• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik i jego zużycie?

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Witam.
Auto to passat b5 1.8 PB+LPG 92kW, rok 1998 (22lata) NALATANE ,, niby''215tys km. Gaz ma 3 lata, rocznie robione około 10tys.km,glownie miasto. Pomiar sprężania na cylindrach:
1-8.5bara
2-8.5bara
3-8.4bara
4-8.4bara
Autodata dla tego konkretnego modelu podaje 10.3 bara.
Co o tym sądzicie????

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Nic się złego nie dzieje. Po prostu chciałem sprawdzić kondycję silnika i trochę się zdziwilem że tyle mniej wyszło niż autodata podaje, ale chociaż równo na wszystkich cylindrach. Podejrzewam że nie ma tego przebiegu???
A jeśli chodzi o mieszankę to lambda robi korektę na minus więc trochę za bogato nawet.
Tylko te małe przebiegi....

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Silnik rozgrzany do 90 stopni, przepustnica otwarta na 100%, prędkość obrotowa około 100obr/min i kręcenia około 10 sekund, to co może być źle zmierzone?
A manometr nowy i był wkręcany w głowice a nie dociskany.

Tomasz38

Początkujący
Punktów
0
Silnik rozgrzany do 90 stopni, przepustnica otwarta na 100%, prędkość obrotowa około 100obr/min i kręcenia około 10 sekund, to co może być źle zmierzone?
A manometr nowy i był wkręcany w głowice a nie dociskany.
Może zrob mu płukankę przy następnej wymianie oleju. Mój golf miał 8 barów tez rowno na kazdym cylindrze ale miał przejechane około 400tys km. Od wymiany do wymiany bardzo mało oleju brał. Jak nie bierze dużo oleju jeździć nie przejmować się.

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Auto normalnie pali, jeździ, przyspiesza i jak na swój wiek to trzyma się bardzo dobrze.
Pomiar sprężania wykonałem z ciekawości i nie wierzyłem że jest taki niski przebieg jak na 22 lata. No i chyba miałem rację.
Aczkolwiek mam uszkodzony napinacz łańcucha rozrządu ten co spina 2 wałki i steruję wałkiem ssacym-przestawia go o jakiś kat CF(odczyt z VAGA). Ta wartość u mnie nie jest stała a pływa od - 5CF do +2CF i tak w koło na jałowym . Powinna być stała skoro ciśnienie oleju jest stale na jałowym biegu.
I tak teraz sobie myślę czy to nie ma też wpływu na ten stopień sprężania, bo wałek ssący otwiera i zamyka zawory i może przez tą niby zmienna fazę rozrządu cylindry się dostateczenie nie napełniają, bo napinacz niedomaga?!
Ale to tylko moje przemyślenia.

Ostatnia edycja:

Tomasz38

Początkujący
Punktów
0
Auto normalnie pali, jeździ, przyspiesza i jak na swój wiek to trzyma się bardzo dobrze.
Pomiar sprężania wykonałem z ciekawości i nie wierzyłem że jest taki niski przebieg jak na 22 lata. No i chyba miałem rację.
Aczkolwiek mam uszkodzony napinacz łańcucha rozrządu ten co spina 2 wałki i steruję wałkiem ssacym-przestawia go o jakiś kat CF(odczyt z VAGA). Ta wartość u mnie nie jest stała a pływa od - 5CF do +2CF i tak w koło na jałowym . Powinna być stała skoro ciśnienie oleju jest stale na jałowym biegu.
I tak teraz sobie myślę czy to nie ma też wpływu na ten stopień sprężania, bo wałek ssący otwiera i zamyka zawory i może przez tą niby zmienna fazę rozrządu cylindry się dostateczenie nie napełniają, bo napinacz niedomaga?!
Ale to tylko moje przemyślenia.
Podobno do 7 barów jak spadnie to silnik jest do remontu. Tak mi mechanik kiedyś mowil. W starszych autach jest to nie opłacalne.remont przekracza wartość samochodu.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
ja bym remontował...auto to jak czlonek rodziny trza ratowac.jak bys mial psa co bylby z tobą od szczeniaka i na starosć by kulał to co nie ratowalbys go? wywiozl bys do schroniska czy do lasu i zostawil?
auto dupe wszedzie wozi jest gotowe na czas wsiadasz jedziesz jest wygoda no ale tez wymaga pielegnacji...ja tam jestem za remontem.
i nie ma gadki ze nie opłacalne. to ma jezdzic.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
wybacz toomi musiałem to z siebie wyrzucić...:(
zaraz mi sie moja volvka przypomniala jak bym mógl tak ją na szrot oddać bo sie nie opłaca juz 11 rok jezdzimy razem.kuzwa "chlip" serce by me pękło...juz teraz jak o tym mysle to łzy same cisną sie do oczu...:oops::dead::dead::dead:

Do góry Bottom