• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda fabia 1.4- migający kluczyk- nie odpala

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Witajcie,
przyjechał do mnie klient na wymianę kół. Jak co roku wymieniłem i okazuje się, że autko nie odpala.. Miga na liczniku pomarańczowa kontrolka- symbol kluczyka na tle ikony samochodu. Miga, nie pali światłem ciągłym.
Myślę immo. Tylko dlaczego ? Klient przywiózł drugi kluczyk a tu nic.. Auto zostało.. Macie jakieś sugestie ? Spotkał się ktoś z tym ? Książka obsługi auta dostarczona przez dilera, rzecze jedynie, że silnik się nie uruchomi i konieczny jest kontakt z serwisem skody...

darek40

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
warszawa
masz rację to immo sprawdż czy w kluczyku jest pestka jeżeli jest to rozłącz i doładuj aku powinien odpalić jeżeli wcześniej przyjechał

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Może za mało szczegółów podałem. Rozrusznik kręci z prędkością odpowiadającą naładowanemu aku. Dodatkowo, jak postoi chwilę, to odpala na 1-2s. po czym gaśnie. Kolejne próby kręcenie nic nie dają. Pestki w kluczykach są. Objaw pojawił się po pół godzinnym staniu autka na moim podwórku. Jakiś urok, czy jak ?
Rozłączałem wcześniej aku. Doładuje go teraz, ale ogólnie bateria trzyma napięcie. Na chwilę go podłącze i zobaczę.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
najlepiej byłoby podłączyć vag-com i odczytać błędy, może akurat w tym momencie przestała kontaktować kostka czytnika kodu kluczyka na stacyjce

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Nie zamieniłeś przypadkiem kluczyka jak odpalałeś?:)

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
ludo44, tak dobrze to nie ma :p Niestety..
Wydzwnoniłem kumpla z KTSem 550, podpiął i okazało się, że są błędy. Były chyba dwa, niestety zapamiętałem kod tylko jednego 0525 (w panelu licznika- czy to podchodzi pod komfort ?)
Błędy wykasował i auto zagadało. Na obu kluczykach chodziło bez zająknięcia.. Powiedział mi, że być może spadek napięcia na aku spowodował brak synchro immo w aucie z kluczykami i sterownik złapał błąd. Możliwe to ? Ciekawe kiedy auto wróci. Przecież wykasowanie błędu nie jest równoznaczne z usunięciem usterki..

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Kolega ma w audi a4 podobny problem, cały czas wywala mu błąd w immo ,, klucz,, ale boi się mechanika jak dziecko dentysty:D

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Może to zabrzmi idiotycznie ale miałem takie 3 przypadki z autami u siebie
Wywiad z klientem –nigdy nic się nie działo z imo –auta to nissan micra k12,skoda fabia, neon
Zlokalizowana przyczyna to…..
Mam w warsztacie wzmacniacz sygnału Wi Fi dla poprawy Internetu ,sieje na częstotliwościach zbliżonych do imo
Po wypchnięciu micry z warsztatu imo działa ;) idiotyzm ale –prawda

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Ja ustawiam radio na fale średnie i tak szukam upalonych wiązek- radio trzeszczy kiedy ruszam wiązką która jest uszkodzona- bardzo głupie ale w większości przypadków działa:)

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
No i psikus. Klient zabrał auto, ujechał 5 km i samochód stanął. Nie znam dokładnie przebiegu wydarzeń. Czy go wygasił i nie mógł odpalić, czy mu zgasł.. Właściciel dzwonił do mojego znajomego, a ten wypiął tyłek... Bardzo nieładnie z jego strony.. Przyjechała laweta i zabrała autko do serwisu.. Szkoda klienta.
Ja niestety nie dysponuje jeszcze żadnym sprzętem do diagnostyki i koło się zamyka..

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Sławomir Siwek, autko pojechało do serwisu. Niestety nie mam kontaktu z właścicielem, a więc nie wiem co Skodzinie dolegało. Jak tylko się dowiem, na pewno zaktualizuje post. Ale serdeczne dzięki za odzew. Przyda się na przyszłość :)

Punktów
10
Miasto
TROJMIASTO
witam
popieram kolegę Sławka
temat rzeka ale w 90 % fabii do roku 04 wiącha na lewej podłużnicy gnije z powodu złej fabrycznej izolacji
przerabiałem taki temat aku=filtr=podszybie won i można bajpasy robić

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
W końcu dowiedziałem się co było przyczyną tworzenia problemu w tamtej skodzie (opisywanej na samej górze). Przebicie na cewce zapłonowej, któa jest na silniku. Wtedy ECU wariowało.
To tak dla potomnych ;) Dzięki za pomoc i do nstp. tematu :p

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Dziwne komp powinien to pokazać:)

Do góry Bottom