• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sklejone sprzęgło.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Ma ktoś pomyśl na sklejone sprzeglo? Jeździłem sporo po błocie i wodzie(tarcza kilkukrotnie się moczyła) i po 2 tyg postoju tarcza się przykleiła do docisku. Żadne odpalanie na biegu itd nie pomaga. Jeździłem z wciśniętym sprzęgłem i hamowałem i nic. Silnik udusi a tarcza ani drgnie. Czy można zaczerpnac info z jakimś sposobem? Nie chce mi się szarpac skrzyni.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Długo jeździłeś? Parę dni? Jak już nasiąkła syfem tarcza a docisk i koło zgniły to i tak będzie do zrobienia

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Słuchaj miałem kilka razy że tarcza się skleiła po takiej jeździe ale nigdy nie stał dłużej jak tydzień. W tedy gaz hamulec i sprzęgło i puszczało. Teraz stał zaledwie dwa tygodnie i porobiło się gorzej. Wyjąłem rozrusznik i widać że przykleiła się do docisku ale nie ma jak w nią uderzyć albo podwadzic itp. Psikalem na nią zmywaczem może coś odpuści ale nic z tego. Mam jeszcze możliwość podgrzania trochę ale nie wiem czy to coś da. Widać tam niewielkie ślady korozji. Mam już na myśli coś o działaniu na rdze ale nie tłustego.

czeslaw2019

Początkujący
Punktów
4
Quad ale to bez znaczenia.
Witam . Podstawowa sprawa ,sterowanie sprzęgłem hydrauliczne czy mechaniczne czy ono się wogole odbywa. Na skutek zabrudzenia tulei prowadzacej łożysko wyciskowe ,jest ono zablokowane dlatego może być niemożliwe jego przesuwanie co skutkuje niemożliwością jego roprzęglenia.Moga też być przeciągnięte frezy na wałku sprzeglowym cu utrudnia przesuwaniu się tarczy sprzegla.Bez względu na przyczynę ,pod warunkiem że układ sterowania sprzęgłem jest sprawny , proponuje zdemontować sprzęgło w celu usunięcia przyczyny.Każda inna próba rozprzęglenia może spowodować jego uszkodzenie. Pozdrawiam

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Nie wiem czy to coś wniesie do tematu ale w junaku to na sucho zalecali właczyc bieg i przetoczyć kilka razy do przodu i do tyłu.. toć sprobowac może...ale chyba bez rozebrania tego się chyba nie obejdzie

Do góry Bottom