• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia 6 biegów VW T5 2,5 TDI szarpie

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
W modelu jak wyżej , skrzynia wykazuje szarpania na wyższych biegach, tak jakby miał uszkodzony wewnętrzny przegub napędowy. Objawia się to przy mocnym obciążaniu napędu, jest czasami niejednostajne z tendencją do niejednostajnego nasilania się . głównie na piątym i szóstym biegu, ale czasami na czwartym się zdarza. Klient wymienił już pół autka. Mianowicie sprzęgło z kołem dwu masowym, kompletne półosie napędowe, poduszki silnika, zawieszenie, wtryski i dalej to samo. wszystko wskazywało na skrzynię biegów i właśnie ją rozebrałem. Na wałku sprzęgłowym tylne łożysko luźne na wałku, zębatka szóstego biegu ma poodbijane igiełki z łożyska, które również na wałku są wyżłobione. Skrzynia już była rzeźbiona, ale nie wiadomo co.. Pochwalił się że podobno ma mapę poprawioną i tu myślę może coś nie gra. Ale nie jestem 100% pewien i trzeba by mapę do oryginału przywrócić, a to kosztuje.

Do góry Bottom