• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia 1,4 TSI sonda lambda

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Dzisiaj przyjechała do mnie Octavia z 2009 roku, silnik 1,4 TSI 90kW z palącym się checkiem. Podłączyłem i wyskoczył błąd z VCDSA:
009766 - Liniowa sonda lambda Z1 S1; 0bwód dostrajający pompy tlenowej. - P2626

Klient twierdzi, że właśnie w związku z tym checkiem wymienili w innym warsztacie sondę lambda, skasowali błąd i po czterech dniach problem powrócił.
Zbyt wiele informacji na ten temat nie znalazłem, kable od sondy wyglądają na całe i od czego tu zacząć, gdzie kopać?
Poza tym klient twierdzi, że mu od czasu jak się zaczęły problemy skoczyło spalanie, posprawdzałem cały dolot, podciśnienia ale nic nie widać, żeby gdzieś ssał lewiznę, przejechałem się autem, moc ma normalnie.
Proszę o sugestie, jutro chcę dziada zrobić.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Ma to cudo cyklon?

Jakie są korekty?

Skoro za dużo pali, a sprawdziłeś dolot i podciśnienia to sprawdź układ paliwowy

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Korekta jak przyjechał na maksa -25%, co to jest cyklon? Jeżeli to nazwa turbiny to tak posiada, dmucha ładnie. Układ paliwowy sprawdzałem, niskie i wysokie ciśnienie w normie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tak podejrzewałam , prawdopodobnie to pada sobie albo kabelki , swego czasu pisałem program do takiego sterownika do AFR , nawet działał

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
No też w pierwszej kolejności bym wymieniał pewnie sondę a później się zastanawiał co się zepsuło ale skoro ktoś przede mną kilka dni temu to już zrobił to sprawdzę tylko co tam za sonda siedzi, czy faktycznie nowa czy może jakaś z demobilu albo może się okaże, że sonda jest nowa ale ta za katalizatorem.
Niemniej jednak jutro zaczynam od sprawdzania wiązki, no chyba, że ktoś dzisiaj jeszcze mi tutaj coś mądrego napisze :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Co tu wymyślić ? krok po kroku bo innego wyjścia nie ma

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Temat rozwiązany, trochę to zajęło ale się udało przez przypadek. Klient w końcu zdecydował się na wymianę rozrządu - wymieniony został cały komplet z wariatorem i po wymianie okazało się, że błędy z sondy już więcej się nie pojawiają - głupie jak cholera te auta teraz są!

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Bo wiesz sonda wyłapuje błędy spalania wiec system uważa ze sonda walnięta a tu moze wariator bruździł.

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
rece opadaja jak czytam takie tematy.... te samochody teraz to swoim zyciem zyją....

Do góry Bottom