• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik gaśnie po rogrzaniu

tomasM

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Łomża
Witam Wszystkich na forum,

Walczę już z autem od dłuższego czau, przeczytałem masę tematów i trudno jest mi określić przyczynę, dla tego bardzo proszę o pomoc. Postaram się dokładnie przedstawić problem.
Sprawa dotyczy silnika z instalacją gazową pierwszej generacji. Uruchomienie zimnego silnika jak i jego praca na benzynie przebiega bez problemów, aż do momentu rozgrzania, tzn do osiągnięcia temperatury ok 80 - 85 st.C. Po osiągnięciu tej temperatury nagle zaczyna się szybkie słabnięcie silnika, całkowity brak mocy i silnik ledwo pracuje - zawsze w okolicach tej samej temperatury. Po przełączeniu na gaz objawy znikają i silnik pracuje poprawnie. Po ponownym przełączeniu na Pb silnik pracuje poprawnie jednak po chwili pracy (mniej więcej ok 30 sek) silnik ponownie zaczyna gasnąć.
Podejrzewam sondę lambda, ponieważ jak się zorientowałem, w pracy na gazie jej sygnał nie jest brany pod uwagę przez sterownik gazu, jednak nie jestem pewien, co jeszcze w takiej sytuacji może być powodem takiej pracy. Czy inne czujniki silnika też są "odłączane" przy pracy na gazie, a podczas pracy na Pb powodują nieprawidłową pracę silnika ? Czy komputer przy temp tych 85 stopni przechodzi w inny tryb pracy, czy po prostu przy tej temp zaczyna odczytywać dane z jakiś czujników ?

tomasM

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Łomża
Gaz jest w śrubce :) Tzn pomiędzy mikserem a kanałem dolotowym powietrza do silnika jest śrubka.
Znajdują się też w instalacji LPG poniższe elementy. Zdjęcie nie jest z mojego auta, ale przedstawia dokładnie takie same elementy oprócz emulatora wtrysków, który ma 4 kanały:

A auto to bmw e36 silnik M40.
Dodam też, choć nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, że auto bardzo dymi, więc może skład mieszanki nie jest odpowiedni i na gazie radzi sobie ze spalaniem, a na benzynie już nie. Dziwna są też te same okolice temperatury, przy kórej następują problemy z pracą na benzynie. Czy ECU pracy na benzynie odczytuje dane z sondy lambda dopiero przy odpowiedniej temperaturze i dopiero wtedy wprowadza kontrolę według jej wskazań ?

Załączniki

• instalacja-gazowa-brc-lambda-gas.jpg
    instalacja-gazowa-brc-lambda-gas.jpg
    75,9 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
To masz tzw. emulator sondy potrzebny do pracy na gazie...
Może być i wina sygnału z sondy po rozgrzaniu silnika ale pewnie raczej wina zmienionych map wtrysku benzyny poprzez źle wyregulowaną instalację gazową.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jeśli masz dostępną na podmianę to tak, a jeśli chcesz kupić nową to jednak lepiej zrobić diagnostykę najpierw.
Jeśli się da możesz też pojeździć kilka dni na samej benzynie i sprawdzić czy jest poprawa.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No nie, o krokowym nie ma tu mowy...
Ale nie wiem czy tak mapy by się mogły rozjechać, żeby nie chciał palić na ciepłym a nawet gasnąć...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
To już prędzej przepływomierz jeśli jest klapowy, gaz w śrubce lubi strzelać i tedy wiadomo co się z nim dzieje...

Do góry Bottom