• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

siwiecąca kontrolka ABS

lajbuś 4

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Bydgodzcz
Witam : Koledzy mechanicy mam pytanie po wymianie klocków hamulcowy tył w lagunie II zaświeciła się kontrolka ABS związku z tym podjechałem do warsztatu na hamownie i wszystko okej mechanik powiedział że muszę trochę pojeździć aż wszystko się ułoży ,dotrze po kilka krotnym przyhamowaniu i kontrolka zgaśnie .Moje pytanie to czy komputer nie zapamiętał tego błędu i muś być to wykasowane ?

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Nie mam w zwyczaju krytykować innych, ale powiem tak: nigdy się z czymś takim nie spotkałem więc albo mechanik ma kiepski tester, albo to nie jest kontrolka absu.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
zaświeciła się kontrolka ABS związku z tym podjechałem do warsztatu na hamownie i wszystko okej mechanik powiedział że muszę trochę pojeździć aż wszystko się ułoży

Skoro kontrolka ABS się świeci, to z pewnością nie jest wszystko ok ...
Nic nie musi się ułożyć, ma działać i się nie świecić. Kiepski ten Twój mechanik ...

Mati90

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Warszawa
Witam : Koledzy mechanicy mam pytanie po wymianie klocków hamulcowy tył w lagunie II zaświeciła się kontrolka ABS związku z tym podjechałem do warsztatu na hamownie i wszystko okej mechanik powiedział że muszę trochę pojeździć aż wszystko się ułoży ,dotrze po kilka krotnym przyhamowaniu i kontrolka zgaśnie .Moje pytanie to czy komputer nie zapamiętał tego błędu i muś być to wykasowane ?
U mnie było to samo z tym że mechanik kazał mi zamalować czarnym markerem tę kontrolkę jeśli mnie tak denerwuje...

Władek01

Bywalec
Punktów
11
jeżeli kontrolka abs świeci to coś jest nie tak.Jak masz możliwość to jedź do innego mechanika,aby podpiął komputer i będziesz miał jasność w jakim kole jest problem.W wielu przypadkach wymiana czujnika abs to nerwowa praca,więc może mechanik nie chciał się bawić.Jeżeli tak było to nie przyjeżdżałbym więcej do takiego warsztatu

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
U mnie było to samo z tym że mechanik kazał mi zamalować czarnym markerem tę kontrolkę jeśli mnie tak denerwuje...
Zmień mechanika, jak ci życie miłe.
Po za tym jak przed zmianą tarcz czy klocków było wszystko ok to albo ci źle przymocował czujnik na którymś kole ale zjePał czujnik. Podłącz pod kompa i zobacz z którym czujnikiem jest problem. Stawiam, że czujnik jest za daleko zamocowany względem tarcz

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
A tam przypadkiem nie ma tarczo piast ? W sensie, że łożyska są w tarczach wprasowane jako jednorazówki ? :D

Tam przecież jest pierścień magnetyczny ... i pewnie nie miał chłop karty do sprawdzania pierścieni magnetycznych ...

Jeżeli zamontował stare łożyska - zwykły debil.
Jeżeli zamontował nowe łożyska i nie sprawdził ich wcześniej kartą - ma chłop problem, robi jeszcze raz za free.

Tak czy siak jest to słaba akcja.

Do góry Bottom