• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik Z22SE - Opel Vectra b sedan po lifcie

schabooloo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Witam. Jestem tu nowy :) Tak jak w temacie jestem zainteresowany kupnem vectry z tym silnikiem lecz chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy od strony " mechanicznej ". Jak wygląda awaryjność/ dostęp części zamiennych i oryginalnych do tego silnika i czy to prawda iż niektóry części z słabszych modeli ( 2.0 czy 1.8 ) pasują również do z22se ( 2.2 147 KM ) Dziękuj za pomoc i Pozdrawiam :)

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Nic z innych silników (X20XEV X18XE) nie pasuje do Z22 SE. Ten 2.2 to wymysł amerykanów czyli koncernu GM. Z22SE jest na łańcuchu a co za tym idzie nie4 ma konieczności wymiany rozrządu choć te silniki z początku produkcji (2000 r) miały wadę w napinaczu przez co zdarzało się że rozrząd strzelał. Ogólnie poza tą wadą fabryczną te silniki są mało awaryjne

schabooloo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
A co do część jak jednak coś nawali ? Może orientujesz się jak jest ? I czy ogólnie polecił byś ten silnik ?

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
To zależy o jakie części pytasz. Jak pytasz o części eksploatacyjne typu świece itp to nie ma z tym problemu. Ogólnie mogę polecić ten silnik bo to dobra konstrukcja

schabooloo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Pytam ponieważ dużo osób nie poleca tego silnika ( a to rozrząd, a to że dużo pali, a to że nie dynamiczny ) Lecz ja uważam iż jest to złoty silnik dla moich potrzeb a ty utwierdzasz mnie w tym przekonaniu.

goodlook

Bywalec
Punktów
3
Kolego ! Chcac kupic samochod musisz byc zdecydowany na to co masz chec i na co Ciebie po prostu stac.
Nie ma aut bezawaryjnych (takich jeszcze nie wypuszczono na rynek), tylko jest problem czy bedzie Ciebie stac na jego naprawe i czesci zamienne.
Ogolnie przyjmujac to Opel jest segmentem aut klasy sredniej i czesci zamienne (oprocz ropniakow) sa w
miare tanie tym bardziej ze na rynku wtornym (powypadkowe) jest ich sporo.
Nie da sie pogodzic dwoch spraw zwiazanych z dynamika i duzym zuzyciem paliwa. To jest tak samo jak
bys kupil sobie Porsche (super dynamika) i przerobil go sobie na gas (ekonomia). Dynamika to inaczej ilosc
KM na kilogram masy a w fizyce nie ma nic za darmo. GM buduje dobre Silniki i skrzynki ale pechowe tez sie zdarzaja.
Przemysl to sam i zdecyduj. Z uzywanym autem to tak jak z kobieta bedziesz mial szczescie przezyjesz z nia kupe zycia a majac
pecha bedziesz mial jej po miesiacu naprawde dosyc.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Tu zgadzam się z goodlookiem, że trzeba mieć szczęście. I moja rada nie przywiązuj się do samochodów, zwierzaków i kobiet;)

Do góry Bottom