• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia biegów KIA Cerato a KIA Carens

baqqqq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kluczbork
Witam, proszę bardzo o pomoc, bo już jestem bezradny .. mianowicie..

W mojej KIA Cerato 2.0 CRDI 112KM uszkodzony jest synchronizator 4 biegu, byłem u 2 mechaników, którzy postawili taką diagnozę, więc naprawa kosztuje i to sporo. Wpadłem na pomysł aby kupić po prostu używaną skrzynię biegów, bo wydaje mi się, że wyjdzie taniej ale ten model u nas jest baaardzo rzadki i moje jedno z pytań jest takie:

1. Czy skrzynia biegów z KIA CARENS II 2.0 CRDI będzie pasować do KIA CERATO 2.0 CRDI ?
2. Opłaca się rozbierać skrzynie biegów aby wymienić powiedzmy tylko synchronizator 4 biegu ? ( zakładając że łożyska itd są w dobrym stanie )
3. Czy KIA Cerato 2.0 CRDI ( 2005r. ) ma koło dwumasowe, bo nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat informacji ?

Bardzo proszę o pomoc, dzięki !

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja Ci chetnie ta skrzynie naprawie:D Nie wiem czemu ona ma byc taka droga, skrzynie musisz porownac po symbolach/wygladzie. Inaczej nie dopasujesz bo malo kto rozpoznajce skrzynie KIA po 0znaczeniu produkcyjnym.

Rafał Rz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
autoszybyserwis.pl
Carens ma skrzynie o oznaczeniu 43300-39701 a cerato 43300-39750 , trudno stwierdzić czy będzie pasować . Obudowa sprzęgła ma numery końcowe 33 i 32 , korpusy końcówka numeru 510 i 500 , Teoretycznie skrzynie są różne. Zerkając na ceny używanych skrzyń można faktycznie mieć dylemat , skrzynka do cerato 1500 a do carens około 500. Pozostaje jedynie badanie organoleptyczne :doctor:

baqqqq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kluczbork
A gdyby tak zreperować swoją skrzynie biegów tj wymienić wszystkie synchronizatory biegów , wymienić łożyska i wlać nowy olej ? Wyszłoby mnie taniej ? ( bez oddawania do warsztatu ) I czy jest w ogóle sens?

Do góry Bottom