do tej pory problemów...ot tyle i aż tyle. Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.

Pio307

Początkujący
Punktów
2
Hmmm... serio? Nikt nigdy się w to nie "bawił"? Żadnych doświadczeń? Ani pozytywnych, ani negatywnych?
A może ktoś z Was ma taki silnik bez tych udziwnień ekoterrorystycznych i może mi napisać czy wystąpiły podczas eksploatacji błędy P0410 i P0170?

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
To nie jest dobry pomysł. Mam ten silnik w 307cc i jedyne co wymieniłem to egr [ale pewnie nie masz na nowy] wiec lepiej usunac wszystko w pizdu.

Pio307

Początkujący
Punktów
2
To nie jest dobry pomysł. Mam ten silnik w 307cc i jedyne co wymieniłem to egr [ale pewnie nie masz na nowy] wiec lepiej usunac wszystko w pizdu.
Dobra, ale... chciałbym merytorycznie się dowiedzieć dlaczego NIE jest to dobry pomysł! Rzuciłeś hasło...i tyle, większość forumowiczów tak robi niczego nie wyjaśniając... a ja szukam konkretów(i zapewne... nie tylko ja). Skoro na Polskę były sprzedawane modele bez tego ustrojstwa, to gdzie leży przyczyna? Tylko w wyższości klimatu niemieckiego nad polskim? Jestem jeszcze ze starej szkoły, gdzie takie elektroniczne fanaberie nie były nikomu do niczego potrzebne, a samochody służyły dłużej i mniej awaryjnie. Samo spalanie mieszanki stechiometrycznej(14,7 kg powietrza na 1 litr paliwa) nie przewiduje takich głupot, jak dodawanie spalin do kolektora ssącego... więc uważam, że poprawię i ułatwię życie silnikowi ! Głównym powodem usunięcia jest pompa powietrza wtórnego, usunięcie EGR-u to praca "za jednym zamachem przy okazji" bo oba urządzenia mają na siebie wpływ. Na koniec - nie mam problemu z zakupem nowego, ale skoro niedomaga... to po co ma mnie wkurzać w przyszłości? Jak powiada slogan reklamowy Toyoty - nigdy nie zepsuje się ta cześć silnika... której w nim nie ma :lol:

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Auto szybciej się nagrzewa. Jak to wywalisz to pewnie spalanie mocno skoczy w górę, zaraz zacznie sondy wywalać. Nie chce mi się tłumaczyć.

Pio307

Początkujący
Punktów
2
Auto szybciej się nagrzewa. Jak to wywalisz to pewnie spalanie mocno skoczy w górę, zaraz zacznie sondy wywalać. Nie chce mi się tłumaczyć.
Już wszystko rozumiem... członek "grupy wsparcia technicznego" - to forum mechaników czy bajkopisarzy???

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Kupiłeś samochód ,a nie stać Cię na wymianę zaworu egr ? Trzeba było kupić fiata pande.

Pio307

Początkujący
Punktów
2
To weź usuń wszystko i dupy nie zawracaj. Rozrusznik tez wywal i kręć korbą [bo może się zepsuć w przyszłości]
Rozumiem Twoją frustrację - po prostu nie masz w tym temacie zielonego pojęcia - spalanie nie skoczy mocno, a wręcz spadnie(powielasz mity przewalające się na innych forach), sondy też żadna tragedia nie spotka, bo w temperaturze spalin nic się nie zmieni(to nie opel, który wykorzystuje spaliny z EGR-u do szybszego nagrzania płynu chłodniczego w celu szybszego osiągnięcia odpowiedniej temperatury ... ale po co mam się produkować , przecież... grupa wsparcia technicznego!

Kupiłeś samochód ,a nie stać Cię na wymianę zaworu egr ? Trzeba było kupić fiata pande.
- czytałeś mój pierwszy post, zanim wyprodukowałeś taką piękną poradę???
Chciałem przeczytać o doświadczeniach ludzi, którzy taką operację wykonali w benzyniaku, bo w dieslu to robota na porządku dziennym... ale po Twoim wpisie doradzałbym zalogowanie się na forum pajaców, bo w mechanikach... nie dajesz rady ! Miłego dnia, a co mi tam - nawet całego weekendu!

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Człowieku miałem już chyba z 5 peugeotów z tym silnikiem i nie miałem takich problemów. Weź wymień tą pompę powietrza [jak cie nie stać na nową] to kup używaną.
A jak nie to usuń wszystko w pizdu, tylko nie wracaj tu i nie żal się, że masz problemy z samochodem i nikt w okolicy nie potrafi ci tego naprawić bo ty usunąłeś egr i pompę powietrza [przy okazji całą tabele błędów]. Skończyłem z tobą rozmawiać.

Idź na forum peugeota rozmawiać z znawcami takimi jak ty.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Jestem jeszcze ze starej szkoły, gdzie takie elektroniczne fanaberie nie były nikomu do niczego potrzebne,

mam na tapecie golfa1...cos dla Ciebie, bo ja nie ogarniam gaźnika a2.
wiesz co to norma spalin? jakim prawem chcesz to zmienić?

kata już wywaliłeś? za benza dobrze płacą.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Rozumiem Twoją frustrację - po prostu nie masz w tym temacie zielonego pojęcia - spalanie nie skoczy mocno, a wręcz spadnie(powielasz mity przewalające się na innych forach), sondy też żadna tragedia nie spotka, bo w temperaturze spalin nic się nie zmieni(to nie opel, który wykorzystuje spaliny z EGR-u do szybszego nagrzania płynu chłodniczego w celu szybszego osiągnięcia odpowiedniej temperatury ... ale po co mam się produkować , przecież... grupa wsparcia technicznego!

- czytałeś mój pierwszy post, zanim wyprodukowałeś taką piękną poradę???
Chciałem przeczytać o doświadczeniach ludzi, którzy taką operację wykonali w benzyniaku, bo w dieslu to robota na porządku dziennym... ale po Twoim wpisie doradzałbym zalogowanie się na forum pajaców, bo w mechanikach... nie dajesz rady ! Miłego dnia, a co mi tam - nawet całego weekendu!
Podaj link do tego forum , bo nie potrafię znaleźć . Może nie jestem tak dobrym fachowcem jak Ty, ale ja jestem już parę lat na forum , a Ty zalogowałeś się wczoraj i już pyskujesz. Najlepiej wszystko po usuwać.

Pio307

Początkujący
Punktów
2
Rozumiem, nikt nie czyta pierwszego postu w wątku... a tylko pisze co mu ślina na język przyniesie po przeczytaniu ostatniego.
Co ma norma norma spalin do EGR? Nic się w niej nie zmieni! Modele z innym sterownikiem sprzedawane w Polsce nie miały tego urządzenia i spełniały normę (w Niemczech zielona naklejka na szybie z 4). Pytam o doświadczenia i wrażenia z takiego zabiegu, a otrzymuję jedynie frustrację i pajacowanie? Nie widzicie tego?, co z Wami? Jeżeli nic się nie wie w temacie to po jakie licho udziela się w nim odpowiedzi i to w dodatku całkowicie nie na temat???
Dobra, mam pomysł - proszę moderatora o usuniecie tego tematu... bo frustracja uczestników sięgnęła zenitu i zaraz któryś z nich eksploduje... Nadal życzę wam miłego weekendu!

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jak widać na załączniku producent przewiduje uszczelkę(2) i zaślepkę(17) pod zawór EGR,

no i czego nie rozumiesz.
będę wyrozumiały i pomogę, tylko pytaj śmiało czego nie rozumiesz.

zanim zapytasz.
...producent nie przewidział żadnej jeepanej zaślepki.
skąd schemat?
...z terminala jakiejś hurtowni części zamiennych.
dlaczego E4
...bo nie E3
dlaczego pierdzielisz że w niemcach to naklejka i coś tam?
...bo nie masz o tym bladego pojęcia.
miłego łikjendu.

Ostatnia edycja:

Pio307

Początkujący
Punktów
2
Człowieku miałem już chyba z 5 peugeotów z tym silnikiem i nie miałem takich problemów. Weź wymień tą pompę powietrza [jak cie nie stać na nową] to kup używaną.
A jak nie to usuń wszystko w pizdu, tylko nie wracaj tu i nie żal się, że masz problemy z samochodem i nikt w okolicy nie potrafi ci tego naprawić bo ty usunąłeś egr i pompę powietrza [przy okazji całą tabele błędów]. Skończyłem z tobą rozmawiać.

Idź na forum peugeota rozmawiać z znawcami takimi jak ty.

Mogłeś mieć ich nawet 50, ale nadal nic nie wiesz - moduł BSM jest zalany masą i nie da się wymienić przekaźnika odpowiadającego za pompę powietrza wtórnego(bo ona nadal działa, tylko dzięki zwalonemu przekaźnikowi wtedy gdy chce, a nie wtedy gdy silnik jest zimny - czyli przez 90 sekund rano) a znalezienie takiego samego BSI graniczy z cudem... więc weź nie pi*r*ol farmazonów. Niczego jeszcze nie usunąłem tylko pytam o możliwości i zamiast konkretnych odpowiedzi czytam hektolitry hejtu, ale to chyba norma na tym forum - "nic nie wiem, ale się wypowiem", a jak ktoś mnie złapie na niewiedzy zastosuję dyskredytację rozmówcy i git... tym bardziej, że naśladowców twego działania znalazło się wielu, towarzystwo wzajemnej adoracji w osobach: XMARIO, maziOOOO
Też kończę z tobą rozmawiać i idę pogadać z takimi jak ja, którzy chociaż potrafią czytać posty ze zrozumieniem, bo pajaców mam już dość - trzymajcie się ciepło!

Do góry Bottom