• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Simmering półosi/przegubu jak dobrać.

marteo

Bywalec
Punktów
6
Cześć. Muszę wymienić wewnętrzne przeguby. Chcę dobrać uszczelniacz/simmering do uszczelnienia przegubu wewnętrznego. Nie mogę znaleźć przegubów identycznych jak w samochodzie. Znalazłem identyczne, ale różniące się średnicą uszczelnienia. I moje pytanie. Co lepiej zrobić. Frezofać powierzchnię uszczelnienia na przegubie tak by pasowała do fabrycznego uszczelniacza czy dobrać odpowiedni uszczelniacz pasujący pod większą średnice uszczelnienia na przegubie? Tutaj drugie pytanie. O ile wewnętrzna średnica uszczelniacza powinna być mniejsza od powierzchni uszczelniającej na przegubie? Dostępne są uszczelniacze o wewnętrznej średnicy o 1mm mniejszej od średnicy uszczelnienia przegubu. Jest też opcja w tym uszczelniaczu skrócić sprężynkę o ok 2mm tak by uszczelnienie było bardziej ciasne. Proszę doradźcie bo już mam mętlik w głowie od szukania tego wszystkiego. Pozdrawiam i dziękuję.

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
szukałbym uszczelniacza , a średnicę wewnętrzną zmierz przegub tam gdzie chodzi uszczelniacz i taką podawaj przy zakupie

marteo

Bywalec
Punktów
6
Jest to Mitsubishi Eclipse 2.0t. Seryjna skrzynia klękła i jest wkładana z diesla.

Dziwne jest to, że przy średnicy uszczelnienia fabrycznego przegubu 35mm idzie uszczelniacz o średnicy uszczelnienia 37mm. Muszę rzeczywiście poprosić o dobranie.

czeslaw2019

Początkujący
Punktów
4
Witam Cię ,,marteo,, .Po pierwsze ; uszczelniacze różnią się budową ,inną budowę mają do uszczelnień powierzchni które pracują w mniej ekstremalnych warunkach, a inną np. przy uszczelnianiu półosi przegubów.Różnica ta polega na tworzywie z ,którego są zbudowane oraz ilości tzw. ,,warg,,, które przylegają do powierzchni wałka uszczelnianego.Wracając do Twojego problemu dobrałbym bym uszczelniacz o 1mm mniejszej średnicy od średnicy pólosi .Skracanie sprężyny nie wchodzi w grę.Natomiast jeżeli na przylgni w ,której przylega uszczelniacz do półosi jest wytarty rowek ,to przefrezować powierzchnię uszczelnienia o ile istnieje taka możliwość i zastosować uszczelniacz fabryczny.Pozdrawiam.

Do góry Bottom