• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik i jego zużycie?

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Witam.
Auto to passat b5 1.8 PB+LPG 92kW, rok 1998 (22lata) NALATANE ,, niby''215tys km. Gaz ma 3 lata, rocznie robione około 10tys.km,glownie miasto. Pomiar sprężania na cylindrach:
1-8.5bara
2-8.5bara
3-8.4bara
4-8.4bara
Autodata dla tego konkretnego modelu podaje 10.3 bara.
Co o tym sądzicie????

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
A ja mam zupełnie odwrotnie, cougara miałem prawie cztery lata, swap, mechanicznie niemal igła, ale jak policzyłem ile kosztuje doprowadzenie go wizualnie do takiego stanu jak bym chciał to sprzedałem za ile ktoś dał, czyli za 1/3 pieniędzy jakie mnie kosztował. Teraz zero dokładania ponad cenę rynkową

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Dodam tylko że oleju silnik nie bierze, a świece wyglądają tak

Załączniki

• IMG_20200131_131341.jpg
    IMG_20200131_131341.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 25
  • IMG_20200131_131155.jpg
    IMG_20200131_131155.jpg
    3,8 MB · Wyświetleń: 23
  • IMG_20200131_131035.jpg
    IMG_20200131_131035.jpg
    3,5 MB · Wyświetleń: 23
  • IMG_20200131_130335.jpg
    IMG_20200131_130335.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 25

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
A ja mam zupełnie odwrotnie, cougara miałem prawie cztery lata, swap, mechanicznie niemal igła, ale jak policzyłem ile kosztuje doprowadzenie go wizualnie do takiego stanu jak bym chciał to sprzedałem za ile ktoś dał, czyli za 1/3 pieniędzy jakie mnie kosztował. Teraz zero dokładania ponad cenę rynkową

cougara czy jaguara?
bo wiesz cougary w sumie tez nie są zle:D
regaciarz czy mi sie zdaję czy odwiedzamy te same stronki:D:D:D

Co do świc to są ładnie wypalone...

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Cougara, miałem silnik st200, hamulce 300mm, buda bez rdzy, ale do malowania. Aktualnie oryginalne 2.5 V6 rozbieram na złom

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Witam wszystkich ponownie.

Wykonałem próbę olejową. Ale opiszę wszystko co po kolei robiłem.

A więc przypomnę: auto passat b5 1.8 92kW (125KM) PB+LPG.

Wczoraj zrobiłem trasę poza miastem około 50 km, prędkość 100-120 km/h i od razu przystąpiłem do testów.

Próba ciśnienia bez oleju:

Wszystkie świece wykręcone, przepustnica otwarta na 100%, kręcenie rozrusznikiem około 200obr/min przez jakieś 10 sekund:

1 cylinder - 9 Bar

2 cylinder - 9 Bar

3 cylinder - 8.9 Bara

4 cylinder - 9 Bar

Próba ciśnienia z olejem - w każdy cylinder wlane dokładnie strzykawką 5 ml oleju silnikowego (taki sam jak w silniku)

Przepustnica otwarta na 100%, kręcenie rozrusznikiem około 200obr/min przez jakieś 10 sekund:

1 cylinder - 10 Bar

2 cylinder - 10.1 Bara

3 cylinder - 10.1 Bara

4 cylinder - 10.1 Bara

Co o tym sądzicie???

Dodatkowo zrobiłem coś takiego, że ustawiłem każdy z osobna cylinder w faze sprężania(zawory ssące i wydechowe zamknięte) i wpuszczałem sprężone powietrze przez otwór na świece. Było widać, że pod wpływem wpuszczanego powietrza wał korbowy zaczynał się obracać. Powtórzyłem tą czynność dla każdego cylindra i było tak samo - wał korbowy obracał się.

Ale przy 2 cylindrze jak szukałem punktu sprężania dla tego cylindra wpuszczałem powietrze i w pewnym momencie zaczęło te powietrze uchodzić przez otwór świecy dla 1 cylindra - pomyślałem, że walnięta jest uszczelka pomiędzy 1 a 2 cylindrem. Ale pokręciłem wałem jeszcze raz(wykonałem 2 pełne obroty) i więcej taka sytuacja się nie powtórzyła.Jak wpuszczałem powietrze do 2 cylindra to wał korbowy zaczynał się obracać.

Może ktoś mądry mi wyjaśni co to było????Podwieszenie zaworów ssących i przez kolektor ssący przechodziło powietrze do 1 cylindra.Nie wiem o co chodzi??

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
Witam wszystkich ponownie.

Wykonałem próbę olejową. Ale opiszę wszystko co po kolei robiłem.

A więc przypomnę: auto passat b5 1.8 92kW (125KM) PB+LPG.

Dodatkowo zrobiłem coś takiego, że ustawiłem każdy z osobna cylinder w faze sprężania(zawory ssące i wydechowe zamknięte) i wpuszczałem sprężone powietrze przez otwór na świece. Było widać, że pod wpływem wpuszczanego powietrza wał korbowy zaczynał się obracać. Powtórzyłem tą czynność dla każdego cylindra i było tak samo - wał korbowy obracał się.

Ale przy 2 cylindrze jak szukałem punktu sprężania dla tego cylindra wpuszczałem powietrze i w pewnym momencie zaczęło te powietrze uchodzić przez otwór świecy dla 1 cylindra - pomyślałem, że walnięta jest uszczelka pomiędzy 1 a 2 cylindrem. Ale pokręciłem wałem jeszcze raz(wykonałem 2 pełne obroty) i więcej taka sytuacja się nie powtórzyła.Jak wpuszczałem powietrze do 2 cylindra to wał korbowy zaczynał się obracać.

Może ktoś mądry mi wyjaśni co to było????Podwieszenie zaworów ssących i przez kolektor ssący przechodziło powietrze do 1 cylindra.Nie wiem o co chodzi??

myślę ( a może się mylę ;-) )że próbę z kompresorem to się robi w ten sposób że ustawia się wał w GMP danego cylindra i pompuje- ale wał trzeba ZABLOKOWAĆ przed samoczynnym przekręcaniem- według twojego opisu najpierw stwierdziłeś występowanie sprężania (nawet 10 MPa) żeby po chwili potwierdzić fakt szczelności pasowania tłok-cylinder podając ciśn z kompresora-- bo nie dostarczyło to innych informacji takie masło maślane
gdybyś sprawdził właśnie kompresorem tak jak należy to możliwe jest że wykryjesz nieszczelność
ps. parę dni temu taką diagnozą stwierdziłem wypalenie UPG na 3 cylindrach w meriva 1.4T troche szło w kanały chłodzenia a trochę między cylindrami tak że ten...

Jeśli nic się nie dzieje a sprężanie jest 8.5 bara to co to znaczy?
to może znaczyć że mogły się poprzestawiać cyferki na blacie i zamiast 215 może powinno być 512 albo 521 kkm- ale wtedy zasługuje na szacunek .

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Nic się złego nie dzieje.
..nie bądż nadgorliwy.Nie trać drogocennego czasu na coś co jest nie uzasadnione . Kondycja silnika jest do zaakceptowania i ciesz się z jazdy .Nie kręć w silniku jeżeli nie ma potrzeby ..bo to się może zemścić ....powodzenia ;) !

Do góry Bottom